Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Oxalater är en organisk syra som finns naturligt i växter, medan L-arginin är en aminosyra. Du skriver inte varför du tänker att de hör ihop, men jag skulle tro att deras bästa gemensamma nämnare är tarmen. L-arginin är som sagt en aminosyra som behöver god matsmältning för att brytas ner vid intag av protein. Oxalater kräver god tarmflora med exempelvis oxalobacter formigenes som krävs för nedbrytning. Det viktiga för båda dessa är alltså god matsmältning, att tarmen fungerar bra och att det finns optimal tarmflora.
Det är också lite svårt att veta vad du menar med att du blir uttorkad i muskler och leder, men min spontana tanke är att det kan vara bra att tillföra omega 3. När man är stel och torr i systemet, så kan det bero på brist på fettsyror såsom omega 3. Omega 3 har en smörjande effekt och verkar antiinflammatoriskt. Ett tips är att prova algolja som är en väldigt bra källa till omega 3, samtidigt som den inte innehåller xenoöstrogener och tungmetaller med mera.
Det kan även vara en god idé att prova MSM (svavel) som ofta hjälper vid denna typ av besvär, och jag skulle även vilja tipsa om Curamin som innehåller både boswellia och gurkmeja. I Tyskland använder man ofta boswellia istället för kortison, på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper. Fördelen med Curamin är även att den inte innehåller piperin, det verksamma ämne som finns i svartpeppar. Många gurkmeja-preparat innehåller piperin på grund av att den har en hämmande effekt på levern. Levern tror att gurkmeja inte hör hemma i blodet och bryter ner det snabbt så att effekten uteblir. Då brukar man tillföra piperin för att levern ska arbeta långsammare och för att man på så vis ska få bättre effekt. Problemet är att piperin även hämmar leverns andra åtaganden såsom att avgifta miljögifter, tungmetaller, alkohol med mera. Det är alltså mycket viktigt att inte använda piperin som ett långsiktigt preparat. Boswellia är ett bättre alternativ och Curamin innehåller gurkmeja som är utvunnet för att inte ses som kroppsfrämmande.
Tänk också på att dricka mycket vatten, både för att minska uttorkning samt för att rensa kroppen. Undvik gärna kaffe eller annan dryck som är vätskedrivande och ta en nypa salt i 3 av dina vattenglas under dagen för att återställa dina vätskenivåer. Ett tips är att använda celtic salt, som är mycket bra och innehåller god balans på mineraler. Undvik gärna industriella salter bordssalter som endast innehåller natrium.
Utöver detta, så skulle jag vilja flagga för att det sällan är kalcium som är problemet vid benskörhet. För att ta upp kalcium i tarmen så krävs goda nivåer av magnesium. Magnesium är en mineral som förbrukas vid stress och som ofta ligger lågt hos människor. Det viktiga är alltså att tillföra magnesium så att man har bra upptag av kalcium i tarmen. För omsättning av kalcium krävs även optimala nivåer av D-vitamin. Det är viktigt för oss som bor i ett land som mycket mörker under höst, vinter och tidig vår. D-vitamin omvandlas inte i huden mellan höst- och vårdagjämning då solens strålar står för lågt, samt att vi även behöver exponera huden för att kunna omvandla D-vitamin i hudens översta kolesterollager. D-vitamin bör gärna ligga mellan 150-200 och inte lägre än så. Över 250 är toxisk nivå, men man kan gott och väl ligga kring 200 för optimalt värde. Om man inte åker utomlands på vintern, så är det en god idé att mäta D-vitamin och använda D-vitamintillskott. D-vitamin finns i alla kroppens celler och är viktigt för ett fungerande immunförsvar, för att bilda hormoner, för omsättning av kalcium med mera.
Utöver magnesium och D-vitamin, så krävs även vitamin K2 och bor för att kalcium ska ta sig in i benstommen. Om du har brist på bor, så kommer du alltså inte att omsätta kalcium korrekt. Man kan se detta om man mäter alla mineraler i ett urinprov.
Det kan också vara bra att nämna för kvinnliga läsare att bor är viktigt för produktionen av östrogen. Även koppar är viktigt för östrogenproduktionen, medan D-vitamin och zink är viktigt för progesteronproduktionen. Om man har benskörhet, så bör man alltså se över sin hormonella balans samt även se över alla mineraler, inte bara kalcium.
Varma hälsningar Zarah Öberg