Sara Nomberg svarar
Hej och tack för din fråga!
Ofta brukar man bunta ihop elastin och kollagen när man pratar om att förebygga åldrande av huden och bibehålla huden elastisk och ung. Det finns inte tillräckligt med studier på vilka näringsämnen som kan påverkar elastinet i huden, men de som finns trycker på vikten av att tillföra antioxidanter för att förhindra att elastin bryts ner. Antioxidanter som nämns är C-vitamin, polyfenoler från grönt te och vitamin E.
Andra näringsämnen som behövs för elastinproduktion är vitamin A och kisel. Ska du välja ett tillskott skulle jag ta vitamin C, som vetenskapligt bevisat ökar aktiviteten i fibroblasterna och stimulerar produktionen av elastin (även kollagen).
För att få i sig dessa vitaminer naturligt skulle jag öka intaget av lever och ägg, morot och sötpotatis samt färgstarka grönsaker och bär. Torkade nypon är mycket bra C-vitaminkälla. Jag skulle också tipsa dig om att äta din sallad före din måltid i stället för efter/tillsammans med maten, för att platta ut dina glukoskurvor. Glukostoppar är kopplade till inflammatorisk stress som bryter ner hudens fibrer.
/Sara