Annons

Vilka kosttillskott behöver jag?

9 mars, 2020
Hej Jag är kvinna på 59 år. Har i kortare och längre perioder sedan 30-årsåldern tagit magsyradämpande läkemedel mot sår och inflammationer i magsäck och matstrupe. Gastroskopi och glutentest är gjorda. Slutade med vete för drygt ett halvår månader sedan och blev något bättre av det, men inte helt. Undviker socker, men äter frukt. Har minskat på mejeriprodukter, men äter smör och fil. Använder havremjölk på havregrynsgröten. Tar B12, folsyra, D-vitamin och magnesiumtillskott. Äter mycket kokt mat och gärna nötkött. Äter sällan råa grönsaker och min fråga är, ska jag komplettera med ytterligare tillskott och vilka i första hand? 
Annons

Cathrine Schück svarar

Först och främst måste du äta en kost som kallas ”antinflammatorisk” läs gärna Hälsorevolutionen av Maria Borelius. Undvik alla former av ris, pasta, bröd, potatis, socker och mejeriprodukter under minst 1 månad. Tillför dagligen mjölksyrabakterier i form av surkål eller andra fermenterade produkter. Samt 1-2 tsk probiotisk honung, av typen manuka, för att lindra inflammationer i magsäcken. En näringsterapeut eller funktionsterapeut kan efter dessa åtgärder hjälpa dig med ytterligare tillskott och råd.

Dela inlägget
Annons
Annons