Charlotta Lagerberg-Thunes svarar
Hej!
Att lida av social ångest kan försvåra vardagen och skapar begränsningar som du så väl beskriver. Att bryta oron gör man bäst med att distrahera sig med något som känns bra, som att ta en promenad eller ringa en vän. Att kartlägga oron inför situationer kan vara ett första steg för att se över vad som utlöser den överväldigande känsla av oro före, under och efter sociala interaktioner.
Tankar och känslor hänger väl samman med våra beteenden, vilket kan vara bra att kartlägga vad som är svårare och vad som är lättare, och vad som skapar störst obehag.
Saker som kan påverka stressen inför sociala sammanhang och förvärra är: koffein, energidryck, alkohol och tobak, värme, mörker, långvarig stress och dålig sömn med mera. Med andra ord är det av stor vikt att hålla sunda vanor, men ibland behöver man dessutom professionell hjälp i form av terapi.
Att ringa in rädslan, vad som skrämmer och vad som vidmakthåller rädslan, är lite som att skatta din rädsla och identifiera vad du är mest rädd för i olika situationer. Rädslan kan leda till att du börjar undvika sociala sammanhang. Det kan kännas som en lösning i stunden. Men när du undviker rädslan blir den bara starkare.
För att hantera sin sociala ångest i vardagen behöver man arbeta med olika strategier i små steg. Ett steg är att börja fokusera på omgivningen och rikta fokus utåt.
Vid olika sociala sammanhang kan man ha olika ursäkter som att man ska hämta och lämna saker eller behöver gå på toaletten. Nya platser som oroar kan man besöka innan för att ta in rummet. Stundtals krävs läkemedel vid långvariga besvär för att bryta vanan att undvika sociala sammanhang. Att ha någon som lyssnar är värdefullt. Att möta likasinnade och gå med i en stödgrupp kan hjälpa.
Du nämner KBT eller ta en betablockerare som något du inte tror kommer fungera för dig. Kanske har du hört talats om ACT som ofta kallas för tredje vågens KBT. Acceptance and Commitment Therapy är en effektiv terapiform inom det psykologiska beteendeterapeutiska området. ACT-metoden kombinerar insikter från kognitiv beteendeterapi (KBT), medveten närvaro och mindfulness samt andra terapimetoder som bygger på den teoretiska modellen Relational Frame Theory som handlar om vårt språk, hur vi relaterar och skapar sammanhang genom språket. Terapiformen kombinerar insikter från olika psykologiska metoder för att hjälpa människor att öka psykologisk flexibilitet och förbättra deras välbefinnande. Genom att lära sig att acceptera sina tankar och känslor, vara närvarande i nuet, agera enligt personliga värderingar och utforska olika aspekter av sig själva kan individer skapa meningsfulla förändringar i sina liv.
Hoppas detta var till någon hjälp och att du fick några nya tankar att fundera vidare på.
Lycka till och ha tålamod!
Charlotta