Livsmedelsverket undersökter årligen halter av så kallade främmande ämnen i olika livsmedel. Halter av de undersökta ämnena höll sig under gränsvärdena i de flesta prover. I några fall var halterna högre än tillåtet, bland annat dioxin och PCB i sik.
Livsmedelsverket undersöker varje år halterna av olika främmande ämnen, eller så kallade kontaminanter, i utvalda livsmedel. Vissa livsmedel som är utvalda har valts för att de tidigare visat sig ha för höga halter av främmande ämnen. De här ämnena har inte tillsatts ett livsmedel med avsikt, utan finns där som en följd av produktion, förädling eller av något annat skäl, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Analyserna ingår i Livsmedelsverkets kontrollprogram som ska undersöka att de gränsvärden som finns följs och bedöma hur mycket konsumenterna riskerar att få i sig av dessa ämnen.
För höga halter
I rapporten presenteras resultaten av Livsmedelsverkets analyser av nitrat och mykotoxiner, det vill säga mögelgifter, i vegetabilier, kadmium i krabba (klo) och dioxiner, dioxinlika PCB samt polycykliska aromatiska kolväten, så kallade PAH, i olika produkter 2011. Några av dem låg över gränsvärdet för vad som är tillåtet.
Vissa prover av isbergssallad och spenat innehöll för mycket nitrat och krabbklor innehöll för mycket kadmium. Undersökningen hittade även höga halter av dioxiner och dioxinlika PCB i sik samt PAH i prover med rökt skinka.
Vidareförmedlade resultat
Information om prover med för höga halter av främmande ämnen överlämnas till behörig myndighet för vidare uppföljning och åtgärder vid behov.
Av Isabelle Hedander