Kaseinprotein
Kasein är en vit, smaklös proteinkälla från mjölk. Komjölk innehåller cirka 80 procent kasein och 20 procent vassle. Bröstmjölk innehåller cirka 70 procent vassle och 30 procent kasein. Kasein är en komplett proteinkälla som dessutom innehåller oorganiskt kalcium och fosfor. Kasein används som en prisvärd och komplett proteinkälla men det har inte alla goda egenskaper som vassle. Kaseinet har även en hel del negativa egenskaper.
Toxicitet och kontraindikation
– Det finns främst sex stora problem med kasein:
- Det finns ett starkt samband mellan intag av kasein och cancerutveckling samt kortare livslängd enligt den största näringsstudien man har gjort på människor, ”The China Study”. Se www.thechinastudy.com.
- Studier som visar samband mellan ökad utveckling av hjärt-kärlsjukdomar och intag av mjölkprodukter.
- Studier som visar samband mellan ökad utveckling av diabetes och intag av mjölkprodukter.
- Kasein är starkt allergiframkallande.
- Det innehåller opioidpeptider som är beroendeframkallande.
- Mjölk och kasein innehåller en hel del kalcium men mycket lite magnesium. Det är troligtvis en viktig orsak varför det finns blandade resultat från studier vad det gäller värdet av mjölk och kasein för att förebygga benskörhet.
Använd hellre vassle-, get-, soja-, ris- eller kornprotein än kasein i näringsdrycker. Många människor konsumerar alltför ofta för mycket mjölkprodukter, speciellt kasein. Kasein är en vanligt förekommande IgG-allergen. De flesta tänker bara på laktosintolerans när man talar om mjölkprodukter, men man bör också undersöka eventuella IgG-överkänsligheter mot mjölkprodukter.