Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Jag får i mig för lite kalcium

13 februari, 2014
Hej! Jag har gjort matdagbok i flera dagar, och skriver upp ganska exakt vad jag äter. Det som jag återkommande inte får i mig tillräckligt av är Kalcium. Vad ska jag äta mer av för att få i mig detta? Jag äter ibland yoghurt till frukost, ibland gröt med lite mjölk. Men annars är jag ganska dålig på mjölkprodukter... Äter gärna keso. Jag tar dagligt tillskott av d-vitamin.
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga. Kalcium finns inte bara i mejeriprodukter utan även i nötter, frön och i gröna grönsaker. Min rekommendation är att du, snarare än att öka ditt intag av mjölk och yoghurt, istället ökar ditt intag av frön såsom sesamfrön, solrosfrön och att du äter mer gröna grönsaker som grönkål, spenat, svartkål, med mera. Det finns otroligt mycket kalcium i just dessa produkter, och dessa källor innehåller dessutom stora mängder av annan näring som är viktig för dig. Tänk också på att du behöver magnesium för att ta upp kalcium och att du behöver D-vitamin för att kalcium skall tas upp i tarmen (för lågt D-vitamin minskar upptag i tarmen då det inte finns någon transportör i blodet). Om du äter av gröna grönsaker och frön, så finns alla mineraler som kroppen behöver, i den dosering som krävs för balans och bra upptag.

Om du trots detta känner dig orolig, så kan det vara klokt att komplettera ditt intag med kosttillskott under en tid, då gärna tillsammans med D-vitamin (som transportör av kalcium ut i blodet och ut i benstommen) och magnesium (för upptaget) och K2 (för inlagring av kalcium i ben/skelett). Alla dessa mineraler arbetar tillsammans för upptag och omsättning av kalcium, och finns som sagt i alla gröna grönsaker.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons