Annons

Granatäpple (Punica granatum)

De senaste åren har forskning alltmer påvisat granatäpplets hälsobefrämjande egenskaper.

Redaktionen

9 juli, 2012

Historia
De senaste åren har forskning alltmer påvisat granatäpplets hälsobefrämjande egenskaper.Granatäpplet blev tidigt en symbol för fruktsamhet, kärlek och evigt liv. Granatäpplet har ofta förekommit i konst, litteratur samt matvanor hos forntida Iran, Indien, Afrika, Mellanöstern och Europa. Granatäpplejuice har använts under flera hundra år i Iran och Syrien men har marknadsförts i Nordamerika och Europa endast under 2000-talet.

Form
Granatäppelträdet kan bli 5–8 meter högt. Frukten kan delas in i olika delar: frön, juice, vitt kött och skalet. Alla delar innehar nyttiga egenskaper.

Kemi och botanik
Granatäpple (Punica granatum) är ett träd med torniga grenar. Frukten har ett hårt gult eller rött skal. Inuti finns flera rum med 500–800 frön omgivna av ett saftigt rött hölje. Man äter främst fröna men även höljet ibland. Punicalaginer är garvämnen, de viktigaste polyfenoler, som verkar som antioxidanter samt skyddar hjärt-kärlsystemet. Juicen och skalet besitter en antioxidant verkan, medan juice, skal samt olja har en svagt östrogenliknande effekt och är intressant för att förebygga eller behandla PMS besvär. Juice, olja och skal även har en anticancerogen effekt som stör celldelningen samt motarbetar spridning av tumörer. Detta visar att de har en antinflammatorisk verkan. Granatäpplets många frön utgör ca 50 procent av vikten. Ju tyngre frukten är, desto bättre.

Funktion och terapeutisk användning
• Hämmar prostatacancer hos möss samt har visat sig sänka PSA-värden hos män
• Motarbetar impotens hos män
• Inflammationshämmande genom att bl. a. motverka, nyckelfaktorn (Nf-kappaB)
• Virusdödande
• Motarbetar artrosprocesser i lederna
• Sänker LDL-kolesterol och stärker hjärt-kärlsystemet
• Motarbetar förhöjda blodfetter, förhöjt blodtryck och blodpropp
• Stödjer leverns fas 2 i avgiftningsfunktionen
• Stark antioxidant
• Motarbetar skador från solexponering
• Stabiliserande för blodsockret
• Stödjande och skyddande effekt vid cellgiftsbehandling
• Reducerar bakterien Staphylococus aureus och motverkar därmed inflammation i tandköttet
• Motverkar benskörhet hos kvinnor under och efter övergångsåldern.

Näringsinnehåll
Vitamin B6, C vitamin, polyfenoler, främst ellaginsyra samt garvämnen, punicalaginer och kalium.

Annons

Dosering
Motsvarande 1–4 granatäpplen dagligen.

Toxicitet
Ingen känd toxicitet.

Kontraindikation
Ingen känd.

Interaktioner
Ingen känd.

Beredningsform
Frukten/fröna används i sallader och som tillbehör till kött och fisk. En klarröd saft från köttet, grenadin, tillsätts främst i USA för att färga drinkar röda, t.ex. Tequila Sunrise. Frön och fruktkött förädlas till juicekoncentrat, juice, pulver eller kapslar för kosttillskott.

Annons

Synergister och antagonister
Granatäppelkärnor eller granatäppeljuice passar särskilt bra i kombination med äpplen, druvjuice och tranbär i juicer eller smoothies.

Exempel på studier, referenser

Granatäppleblomsextrakt har en antioxidant och leverskyddande verkan
Food Chem Toxicol, 2006 July; 44 ( 7) 984-93.

Granatäppleextrakt hämmar progression och tillväxt av primära lungtumörer
Khan N. et al. Cancer Res, 2007 April 1, 67( 7) : 3475 -82. Epub, 2007 March 27.

Granatäpple motverkar spridning av prostata cancer
Lansky EP. et al. ”Possible synergistic prostate cancer suppression by anatomically discrete pomegranate fractions”.
Investigational New Drugs, 23: 11-20. 2005.

Granatäpple förebygger inflammation och cancer
Lansky EP. et al. Ethnopharmacol, 2007, Jan 19, 109(2) :177-206. Epub 2006 september 10.

Granatäppleextrakt effektivt mot plack i tänder
Menezes SM. et al. Herb Pharmacother, 2006, 6 (2) ; 79-92.

Annons