Annons
Annons
Läs fler frågor till Eva Rusz
Stäng

Ställ din fråga till Eva Rusz

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Relationsexperten: ”Det verkar som han har en anknytningsstörning”

17 februari, 2020
Hej Eva!  Jag började dejta en kille sommaren 2018. Vi klickade, umgicks en hel del och det verkade väldigt positivt och var på väg att bli något seriöst. Jag visste i och för sig att han tillbringade mycket tid online på dejtingappar och så men det gör man ju i början. Dock sexchattade han med en vän till mig vilket jag fick reda på. Beslöt ge honom en chans till. Efter cirka tre månader tyckte jag han distanserade sig, slutade vilja kyssa mig osv. Jag bestämde mig då för att ta "relationssamtalet". Jag sa att han fick dejta andra om han hellre ville det, jag ville bara träffa honom. Han var osäker och behövde fundera, jag konfronterade honom även om sexchattandet. Han kunde inte erkänna först utan hittade på massa dåliga lögner att hans profil blivit kapad mm. Han erkände till slut men sa att hon var galen och han spelat med.. Nåväl, vi bestämde att sluta ses och höras. Sedermera dök han upp igen och ville fortsätta ses. Och vi gör väl det men det är på hans villkor. Jag tar senare upp samtalet igen bland annat på grund av att han inte vill kyssas .Han säger först att han inte vill bli sjuk och smittad av mina baciller, men klämmer till slut ur sig att det är för kärleksfullt. Han ser oss som KK endast och att jag tjatat ihjäl hans intresse. Det har ju inte varit min mening men efter sexchattandet och det faktum att han fortsätter vara online gör mig olustig till mods och sårad. Jag säger att jag vill dejta på riktigt och att vi slutar träffas. Dock fortsätter han höra av sig och på våren 2019 börjar vi ses igen då jag hoppas han saknat mig. Det fortsätter som förut. Jag försöker bryta igen, då detta inte fungerar för mig. Han säger återigen att ja det kanske är bäst eftersom han inte har känslor för mig. Vi kommer överens om att det är bäst att släppa och gå vidare. Sen upprepar sig allt igen, gång på gång. Huvudsakligen över chatt eftersom jag vägrat att träffa honom då det bara sårar mig. Samma visa. Han säger att jag ska släppa och gå vidare, vi kommer överens om det. Han blir arg, förminskar mig och sårar, ber mig dra åt helvete, blir tyst. Dyker sen upp igen.  Eftersom det verkar finnas mönster i hans beteende har jag förstått att han kanske har narcissistiska drag. Han har uppfört sig på flera märkliga sätt (gaslighting mm). Men jag är alldeles rådvill. Vill ju hoppas och tro att det kan bli vi men han säger ena dagen att han inte har känslor, nästa att han visst är intresserad och det finns nåt som för oss samman igen.  Vad är din professionella åsikt om hans beteende? Kan jag göra något för att påverka situationen? Jag trodde att han kanske skulle skärpa sig om jag visar att jag avslutar och går. Visst då jagar han efter mig men jag ser inte att han försöker ändra förutsättningarna. 
Annons

Eva Rusz svarar

Hej!

Jag förstår att mötena med denna man är verkligt förvirrande.

Jag är inte så säker på att han har narcissistiska drag även om  det som du beskriver det är att allt verkar utgå ifrån vilka behov han har.

Jag tycker utifrån din beskrivning att det verkar som om denne kille har en anknytningsstörning.

Anknytningen är den process som sedan barnets fötts, sker mellan två personer, oftast börjar det med mor och barn. Det är  en evolutionär  process som  skapar ett känslomässigt band mellan barn och förälder.  Det garanterar överlevnad för barnet om den sker på ett känslomässigt  och fysiskt tryggt sätt.

Denna process utgör grunden till hur vi som vuxna hanterar närhet och separationer i våra romantiska relationer.

Om ett litet barn om och om igen har fått uppleva att föräldern/föräldrarna är  känslomässigt onåbara  eller oförutsägbara så kan detta  ristas in i barnets hjärna och då kan man som vuxen reagera med att instabila beteenden där man kommer nära någon, är ” på” för att  sen fly, försvinna. Man försvagar relationen eftersom man har ”lärt sig” att det föreligger fara då man äntligen år det man önskar, någon som älskar  en.

Dessa närmande och avlägsnande beteenden har alltså med omedveten rädsla att göra, det har inte med dig att göra alls. Han stänger av sina känslor då han kommer nära dig.

Detta går att komma tillrätta med i  en psykoterapi om personen själv inser att denne har problem.

Det går också att minska personens dysfunktionella beteenden om man orkar stå ut med dessa  under en längre tid, eftersom personen då lär sig att det inte är farligt att stanna kvar, eftersom du då inte försvinner eller beter dig otryggt.

Men  det kan vara oehört påfrestande att invänta en person som stänger av sina känslor, drar sig undan och sen vill komma nära igen.

Eva

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons