Annons

Vilka mjölsorter är basbildande?

28 oktober, 2019
Hej. Har några frågor kring kost och intolerans. Är laktosintolerant sedan många år. Har vad man kallar IBS, så jag är känslig mot vissa mjölsorter. Mina frågor handlar om syrabas och havre är ju syrabildande, har under flera år använt mig av havrebaserade livsmedel. Jag är känslig mot soja, nötter och kokosmjölk, kanske blir det för fett då jag är känslig för det efter galloperation. Sojaprodukter ger mig magvärk. Vad återstår då? Är getmjölk svårt att få tag på och smakar det mindre gott? Kan det också vara slembildande som komjölkprodukter? Vilka mjölsorter att baka i är basbildande? Äter inte fet fisk, hur mycket linfröolja kan man ta dagligen utan att det blir giftigt för kroppen? Hur vet man om man är histaminöverkänslig? Tydligen ska man tänka på det vad gäller grönt te. Är mivitotal ett bra kosttillskott? Många frågor, tacksam för svar.
Annons

Cathrine Schück svarar

Hej,
Ja, det var många frågor! Mivitotal är ett bra tillskott. Hur mår du när du dricker grönt te? Mår du bra och inte får några besvär av 1-2 koppar te per dag är det inget att oroa sig för. Är du histaminöverkänslig kan du får besvär med en mängd allergireaktioner.

När det gäller omega-3-källor så är det klokt att varva omega-3 från fisk tillsammans med linfröolja.
Rekommendationen för linfröolja är en matsked per dag. Det ger 1,5 g omega-3. Dagsbehovet är 2.5 g.

När det gäller växtmjölk i mat/kaffe så pröva gärna nötmjölk. Det är enkelt att göra egen cashewmjölk. Även mandelmjölk är basbildande. När det gäller mjöl så kan möjligen mjöl på quinoa, bovete eller hirs som är basiskt, vara några allternativ.

Varmt lycka till!

Cathrine

Dela inlägget
Annons
Annons