Annons
Annons

Jag har testat allt och inflammationen i hårbotten försvinner inte – hjälp?

8 maj, 2018
Hej Irene, Jag har länge lidit av inflammation i hårsäckarna. I cirka ett år nu har jag testat allt. Jag skrubbar i duschen,  använder tvål som tar bort bakterier, baddar med tea tree oil, tvättar med klorhexidin, smörjer in med kräm efteråt etcetera. Ändå vill detta inte försvinna. Vad ska jag göra och varför vill detta inte försvinna? Tack på förhand. Snälla hjälp mig.
Annons

Johanna Bjurström svarar

Hej,

Inflammation bör alltid behandlas av läkare. En inflammation behöver tid för att läka ut. Risken med allt det du gör är att du rubbat din naturliga bakterieflora och pH-värde i hårbotten så att de egna läkningsmekanismerna slås ut.

För att normalisera miljön i hårbotten skulle jag föreslå dig:
Lugna ner aktiviteterna, sluta stressa hårbotten med skrubb och starka bakteriedödande ämnen. Hoppa över stylingprodukter och spray etcetera under en tid, minst en månad. Använd ett naturligt, milt, vårdande specialschampo för känsligt hår och hårbotten, till exempel Extroderm schampo. Skölja håret noga och som sista sköljning, blanda i en liter vatten cirka en halv deciliter äppelcidervinäger eller Molkosan. Skölj och klappa in i hårbotten. Det kan svida lite om du har stressad hårbotten, men det går snabbt över. Låt det sen sitta kvar i håret och självtorka eller föna.

Du kan också göra en inpackning för hårbotten en till två gånger per vecka. Blanda ihop en halv deciliter vanlig naturell yoghurt med cirka en matsked honung. Massera lätt in i hårbotten och låt det sitta kvar cirka 20 minuter. Skölj sedan ordentligt.

Du bör också tänka på vad du äter, då kosten kan ha inflytande över inflammationsprocesser. Till exempel rekommenderas att äta mycket grönsaker ovan mark, rent protein från baljväxter, fisk, kyckling, ägg, skaldjur. Mjölksyrade grönsaker som surkål, med mera.  Kryddor som gurkmeja, kosttillskott som nyponpulver, pre- och probiotika, undvika alla typer av socker, vitt mjöl, minimera mjölkprodukter och skräpmat. Finns mycket att läsa om detta på nätet, sök på professor Stig Bengmark.

Hälsningar Iréne von Arronet

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons