Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
Vid ADHD och ADD hos barn, så bör man se över och behandla signalsubstanser. Det är ofta ett problem i barnets dopamincykel och att han/hon inte kan konvertera dopamin vidare till noradrenalin och adrenalin. Denna konverteringsproblematik kan man åtgärda genom att först mäta signalsubstanser och sedan behandla de konverteringsstopp eller låga värden som finns. Det är också klokt att se över balansen mellan gas och broms, och där är även andra signalsubstanser inblandade såsom glutamat, GABA, serotonin och GABA. Signalsubstanser bör mätas i urinprov för bästa tillförlitlighet och det är mycket viktigt att använda ett seriöst labb. Signalsubstanser är även lämpligt att mäta vid OCD/ångest, oro, depression, autism, asperger, bipolär sjukdom. Alla dessa symtom hör ofta samman med obalans i hormoner och signalsubstanser.
Anledningen till att det förekommer obalans i signalsubstanser kan vara flera. En orsak är långvarig stress, då kroppens alarmsystem aktiveras i högre grad än vad som är avsett. En orsak kan också vara att man ärver sin mammas tarmflora vid en vaginal förlossning, och på så vis får med sig de förutsättningar som mamman har. Om mamman har bra tarmflora så är det en bra förutsättning. Om mamman saknar bakteriestammar som krävs för att bilda och bryta ner signalsubstanser, så tar man över samma mindre bra förutsättning.
Ett område som också kan vara viktigt och som känns relevant för din son, är att även se över hans kortisolnivåer. När man har mycket gas, så uppstår hög stress. Vid stress så frisätts kortisol för att hantera kroppens stress, vilket i förlängningen leder till utmattning och minskade kortisolnivåer. Ett barn med ADHD har alltså ofta både för mycket gas, men samtidigt så är de även utmattade och har låga kortisolnivåer. Det är dock viktigt att mäta detta på korrekt sätt, så att man ser var problemet ligger. Kortisolvärden och könshormoner ingår i samma hormoncykel och bör mätas i salivprov för bästa tillförlitlighet. Salivprov mäter kroppens bioaktiva hormoner, vilket gör att man ser var problemet ligger. Det går alltså inte att mäta kortisolvärden på ett adekvat sätt i blodprov. Anledningen till att detta känns viktigt är att du uppger att din son känns trött, och det kan vara ett tecken på låga kortisolnivåer. Om man är trött, så är det svårt att hantera situationer på ett bra sätt och det kan bli överväldigande med många barn eller stressiga situationer.
Den tredje åtgärden som är lämplig vid ADHD, ADD och autism och asperger samt även vid oro och ångest är att se över tarmfloran såsom jag har nämnt ovan. Det krävs vissa tarmbakterier för att bilda och bryta ner signalsubstanser. Hos många med obalans i signalsubstanser, så har tarmfloran försämrats på grund av långvarig stress. Stress påverkar således genom att båda skapa obalans i signalsubstanser, i hormoner samt i tarmfloran. Det är viktigt att mäta tarmfloran i ett mikrobiomtest med DNA-teknik, för att få tillförlitliga provsvar.
Alla dessa prover kan man sedan utvärdera och utifrån dem så gör man en personligt anpassad rekommendation. Vi arbetar endast med barn som är över 8 år, då det (tyvärr) finns en lag som säger att man inte får behandla barn under 8 år. Din son är dock i en ålder där det går utmärkt att behandla detta på ett bra sätt och jag har sett väldigt fina resultat hos de barn och ungdomar som går hos oss som patienter.
Tänk också gärna på att se över er livsstil. Om ni har ett stressigt schema, så kan det hjälpa din son att ni skapar mer lugn. Det går även att testa regelbunden avslappning, meditation eller annan form av avslappning. Många barn med ADHD och ADD är väldigt känsligt lagda, och skulle nog passa in som HSP (högkänsliga). Det gör att de processar information på ett annat sätt än de som inte är HSP och på så vis är mer känsliga och behöver mer återhämtning från stressiga situationer. Det är därför en utmaning för HSP-barn att vistas i skolans stökiga miljö och därav att det är klokt att stötta dem på bästa sätt på all ledig tid. En annan sak som hjälper många barn med ADHD eller andra NPF-diagnoser är rytmisk rörelseträning, där man gör övningar som främjar spädbarnsreflexer och hjärnans funktioner.
Jag vill även passa på att tipsa om mina och Kureras webinar om mag-tarmhälsa, signalsubstanser och hormoner. Dessa är väldigt bra om du vill veta mer om detta och hjälpa din son på bästa sätt. Jag har även många öppna föreläsningar på min hemsida (www.zarahssida.se), som handlar om hormoner, tarmfloran och signalsubstanser.
Varma hälsningar Zarah Öberg