Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Oxiderar malda chiafrön?

14 december, 2022

Jag har en fråga om chiafrön: För bättre upptag av omega-3 maler jag chiafrön och förvarar dem i en liten glasburk (350 gram). Intar en matsked per dag i Ledins Hälsomål och förvarar burken i kylskåp.

Hinner denna lilla mängd malda chiafrön oxidera under en dryg vecka? Är jag kanske illa ute och borde i stället mala en matsked per dag istället? Känner mig en aning orolig och avvaktar med tacksamhet Ditt svar. Tack för att Kurera finns!

Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Tack själv för att du finns!

Man bör helst mala ner eller mixa alla frön, då kroppen har svårt att bryta ner och ta upp de verksamma ämnen som finns inuti fröet. Chiafrön innehåller stor mängd omega-3, vilket gör att de lätt härsknar när de mixas eller mals ner. Jag skulle därför rekommendera att du maler dem direkt när de ska användas. Alternativt så kan man förvara känsliga fettsyror i kylen eller i ett mörkt skåp. Det är både syre och ljus som påverkar oxidationen. Jag hade malt dem dagligen, så att du får dem fräscha och med helt ooxiderade fettsyror. Detsamma gäller linfrön, som inte heller bör malas eller pressas i förväg, utan alltid bör mixas när man ska äta dem.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons