Annons

Fet fisk minskar risken för hjärt-kärlsjukdom

Feta fiskar som sill, lax och makrill innehåller hälsobefrämjande omega-3 fettsyror. En ny internationell studie visar att de som är nära släkt med någon som har hjärt-kärlsjukdom har mycket att vinna på att äta mer fet fisk.

Inger Palm

12 december, 2023
Fet fisk minskar risken för hjärt-kärlsjukdom
Dela inlägget

Kroppen kan inte tillverka omega-3 fettsyror. Det är därför viktigt att regelbundet äta mat som är rik på dessa fettsyror. Just feta fiskar som lax, sill och makrill innehåller mycket omega-3 fetter.

Det finns en hel del studier som visar på vikten av att äta mat med av omega-3 fetter och nu visar en internationell studie att det är extra viktigt för personer med familjemedlemmar som har hjärt-kärlsjukdom att dessa individer har mycket att vinna på att äta mycket omega-3 fetter.  

Karin Leander som är forskare i epidemiologi vid Karolinska institutet säger att hjärt-kärlsjukdomar till viss del är ärftligt, men att man inte identifierat vilka gener som styr. En hypotes man jobbar efter är att det är en kombination av miljö och gener som påverkar.

Ökad risk för familjemedlemmar

Över 40 000 personers utan hjärt-kärlsjukdom har analyserats och under en uppföljningsperiod drabbas 8 000 av dessa av en hjärt-kärlsjukdom. Och det var här forskarna såg att om man har ett syskon eller en förälder som fått en hjärt-kärlsjukdom så har man en mer än 40-procentig risk att själv drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Var man nära släkt så minskade risken till 25 procent

Annons

Mätningar av fettsyrorna

Mätningarna av omega-3 fettsyrorna gjorde med hjälp av blodprov, och anses därför tillförlitliga. Självrapportering av matvanor är oftast betydligt mindre tillförlitliga.

Över 100 forskare har deltagit i studien och data från 15 olika studier i tio länder har inkluderats. Detta är den första studien som analyserat effekten av hälsa, ohälsa och familjeband gällande intag av fet fisk.

Källa: forskning.se

Annons