Cathrine Schück svarar
Hej!
Du utesluter inte kolhydrater ur kosten genom att skippa ”fluffet” det vill säga ris, pasta, bröd och potatis. Du får i dig bättre och nyttigare kolhydrater genom att äta mycket grönsaker. Gärna röda grönsaker som är ganska rejält kolhydratrika. Visst har vi ätet mycket potatis i Sverige men den kom hit på grund av fransmännen och då tänkt som föda åt grisar. Rätt behandlad är potatis inte sämre än någon annan grönsak, men fullt ersättningsbar av andra så kallade ”underjordgrönsaker”. Äter någon enstaka potatis till en måltid som i övrigt är väl sammansatt så gör det absolut ingen skada, och du lär heller inte gå varken upp eller ned i vikt. Det kan ju vara bra att veta att kokt kall potatis har det bästa och lägst GI glykemiska belastningen, medan potatismos och bakad potatis har ett skyhögt GI, som höjer ditt blodsocker.
Med vänlig hälsning
Cathrine