Annons

Vilken mat bör jag som har hjärtsvikt äta?

28 oktober, 2019
Hej, Har konstaterad hjärtsvikt efter proppar i benen och åtföljande lungemboli. Legat inne på sjukhus november och december 2018. Har läst mycket om hjärtsvikt och skaffat mig all den information själv som jag inte fått av mina läkare. Bland annat har jag läst att man kan få magbesvär på grund av att tarmarna inte kan tillgodogöra sig all sorts näring. Har ont i magen på ett sätt som jag inte känner igen sedan tidigare, med bland annat besvärliga gaser. Vilka födoämnen kan jag inte tillgodogöra mig och vad ska jag äta till vardags för att veta att jag inte äter olämpligt? Har bett att få tala med en dietist, men doktorn skriver inte ut en remiss till en sådan. Jag äter waran och ska därför naturligtvis undvika mat med höga halter av K-vitamin. Tacksam för svar.
Annons

Cathrine Schück svarar

Hej, jag känner till waran och vet att du bör vara försiktig med gröna grönsaker och jordgubbar bland annat.

När det gäller din mage så skulle jag absolut börja med att utesluta mejeri och gluten. Det är oftast de stora bovarna i dramat när det gäller just mage/tarm.

Börja med att utesluta alla mejeriprodukter i två veckor och känn efter hur det känns. Gör sedan samma sak med all mjölmat, och observera magen och dess rörelser.

Fungerar magen, går du på toa varje dag, hur känns kvaliteten (hårt eller löst). Du får svar på många frågor genom att utesluta olika produktgrupper under en period.

Vidare var noga med att ”näringstäta” dina måltider och se till att du alltid äter grönsaker och en proteinkälla till varje måltid. Gärna milt och snällt mot magen i soppor och lättsmälta grytor, baserade på buljong och grönt.

Varmt lycka till!

Cathrine

Dela inlägget
Annons
Annons