Annons
Charlotta Lagerberg-Thunes

Charlotta Lagerberg-Thunes

Psykologi- och relationscoach

Här kan du ställa frågor till beteendevetaren, samtalsterapeuten och livscoachen Charlotta Lagerberg-Thunes om frågor som rör både känslor, beteenden eller relationer.
Kanske skaver något i tillvaron? Kanske behöver du råd, bekräftelse eller några verktyg som underlättar för dig i vardagen? Välkommen med dina frågor.
Här kan du ställa frågor till beteendevetaren, samtalsterapeuten och livscoachen Charlotta Lagerberg-Thunes om frågor som rör både känslor, beteenden eller relationer.
Kanske skaver något i tillvaron? Kanske behöver du råd, bekräftelse eller några verktyg som underlättar för dig i vardagen? Välkommen med dina frågor.
Läs fler frågor till Charlotta Lagerberg-Thunes
Stäng

Ställ din fråga till Charlotta Lagerberg-Thunes

Charlotta Lagerberg-Thunes

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

”Har jag ångest eller är jag högkänslig?”

27 januari, 2025
Jag är en kvinna på 46 år och har länge funderat på om jag kanske lider av ångest eller om jag bara är högkänslig. Jag känner ofta att jag är på gränsen till att överväldigas av känslor, men jag är osäker på om det är ångest eller bara en del av min personlighet. Jag får lätt hjärtklappning och känner mig orolig inför saker som andra kanske inte tycker är så stora, som att prata inför folk eller göra beslut som kan påverka andra. Samtidigt kan jag känna mig extremt känslig för andras stämningar och behöver mycket egen tid för att bearbeta mina känslor, vilket jag inte vet om det är typiskt för någon som är högkänslig. Jag undrar om det finns sätt att särskilja om det är ångest som driver mina reaktioner, eller om det helt enkelt handlar om att vara högkänslig. Hur kan jag förstå om jag behöver stöd för ångest, eller om jag bara behöver lära mig att hantera min känslighet på ett bättre sätt?
Maria
Annons

Charlotta Lagerberg-Thunes svarar

Bästa Maria!

Att leva som högkänslig i en överstimulerad värld är inte alltid så enkelt. Vi utsätts för mycket i vårt multitaskande samhälle.

Som sensitiv och HSP är det ganska enkelt att bli överstimulerad på samma gång som det har visat sig att många högkänsliga lever med högfungerande ångest, som ser välfungerade ut på utsidan men insidan spelar upp en helt annan melodi. Man ser en högpresterande, förberedd, självständig och ambitiös person som är hjälpsam, lugn, utåtriktad med stark arbetsmoral medan insidan visar upp en person som gärna skjuter upp saker för att undvika att misslyckas och kanske har svårt att be om hjälp, och tror att värdet är baserat på prestation, och då är självmedkänsla ett bra sätt att öva på.

Med ett rikt inre liv kan man också förutse att saker kan gå fel. vilket stundtals skapar onödig oro. På samma gång kan ångest och överstimulans kännas lite likadant.

Högkänsliga har lätt för att känslosmittas, vilket gör det enkelt att blanda ihop sina egna känslor med andras, så att öva på att lägga tillbaka känslan där den hör hemma är ett sätt, och här har man sett att HSP-personer erhåller fler aktiva spegelneuroner än andra och kan känna in någon annan på djupet, men spegelneuroner för inte bara gott med sig Det gör HSP-personer sårbara för andras negativitet Därmed svarar HSP- personer på andras ilska och vrede

och kan dras med in i depression. Högkänsliga är ofta mer medvetna om negativa känslotillstånd än andra, och kan få svårare att reglera dem. Att arbeta med känsloreglering är en god väg att gå, Att medvetet iaktta känslor och skilja dem åt. Att lära sig känna igen vilka känslor som utlöser och vad som vidmakthåller dem. Att kunna se samband mellan emotionella grundbehov och känslor och tänka: just nu mår jag så här därför jag är övertrött och då behöver jag det här…

Att stödja sig själv och ge sig själv s k självomsorg och tala med lugnande tankar och se sig själv som värdefull. Det är som att bygga in en inre beskyddare som stöttar arbetet med att reducera ångest. Med hjälp av yoga och mindfulness kan oro och ångest eller för den delen överstimulans lätta.

Använd ditt inre rika liv att skapa god fantasi med positiva associationer.

Att sätta tydliga gränser är av stor vikt. Och när du drabbas av ett kaos av känslor. Så lägg tillbaka känslan där den hör hemma och försök pausa inflödet och vila i dig själv och stoppa tankar och känslor både utifrån och inifrån, för att hitta tillbaka till grundläget igen.

Du efterfrågar om du behöver stöd för ångest eller lära dig hantera din känslighet på ett bättre sätt. På många sätt är det en sådan fin gåva som du besitter, men ibland blir det svårt att acceptera sig själv och sina behov, och oftast när man försöker följa fiskarna med strömmen och inte vill vara fisken som simmar motvalls blir det extra kämpigt, men det behöver du behöver göra är att acceptera dig själv fullt ut. Det finns många saker man kan göra för att minska stress och ångest.  Många HSP känner starka känslor inom sig, men kom ihåg du är inte din känsla. Tankar och känslor samspelar och vi påverkas av andras känslor, och som HSP kan man tänka: här slutar jag och där börjar du. Lyssna in vad känner jag och vad tänker jag och vad behöver jag i stunden? Lär känna vilka känslor som utlöser och vad som vidmakthåller dem med nyfikenhet att utforska och ta din underbara begåvning på största allvar. Den är viktig tänker jag. Var rädd om dig!

Dela inlägget
Annons
Annons