Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Johannesört påskyndar leverns avgiftning vid intag av vissa läkemedel. Studier visar att johannesört ökar aktiviteten hos leverenzymet CYP3A4. Många av dagens läkemedel spjälkas av detta enzym, så om man ska kombinera johannesört med läkemedel, bör man undersöka om det påverkas av johannesört. Andra enzymer som CYP2D6 bör inte påverkas. Kontentan är alltså att johannesört i vissa fall påskyndar nedbrytningen av läkemedel, och på så vis minskar dess effekt. Detta är dock väldigt komplext, så jag brukar alltid rekommendera att man antingen intar johannesört på annan del av dagen, eller att man använder en annan produkt som har liknande effekt om man medicinerar med andra läkemedel. Sen inte sagt att johannesört är dåligt, då naturläkemedel som hypermin är otroligt potent och hjälper många. Jag skulle rekommendera att du ser över varför du har migrän, då migrän kan bero på många faktorer såsom stress, hormonell obalans, mineralbrist med mera. Ett tips är att undersöka det vidare, så att du får hjälp med din migrän en gång för alla.
Din oro kan antingen behandlas med johannesört förutsatt att du kontrollerar halveringstiden för ditt läkemedel, eller så kan jag tipsa om hjärtstilla, en ört som är väldigt effektiv mot oro. Det finns även en produkt som heter räddningsdroppar, five flower remedy drops (bachdroppar) som är väldigt effektiv mot oro. Five flower remedy drops är en av mina personliga favoriter och den innehåller följande: Star of Bethlehem – Mot chock och trauma, Rock Rose – Mot skräck och panik, Impatiens – Mot irritation och spänningar, Cherry Plum – Mot rädslan att förlora kontroll, Clematis – Mot medvetslöshet och svimningstendenser. Du tar fyra droppar under tungan, låter dem verkar i 30 sekunder och sväljer. Det brukar vara ett bra tips mot oro.
Om du inte upplever skillnad vid användning av örter, så kan man gå vidare och undersöka om det förekommer obalans i dina signalsubstanser. Test på signalsubstanser utförs via urinprov, och du kan då undersöka signalsubstanser som serotonin, dopamin, noradrenalin, adrenalin, GABA, glycin med flera. Min erfarenhet är att det ofta är problem med konverteringen i den cykel där dopamin ska konverteras vidare till noradrenalin och adrenalin, vilket ger symtom som oro. Om konvertering mellan dopamin och noradrenalin inte fungerar så blir dopamin högt, och noradrenalin lågt, vilket hos många yttrar sig med oro och ångest. Sen kan oro såklart bero på många orsaker, men detta är några saker som man kan göra, utöver att söka hjälp inom vanlig sjukvård. Se gärna över din livsstil, undvik stress och situationer som skapar oro. Om dina besvär blir för stora så bör du alltid ta kontakt med sjukvården för att få akut hjälp.
Varma hälsningar Zarah Öberg