Annons
Annons

Hur kan jag prata mina känslor utan att lägga ansvaret på honom?

14 juli, 2018
Hej, Jag är en 29-årig kvinna som varit medberoende känslomässigt till dysfunktionella kvinnor; mamma, vänner, systrar etc. Och jag har alltid liksom prioriterat deras känslor framför mina egna. Jag var väldigt långsam in i min första relation, jag var 21, då jag tidigare ganska snabbt skrämt bort män som jag varit intresserad av. Jag får väldigt starka känslor snabbt och mycket besvikna känslor direkt och förväntar mig att bli lämnad när jag känner kärlekskänslor (skamfylld). Jag har haft några längre relationer med missbrukande personligheter (passionerat men lite känslomässigt avstängda/inte så mycket kunskap om sina känslor) men inte sedan några år tillbaka. Jag har upplevt det som svårt att hitta någon som jag känner att intelligens, humor, sex, emotionella samtal, trygghet stämmer med. Det brukar vara så att många killar som jag inte blir så intresserad av sätter mig på någon typ av piedestal. Och när jag tycker om någon så går det bra första gångerna då dom är jätte-på och sedan blir de rädda och så försvinner de. Tidigare har jag svarat med stolthet och kyla och aldrig pratat om vad jag känner, så det har varit väldigt plötsliga avbrott och jag har inte tagit mig rätten till att prata om mina känslor. Dels för att jag inte vet hur riktigt och dels för att jag skäms för mina känslor och utgår ifrån att jag inte är värdefull nog när jag vill ha någon. Nu har jag träffat någon som jag har det så fantastiskt med, som nyligen gått ur en relation och vill ta det lite lugnt. Vi började träffas väldigt intensivt på hans initiativ med mycket kramar, närhet, förtroliga samtal, skratt, kärleksfullt sex och utflykter. Jag har träffat hans vänner och vi har så himla kul. Sedan efter några veckor blev jag väldigt rädd och började gråta och gick därifrån därför att jag börjar bli lite kär och därför rädd för att bli lämnad. Då var det som om att han blev helt rationell och behövde avsluta relationen för att han inte är redo att skynda in i något nytt och rädd för att såra mig eftersom jag blev så ledsen. Från en dag till en annan, från att skicka att han saknar mig, att hans vänner säger att de inte sett honom titta på någon så någonsin. Jag har därför bestämt mig för att inte lämna i tystnad och stolthet utan försöka stanna i värme och på något vis prata om det. Men hur börjar man på ett bra sätt prata om vad som hände och om man kan fortsätta ses på något vis för att minska risken att han bara ställer sig in på att vara rationell för att inte såra mig. Jag vill nämligen uppleva mina känslor och utmana mina enorma rädslor utan att någon annan tar ansvar för dem. Om de får fortsätta leda så kommer jag aldrig våga stå upp för mig. Hur gör jag på bästa sätt tro? Tack.
Annons

Eva Rusz svarar

Hej.
Att utveckla ett medberoende innebär man trycker undan sina egna känslomässiga behov för att kunna möta andras. Man gör eller ser sig själv som mindre viktig i relation gentemot andra.
Det låter som om detta har varit ett problem för dig sedan uppväxten.
Då du kommer känslomässigt nära en man så upplever du en mix av trygghet och rädsla. Och då kan du triggas att dra dig undan fast det i början kändes bra. Du beter dig alltså egentligen tvärtom mot vad du skulle önska att du gjorde, nämligen  att stanna kvar och lugna ner dig.
Det går att komma tillrätta med denna känslomässiga ambivalens genom en psykoterapi som kallas i världen och i Sverige för DBT.
Det betyder: dialektisk beteende terapi, skapad av en, numera, professor i USA, Marsha Linehan som i ungdomen upplevde liknande känslomässig ambivalens fast mycket värre än den du själv beskriver att du upplever.
Målet med den terapiformen är att man skall träna sig i att kunna reglera sina olika starka och ambivalenta känslor som ger upphov till flykbeteenden eller medberoenden.
Genom denna terapiform får man träna sig i att ifrågasätta om de starka känslor man i stunden känner verkligen är ”sanna och rimliga”. Man får träna sig i att lugna ner sig, låta tankarna ifrågasätta om det man i stunden känner verkligen stämmer till 100 %? Man får öva sig i att checka vilka fakta som egentligen existerar innan man agerar.
Det finns ganska mycket att läsa om DBT på internet och i Sverige finns det ett antal KBT-inriktade psykologer och psykoterapeuter som kan hjälpa dig att komma tillrätta med denna känslomässiga ambivalens.
Tumregeln för dig är att ständigt öva dig i att inte agera på starka känslor som vill få dig att fly.
Daglig meditation, avslappning, mindfulness brukar ge en bra effekt. Så du lugnar ner dig innan du fattar beslut om vad du skall göra.
Hälsningar Eva Rusz

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons