Zarah Öberg svarar
Hej Lotta och tack för din fråga,
Alla dina symtom hör ihop. När tarmen är dålig, särskilt vid Crohns då såren är väldigt djupa, så skapas fri passage för små ämnen som kan ta sig ut i blodet. Detta kallas för leaky gut syndrome (… läckande tarm… ). Det är detta som sekundärt orsakar hudproblem och sköldkörtelproblematik. Sannolikt kommer dina första besvär från en stressig tillvaro (… antingen inre eller yttre stress, eller både och… ) och/eller från matsmältningsproblematik. Vid stress äter man sällan lika bra och tuggar inte maten på samma vis. Samma problem uppstår om du använt protonpumpshämmare som till exempel Losec, då de minskar saltsyraproduktionen och därmed försämrar din matsmältning.
Vid för låg saltsyraproduktion minskar vår förmåga att eliminera bakterier och virus som skall stoppas av magsyran innan de tar sig ner i tarmen. Låg saltsyraproduktion försämrar även vår förmåga att bryta ner proteiner från kött, fågel och fisk, främst eftersom saltsyran har en spjälkande (sönderdelande) funktion, men också på grund av det enzym som bryter ner protein (pepsin) frisätts tillsammans med saltsyran från magsäckens celler. Lite saltsyra innebär alltså lägre förmåga att bryta ner protein.
När osmälta protiner tar sig ner i tarmen skapas överväxt av dåliga bakterier som bildar gifter. Detta tillstånd kallas för att man producerar endotoxiner. Gifterna skapar i sin tur inflammation och även problematik med slemhinnan. Slemhinnans skydd i detta läge är framförallt svamp, som försöker vara ett extra skydd mot gifterna som skapas i tarmen (.. och som kanske även kommer med maten du äter… ).
Svampöverväxt är också ett tecken på att man har svårt att bryta ner kolhydrater, och när kolhydraterna kommer ner i tarmen så fungerar de som näring till svampen. Försämrad nedbrytning (.. spjälkning…) av kolhydrater kan bero på att du tuggar maten för dåligt, då det enzym som bryter ner kolhydrater (… amylas…) börjar verka i munnen och frisätts tillsammans med saliven. Om du redan i munnen har dålig spjälkning av kolhydraterna, så har kropppen en extrafunktion i och med att amylas även frisätts från bukspottkörteln. Problemet är att om du samtidigt tuggar maten dåligt och även har en uttröttad bukspottkörtel och/eller brist på aminosyror (… som enzymerna bildas utav… ) så kommer du inte smälta ner kolhydraterna till sockerarter och kan således inte heller ta upp dem i tarmen. Resultatet blir en överväxt av candida, som sedan skapar sötsug och som lever på allt det socker som du äter.
Vid Crohns är det viktigt att se över matsmältningen, dina enzymer, om du har tillräcklig produktion av saltsyra, hur du mår rent fysiskt och psykiskt samt även om du har trauman sedan din barndom. Många av mina Crohns-patienter har problem med inre stress, främst kopplat till barndomen och förhållandet till föräldrarna. Du behöver läka tarmen på ett bra sätt, och där kan glutamin, zink, kalcium hjälpa. Om du inte klarar glutamin för att det är för starkt, så testa gärna lakritsrotdroppar (.. EJ om du har högt blodtryck.. ). Dock så behövs även tarmvila från allergener m.m. för att tarmen ska läka fint, samt att du lär dig att hantera din stress. Testa gärna B-vitaminkomplex och magnesium för att aktivera ditt inre lugn (aktivera ditt parasympatiska nervsystem) och varva detta med meditationsövningar och avslappning.
För att undvika allergener kan du antingen testa IgG-reaktioner för att veta exakt vad du bör eliminera, eller så testar du med uteslutningsmetoden. Vanligaste allergenerna som man bör beakta är mjölkprotein, veteprotein (gluten), sojaprotein, vanilj, kakao och även tomater och bananer. Testa att utesluta dem i minst två veckor och se om du blir bättre.
Om du har tendens till att göra mycket saker och vara lite ”duktig flicka”, så är det viktigt att även minska ner på prestation och press. För mer specifika råd med doseringar, rekommenderar jag att du söker hjälp hos en terapeut som är duktig på just tarmsjukdomar.
Sen rekommenderar jag ekdekok om du har blödningar vid crohns sjukdom. Du kan läsa mer om hur du gör i ordning dekoket via denna länk: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3288
Varma hälsningar och lycka till,
Zarah Öberg