Risproteinpulver
Risproteinpulver gjort på en speciellt näringsrik hypoallergen riskälla är ett utmärkt proteinpulver i många avseenden.
Det finns en serie av risproteinpulver för olika ändamål.
Följande är en del intressanta fakta och indikationer:
• Risproteinpulver har kommit allt mer de senaste åren tack vare genombrottsforskning gjord av den amerikanska biokemisten Jeff Bland, som visade att en fasta eller halvfasta med risproteinpulver sammansatt med antioxidanter förbättrar levervärden samt hälsotillståndet.
• Risproteinpulver används som måltidsersättning främst p.g.a. att man undviker problemen med överkänsligheter, allergier och dolda IgG-allergier som förekommer vid användning av mjölkkasein-, mjölkvassle-, ägg- och sojaproteinpulver. Om man inte vet säkert att man inte är allergisk är det bäst med risproteinpulver. Det är minst allergent.
• Risproteinpulver har inte högsta biotillgänglighet och sammansättning av aminosyror enligt BV- och PER-mätningar, men kan lätt kompletteras med aminosyror för att göra det lika komplett eller bättre än vassleprotein.
• Risproteinpulver innehåller inte de fördelaktiga immunglobuliner som vassleprotein har eller de isoflavoner som sojaprotein har. Det är ett mindre metaboliskt aktivt pulver och mer neutralt.
• Risproteinpulver används främst av biologiska läkare, naturläkare och näringsterapeuter för följande ändamål: metabolisk rening/avgiftning för att rensa och förnya kroppsfunktioner, viktminskning, viktökning, för allergiker, näringsdryck för vegetarianer, dryck vid idrottsträning och fysiska prestationer, näringsdrycker som mellanmålsdryck.
• Det finns olika kombinationer av risproteinpulverdrycker som är avsedda för olika ändamål.
• Näringsvärdet varierar i olika riskoncentrat liksom det gör i ris.