Cathrine Henriksson har jobbat i hälsokostbranschen i större delen av sitt yrkesverksamma liv. Hon är egenföretagare och driver två Hälsokraftbutiker, är gift med Niklas och tillsammans har de sonen Gustav, sex år. Hemma hos Cathrine finns en hund av rasen japansk spets, två katter, tre hästar och (i skrivande stund) tio kaniner. Cathrine har kompletterat sin utbildning som hälsorådgivare med ett utbilda sig till djurhomeopat. Under hösten genomgår hon en utbildning i djur-
akupunktur. Kurera har träffat Catherine och tagit del av hennes bästa tips för ”människans bästa vän”.
Finns det några naturliga produkter som du anser att alla djur mår bra av?
– Ja, Bio-Strath är helt naturlig och framställs av jäst och örter i en helt biologisk process. Jag tror att det som är naturligt framställt är det som kroppen har lättast att ta upp och tillgodogöra sig optimalt. Bio-Strath är utmärkt att ge som ett dagligt tillskott för att ge din vän styrka och kraft att hålla sig frisk. Immunförsvaret får en fin hjälp av tillskottet. När det gäller djur som har svårt att hämta sig efter någon form av sjukdom så är Bio-Strath mycket användbart. Jag har den alltid med som grundbehandling till de djuren. Andra tillstånd när Bio-Strath ingår i mina rekommendationer är nedsatt aptit, dålig päls (även i fällningsperioder) och tecken på ett försvagat immunsystem – alltså då djuret kanske har återkommande infektioner.
Behöver djuren några extra vitaminer?
– C-vitamin är mycket forskad på och omstridd huruvida den fungerar eller inte. När man behandlar djur så får man klara svar på om ordinerat medel har effekt. Oavsett forskningsresultat. Här existerar nämligen ingen placeboeffekt. Och hittills har jag bara sett att C-vitamin har effekt. Nu är det så att nästan alla djur själva tillverkar sitt C-vitamin, men det finns tillfällen då det kan vara bra med ett extra tillskott.
Några av de vanligaste användarna av C-vitamin är valpar, speciellt tikar och under sommaren. Känsliga små rumpor och kyligt, kanske daggvått gräs ger ofta urinvägsinfektion. Andra djur som behöver C-vitamin är hundar som börjar bli lite till åren. För att förebygga eller lindra ledproblem. Har hunden fått besvär måste man i regel ta en ganska hög dos – exempelvis en labrador som är 12 år bör få ca 3 gram per dag. Se till att alltid använda ett C-vitamintillskott som är estersifierat och syraneutralt, det ger nämligen ingen negativ inverkan på mun- och magslemhinnan. Dessutom ökar upptaget.
Ledbesvär drabbar inte bara människor, både hundar och hästar brukar drabbas när det blir till åren. Vad mer kan du rekommendera då?
– När vi nu är inne på ämnet leder så kommer vi självklart in på fettsyror, omega-3 fettsyror. Här finns massor av dokumentation på dess inverkan vid ledbesvär och det finns också många produkter att välja mellan. Det finns flytande och kapslar, använd det som passar din hund bäst. Min erfarenhet är att flytande är enklast och de flesta tycker om den. Ge en medelstor hund en tesked om dagen. När det gäller fiskolja så anser jag att precis som med oss människor så borde alla hundar och katter få det som ett dagligt tillskott, även innan besvären kommer. Det är ju fettsyrorna som håller fisken mjuk och rörlig när den simmar i kalla vatten, och detsamma gör fettsyrorna för oss andra – både människor och djur. De tillför en mjukhet och smidighet där stagnationen har börjat få ett fäste. Det gäller lederna såväl som kärlväggarna och cellmembranen. Hela kroppen består ju av celler så man kan faktiskt säga att precis hela kroppen har nytta av fettsyrorna. Fiskoljan har även en gynnsam inverkan på päls och hud. Den mängd fettsyror som numera oftast är tillsatt i djurfoder innehåller inte tillräckliga mängder. Anledningen till att jag anser att alla behöver fettsyror är den förändring av kostmönster som har skett under mycket lång tid nu. Vi borde fundera lite mer över hur våra djur en gång är skapta att äta och vilka behov de har.
Nu är det ju så att effekten av fiskolja inte märks direkt, så om hunden visar tecken på att ha ont – hälta efter längre promenader exempelvis, så kan man gärna använda gurkmeja som en snabb smärtlindrare. Nu finns det gurkmeja i kapsel- och tablettform, Fortodol och Curcumax, som fungerar som en naturlig ”värktablett”. Använd den gärna i väntan på att få en mer långvarig effekt av annat medel. Även Animacare Flex, som är sammansatt av flera olika ämnen för ledbesvär på djur, har god effekt.
Ett till mycket värdefullt medel vid ledbesvär är ett speciellt nyponpulver med en hög halt av GOPO (en aktiv substans) Litovet. Det är faktiskt så att det till en början användes till travhästar som hade ledproblem. Jag använder det även vid muskelinflammationer, men det är inte lika vanligt förekommande. Använd pulvret till hundarna, de äter det oftast gärna!
En 13-årig blandrastik hade fått ganska stora besvär med sina höfter efter en förlossning och trots flera behandlingar hos kiropraktor blev hon inte bättre. Hon rörde sig allt mindre och blev mer och mer stel. Hon ville gärna springa och leka, men kroppen sa ifrån. Promenaderna blev kortare. Hon fick börja med nyponpulvret och efter några månader började förbättringen visa sig. Hon har ätit det länge nu och är i stort sett helt återställd. Ibland är det så att förbättringen inte kommer så fort. Det gäller att ha tålamod och låta de naturliga läkeprocesserna få tid.
Hur kan vi stärka immunförsvaret hos våra husdjur?
– Röd solhatt, Echinacea, används vanligast av oss människor mot infektioner i övre luftvägarna. Den är ett precis lika självklart val till djur med samma besvär. Mycket bra även att komplettera annan behandling med, då den har en förhöjande inverkan på immunförsvaret. Vid exempelvis en penicillinbehandling är det värdefullt att kombinera med Echinacea för att försöka undvika sekundärinfektioner. Jag använder alltid Echinacea när immunförsvaret behöver hjälp. Finns både i tabletter och droppar.
Ibland blir penicillin och antibiotika enda utvägen och med det följer ofta besvär med mage och tarm. Vad kan vi göra för att lindra dessa?
– Ja, det är mer regel än undantag med störningar i mage-tarmsystemet vid intag av penicillin. Tyvärr så är det ju inte bara de ”onda” bakterierna som bekämpas, utan även de nyttiga bakterier som måste finnas i tarmen får sin dos av pencillinet. För att upprätthålla en bra balans i tarmen måste nya fina nyttobakterier tillföras. Använd Symbioplex, Lactiplus eller likvärdig produkt, så blir det ordning i tarmen ganska snabbt! Bakterierna som finns i dessa preparat är människospecifika, dvs de är gjorda för människor med just den sammansättning av bakterier som vi måste ha. Djurens tarmflora ser lite annorlunda ut och här finns mig veterligen inga studier på att ”våra” bakterier fungerar för djur. Men, jag har använt dessa preparat till så många djur nu och det har alltid givit ett snabbt och tillfredsställande resultat. Även vid tillfällig diarré – vems hund har inte smaskat i sig nåt halvruttet minne av en mus eller liknande någon gång – är mjölksyrebakterierna verkligen en enkel nödvändighet! Nyttiga bakterier borde faktiskt alltid finnas hemma!
Magen kan ju ställa till med andra problem. Har du några fler tips?
– Även husdjur kan bli stressade och oroliga, precis som andra medlemmar i familjen. Det kan visa sig som lös i magen, öm i magen och dålig aptit. Det här kan ju naturligtvis vara symptom på mycket annat också, men i de fall när andra sjukdomar är uteslutna bör man granska hur djurets familjeliv ser ut. Jag har haft några sådana här fall, faktiskt rörande katter varje gång, och det har då blivit lite lugnare i magen när katten har fått Silicol eller Original Silicea. Det är kiselgelé som har en lugnande och läkande inverkan på magen. Bra om husse och matte tar lite också!
Hudbesvär, eksem och allergier blir allt vanligare även bland pälsprydda familjemedlemmar? Vad kan hjälpa?
– Förutom tidigare nämnda generella tillskott som fiskolja och Bio-Strath kan man prova att ge Urticalcin om besvären innefattar klåda. Det ger en lugnande inverkan på klådan. Fem små piller tre gånger dagligen, öka vid behov. Ge direkt i munnen, blanda inte med mat. Tillskott av alger verkar också renande och stärkande vid hudbesvär, men börja med låg dosering som sedan trappas upp. Alger är för övrigt utmärkt att förstärka kosten med! Ger mineraler, vitaminer, spårämnen och aminosyror i en naturlig form. Skulle det sedan vara hudutslag som även kan behöva behandling från utsidan så prova med Aloe vera (saft, gel eller salva) som har antiinflammatorisk verkan. Den påskyndar läkningsprocessen, har en smärtlindrande inverkan, motverkar ärrbildning och är mjukgörande. Sedan har vi den varma gyllene ringblomman med sina omvårdande läkande egenskaper. Vi behandlade ett sår på fullblodsstoet Nicki med ringblomssalva och efter bara en natt blev det en markant skillnad! Weleda har en utmärkt serie ringblommeprodukter för hudvård. De är egentligen gjorda för babyvård men fungerar ypperligt till sår och eksem på djur.
Jag behandlade nyligen en ung arabhäst som hade fått Vitiligo, en hudsjukdom som ger fläckvis förlust av pigmentceller i ytterhuden. Detta leder till att huden blir kritvit. Ibland kommer förändringarna även i hårsäckarna vilket ger vita hårstrån. Efter fem månaders behandling med Hyperimin som innehåller johannesört och Mega B, var besvären helt borta.
Mugg är ett vanligt problem som många hästar drabbas av. En frieserhingst drabbades av svår mugg. Vi baddade muggen med Echinaceadroppar två gånger om dagen och redan efter fem dagar fick vi fantastiska resultat. Echinacea är bra att ha hemma.
Du utbildar dig nu till djurakupunktör. Det låter väldigt spännande – berätta?
– Ja, jag blir klar i maj för akupunktur på häst och hund. Just nu är det mycket praktik
vilket är jätteroligt! Akupunktur kan lindra både mentala och fysiska besvär. Hud-, led- och muskulära besvär är vanligt förekommande, men även mentala, själsliga problem som exempelvis omplacerade djur, som kan ha jobbiga händelser bakom sig. Akupunktur hjälper alla kroppens organ att få fritt flöde på energi. Det stimulerar och balanserar alla kroppens meridianer. På så sätt skapas balans både psykiskt och fysiskt.
Av Carolin Helt