Annika Olmås Nordström svarar
Hej Elsie,
Tack för din fråga.
Det är bra att du undviker livsmedel som du märker förvärrar ditt tillstånd. Jag skulle rekommendera dig att undvika gluten, laktos och alkohol i första hand, men även socker och kaffe.
Angående gluten så tänk på att använda produkter som är naturligt fria från gluten. Var även uppmärksam på andra livsmedel med mycket stärkelse i.
Sen skulle jag rekommendera dig att ta matsmältningsenzymer till varje måltid samt att äta lugnt och stilla. Viktigt också att komma ihåg att tugga maten ordentligt och drick tillräckligt med vatten, i små klunkar under dagen. Ca 0,2 dl vatten / kilokroppsvikt brukar vara ett bra riktmärke.
Hade du varit på kinesiologibehandling så hade man gjort muskeltester som har med din matsmältning att göra, tester som hör till; magsäck, bukspottkörtel, tolvfingertarm, blindtarm, tjocktarm, ändtarm, gallblåsa och lever för att lokalisera din obalans. Vad du själv kan göra är att stimulera vissa punkter/receptorer på kroppen. Till varje organ och endokrinakörtlar så finns det olika receptorer/punkter, sk neurolymfatiska receptorer, kopplade. Receptorerna som hör till allt det som rör matsmältningen hittar du på; Utsidan av låren, tänk dig där revärer på byxor sitter, och på insidan av låren.
På framsidan av kroppen, på vänstersida, mellan revben 6 och 7 och mellan revben 7 och 8. Du hittar punkterna om du utgår från bröstbenet och följer revbenet ungefär halvvägs.
På framsidan av kroppen på högersida mellan revben 5 och 6, likadant där följ revbenet halvvägs utifrån bröstbenet. (Ett litet tips är att revben 5 sitter ungefär där bh-bandet sitter).
Det finns även punkter längs den undre delen av revbensbågen på båda sidor.
Leta efter punkter och tryck, massera eller massera i små cirklar. Ju mer öm en punkt är desto mer stagnation/obalans är det.
Det är lite som ett detektivarbete att leta efter orsaken till en obalans, men så värt det när man väl kommit till rätta med problemen.
Lycka till!
Bästa Hälsningar
Annika