Vilka mjölsorter är basbildande?
Fråga till Kostrådgivare 28 oktober, 2019
Hej. Har några frågor kring kost och intolerans.
Är laktosintolerant sedan många år. Har vad man kallar IBS, så jag är känslig mot vissa mjölsorter. Mina frågor handlar om syrabas och havre är ju syrabildande, har under flera år använt mig av havrebaserade livsmedel.
Jag är känslig mot soja, nötter och kokosmjölk, kanske blir det för fett då jag är känslig för det efter galloperation. Sojaprodukter ger mig magvärk. Vad återstår då?
Är getmjölk svårt att få tag på och smakar det mindre gott? Kan det också vara slembildande som komjölkprodukter? Vilka mjölsorter att baka i är basbildande?
Äter inte fet fisk, hur mycket linfröolja kan man ta dagligen utan att det blir giftigt för kroppen? Hur vet man om man är histaminöverkänslig? Tydligen ska man tänka på det vad gäller grönt te. Är mivitotal ett bra kosttillskott?
Många frågor, tacksam för svar.
Cathrine Schück svarar:
Hej,
Ja, det var många frågor! Mivitotal är ett bra tillskott. Hur mår du när du dricker grönt te? Mår du bra och inte får några besvär av 1-2 koppar te per dag är det inget att oroa sig för. Är du histaminöverkänslig kan du får besvär med en mängd allergireaktioner.
När det gäller omega-3-källor så är det klokt att varva omega-3 från fisk tillsammans med linfröolja.
Rekommendationen för linfröolja är en matsked per dag. Det ger 1,5 g omega-3. Dagsbehovet är 2.5 g.
När det gäller växtmjölk i mat/kaffe så pröva gärna nötmjölk. Det är enkelt att göra egen cashewmjölk. Även mandelmjölk är basbildande. När det gäller mjöl så kan möjligen mjöl på quinoa, bovete eller hirs som är basiskt, vara några allternativ.
Varmt lycka till!
Cathrine
Ställ din egen
fråga till Cathrine Schück
Fråga till KostrådgivareHej, Jag har sköldkörtelproblem och tar levaxin, en tablett om dagen. Jag tänkte leva lite mer hälsosamt så har börjat äta mer grönkål och hirs. Nu har jag läst på internet att överkonsumtion av grönkål och hirs påverkar sköldkörteln negativt. Är det riskfritt äta gröt på hirs varje dag och äta stekt grönkål?
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej. Har några frågor kring kost och intolerans. Är laktosintolerant sedan många år. Har vad man kallar IBS, så jag är känslig mot vissa mjölsorter. Mina frågor handlar om syrabas och havre är ju syrabildande, har under flera år använt mig av havrebaserade livsmedel. Jag är känslig mot soja, nötter och kokosmjölk, kanske blir det […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej Cathrine, Har du förslag på livsmedel/mat, eventuellt kosttillskott, när man som jag har kronisk obstruktiv lungsjukdom, astma och nu också osteoporos? Är sjuttiofyra år, alltid gjort mindfulness, hatha yoga, motionerat och ätit hälsosamt, men kanske ensidigt hälsosamt. Jag uteslöt alla produkter från kossor, men har börjat med yoghurt och ost. Ätit mycket fet fisk, […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej! Jag har fråga angående kombination av olika kosttillskott. Jag har typ 2-diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, problem med syrauppstötning och ont i knäet. Min fråga är om man får ta kapslar med röd ris, gurkmeja och nyponpulver tillsammans? Jag hört att gurkmeja höjer blodtrycket och nypon höjer magsyran. Alla artiklar om kosttillskott och mediciner […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej, Har konstaterad hjärtsvikt efter proppar i benen och åtföljande lungemboli. Legat inne på sjukhus november och december 2018. Har läst mycket om hjärtsvikt och skaffat mig all den information själv som jag inte fått av mina läkare. Bland annat har jag läst att man kan få magbesvär på grund av att tarmarna inte kan […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHar läst eller hört att du rekommenderar att ta kollagen när man äter enligt din metod. Kollagen har ju helt plötsligt blivit väldigt poppis och finns nu i olika varianter och fabrikat på både gym och hälsokostaffärer. Så nu till mina frågor – vilken kollagenprodukt förespråkar du? Och varför anser du att det är bra/viktigt […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej Cathrine, Jag undrar om du kanske kan hjälpa mig. Förra året gjorde jag ett blodtest som har visat att jag ligger lågt med järn- samt ferritinvärde, vilket avspeglar tillgången på järn i kroppen. Min husläkare gjorde inget speciellt när jag berättade att jag tappar otroliga mängder av hår, det var också det som gjorde […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej Cathrine! Jag är 80+ och har diagnosen osteoporos sedan cirka tio år tillbaka. Är behandlad lika länge och har mått ganska bra ända tills för ett halvår sedan. Jag har läst Kurera i alla år och försökt följa alla “goda råd” angående kosten som man får där. Min fråga är, vad ersätter jag den […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej Catrine. Jag har återkommande urinvägsinfektioner. Har avslutat en kur antibiotika men nu känns det som jag vill ha ett annat alternativ. Jag har hört talas om D-Mannose som ska vara bra, och även vitamin D3, vad tror du om det? Värt att prova kanske? Ganska less på att ha det här besvären.
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej, Har än en gång fått tillbaka min herpes som oftast bryter ut i näsan. Jag var hos en homeopat för cirka 15 år sedan och han konstaterade att jag var amalgamförgiftad. Jag hade åtta plomber som jag tog bort och herpesen var borta i cirka åtta år, sedan kom den tillbaka. Jag började med […]
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej! Jag skulle gärna vilja veta vad som du tycker är det bästa fettet att använda vid stekning. Jag brukar nästan alltid steka i olivolja men har nu läst att det inte är så bra. Jag vill inte använda smör eftersom min man är bypass opererad och inte bör äta animaliska fettprodukter.
Läs mer →
Fråga till KostrådgivareHej Cathrine, Jag hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite bra vägledning och tips. Jag är en kvinna på snart 50 år, och i klimakteriet. Nu är det kring tre år sedan min sista blödning. Klimakteriet har varit en mardröm rent ut sagt. Ingen har förvarnat mig för detta elände. Min gynekolog menar […]
Läs mer →