Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Högt blodtryck kan ha många orsaker, så innan man slussar ut blodtryckssänkande läkemedel brukar jag rekommendera att man ser över dessa steg och på så vis eliminerar orsaken till problemet. Det viktiga är att eliminera orsakerna för att på så vis minimera risk att utslussning av läkemedel skapar problem. Om man inte eliminerar orsaken, så kommer det sannolikt att öka igen när du slutar med ditt läkemedel.
1. Blodtrycket styrs av salter, och natrium är blodtryckshöjande medan kalium är blodtryckssänkande. Det är en god ide att mäta mineraler i en urinmineralanalys för att se hur mineraler omsätts i kroppen. Man kan då se om dessa mineraler är i god balans, eller om det finns anledning att korrigera. I detta sammanhang bör man även väga in kortisol, som är kroppens stresshormon. Kortisol styr även salter, väcker oss på morgonen, ger oss energi under dagen, håller nere inflammatoriska processer med mera. Detta innebär att även kortisol är viktigt för att ha ett normalt blodtryck. Om du har haft mycket stress, så kan kortisol ligga lågt på grund av utmattning, och då brukar kalium också ligga lågt. Det blir då felaktig balans mellan natrium och kalium, vilket ger en blodtryckshöjande effekt. Även kortisol kan mätas, och bör alltid mätas i salivprov, så kallat labrixtest. Det är viktigt att se över om du har haft långvarig stress i samband med att du fick högt blodtryck.
2. Ät RÄTT salt. Det är viktigt att byta till bra havssalt som har rätt balans mellan natrium och kalium. I många ”fulsalter” som finns i mataffären, finns endast natrium, vilket således är blodtryckshöjande. Det är alltså inte farligt med salt, men fel salt kan ge högt blodtryck. Jag brukar rekommendera celtic som finns i många hälsokostbutiker.
3. Om dessa inte känns som träffande för just dig, så skulle jag rekommendera att göra ytterligare åtgärder. Motionera mer och rör dig mycket, drick ordentligt med vatten. Om du svettas mycket, så gör en egen vätskeåterställare med en nypa havssalt i ett glas vatten (1 gång per dag). Och om du redan gör dessa, så prova med proteasenzymer som rensar kärlen på slagg och på så vis minskar behovet av högt tryck. Där kan man använda proteasenzymer mellan måltiderna, exempelvis 2 kapslar 30 minuter innan frukost, och 2 kapslar precis innan sänggående på fastande mage (minst 2 timmar efter måltid). Exempel på proteasenzymer är proteazym från Alpha Plus eller bromelain från Helhetshälsa. Dessa brukar finnas i hälsokosten.
4. Minska på stress, då stress generellt är en vanlig orsak till högt blodtryck. Det hör visserligen samman med punkten ovan som gäller kortisol, men det är bra att påpeka att stress är väldigt viktig faktor vid högt blodtryck.
Utöver det, så kan man lägga till rödbetsjuice som innehåller kväve. Det finns inga sådana scheman, utan man får testa sig fram tyvärr. Du kan prova med att öka rödbetsjuicen så att du har ett halvt glas per dag. Det brukar ge god effekt.
När du har gjort alla dessa steg och sett över alla orsaker till ditt höga blodtryck, så kan du prova att slussa ut ditt läkemedel. Jag skulle dock rekommendera dig att ta hjälp av en duktig näringsterapeut som kan hjälpa dig att se över dessa steg och göra de mätningar som vore bra. Trappa ut försiktigt och be din läkare om regelbundna kontroller för att inte riskera ett bakslag. Min bild är att man alltid ska se över alla dessa faktorer, samt kosten och motionen innan man börjar medicinera mot högt blodtryck. Ibland kan det vara väldigt akut, och då kan man medicinera samtidigt som man gör denna typ av genomgång.
Varma hälsningar Zarah Öberg