Annons
Annons

Varför luktar jag illa?

18 december, 2013
Hej Irene, Min kropp luktar jätteilla av svett och vanlig kroppslukt. Det spelar ingen roll hur mycket jag dushar eller använder antiprespirant, jag luktar ändå jätteilla . Ingen kan vara nära mig. Det känns som att lukten kommer inifrån  min kropp. På gymmet undrar alla hur en människa kan lukta så illa. Vad kan göra, vilken läkare kan jag kontakta? Jag har varit hos vårdcentralen. Detta har påverkat min vardag. Tack
Annons

Johanna Bjurström svarar

Hej!
Vad sade din doktor när du var där? Jag tycker du ska be om en utredning så att det inte ligger någon sjukdom bakom dina symptom.

Alla människor har en lukt, vissa är mustigare än andra, men det kan också vara så att man upplever sin egen doft starkare och tycker att man luktar mer illa, än vad omgivningen gör.

Dålig lukt är annars något som mest förknippas med bakterier och den bakterieflora som finns i munnen, tarmarna och kroppen i stort med en kemisk process med syre. Ibland kan utsöndring av svavelsyra och ammoniak i samband med fettförbränning kännas som obehaglig doft, till exempel vid bantning och fasta, eller hård träning. Det kan möjligen lindras något om man går över till en basisk kost. Mer om basisk kost finns att läsa i Ragnar Bergs bok om syra basbalansen, en teori som lanserades på 50-talet och som väglett många på hälsohemmen i kostråd för reumatiska sjukdomar och andra ledproblem.

Under förutsättning att inte någon annan sjukdom kan påvisas skulle jag föreslå att försöka med en detoxkur och sedan äta en stor del basbildande livsmedel och reducera intaget av proteiner och fett under en tid. Balansen ska vara 5 delar basbildande och 1 del syrabildande mat under en dag. Kosttillskott i form av basbildande mineraler bör också intas under cirka en-två månader. Börja dagen med cirka tre-4fyradl potatisvatten. (ekologisk potatis 3-4 st, borstas, skalas om de är fula och skivas i en liter vatten. Får stå över natten och dricks sedan under dagen).

Maten ska sedan bestå mest av basbildande som grönsaker, rotfrukter, alger, frukt, bovete och quinoa. Till syrabildande räknas bröd, andra sädesprodukter, ris, bönor, kött, fisk och ägg.

Hälsningar
Iréne

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons