Anna Ledberg

7 anledningar till att det är bra att börja laga mat innan du är hungrig

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
9 november, 2016
7 anledningar till att det är bra att börja laga mat innan du är hungrig

Brukar du laga mat när du när hungrig eller innan du är hungrig? För många är hungerkänslan en påminnelse om att gå att gå och handla och sedan laga, det kan faktiskt vara ett kostsamt allternativ av flera anledningar:

  1. Du sparar pengar, inga spontana stressköp i affären som, socker, godis, unna sig…
  2. Du blir mer lugn, när du vet vad (och när) du ska äta blir allt enklare, matlagningen blir inget jobbigt och det är lättare att ”känna kärlek till att laga mat”
  3. Du sparar kalorier genom att inte  äta inga mackor / kakor / godis / xx medan maten tillagas. Du behöver inte ”orma”
  4. Du är lugn och har bättre koll på vad du äter, hur du äter och när du äter
  5.  Du får ett stabilare blodsocker och jämnare energi
Annons
  • Du slipper ”jaga mat”
  • Du låter maten vänta på dig och inte dig på maten, en skön känsla av att du styr.
  • Fundera över hur kockarna arbetar  – inte ska de börja skala potatis när gästerna har satt sig till bords, nä de jobbar enligt mis- en- place pincipen. En princip som gör det lätt att laga mat hemma och som underlättar vid själva matlagandet. De lagar mat innan de är hungriga. Visst de är deras jobb att laga mat åt andra, men du kan göra likadant.
    Förberedd så mycket som möjligt och själva mattagande blir enklare, smidigare och billigare. Det är bara att lägga ihop alla delarna och sen blir det en hel måltid.

    Här kommer några tips på hur du kan jobba mis-en-place

    • Ha potatisen skalad i en kastrull över dagen. Underlättar oerhört på kvällen.
    • Om ni ska ha pasta, ställ en kastrull med vatten på spisen. Sätt på kastrullen först ta av barnen alla vinterkläder sedan.
    • Skala och skriva så mycket som möjligt.
    • De flesta grönsaker vinner även på att ligga framme i rumstemperatur och ev marineras.
    22 oktober, 2016 0
    Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

    Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner:

    Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning i vardagen.  Jag kallar ”arbetarna” för slavar, mest på skoj – men finns det någon sanning i det alls?

    Tyvärr är nog det i vissa fall lättare sagt än gjort. På många jobb finns det oskrivna regler om hur vi ska arbeta och att vi alltid ska vara tillgängliga. Vi människor har blivit robotar och med det är det svårare och svårare att inte arbeta. Förväntningarna är högre, vi ska prestera mer och prestigen i jobben är mycket hög.

    Alla dessa osynliga krav

    Annons

    Alla dessa krav, som är satta eller underförstådda, gör det nästan omöjligt att vara människa. Hur många är det egentligen som är sjukskriva på grund av arbetsrelaterad stress nu igen? Chefer och arbetsledare tar det nästan för lätt och skrattar åt den som blivit sjukskriven på grund av för hög arbetsbelastning.

    Till vilken nivå ska vi vara glada och tacksamma för att vi har ett jobb? Jobb som kräver och kväver oss?

    Till vilket pris är det värt att ha ett jobb?

    var-radd-om-livet-inte-jobbet

    En människa är mer värd en ett jobb
    Alla vi som utför jobben är människor som har behov och få av dem kan tillfredsställas på ett jobb. Många har inte tid med sig själva för de måste arbeta.  Hur vi än vrider och vänder på saken är det bara ett jobb och att du som individ, människa är mer värd än ett jobb. Alltid, alla gånger.

    Annons

    Jag läste den här artikeln på expressen om att man ska vara hemma mer med sina barn och inte lämna  in dem på förskola-förvarning  och visst jag tror om att många gärna skulle vilja om de ”kunde” för sina jobb, hur många osynliga regler finns på ditt jobb egentligen? vi är så vana att göra rätt för någon annan att vi glömmer bort oss själva.

    Jobba lagom så här

    • glöm aldrig bort att vi är människor ( inte robotar)
    • GÅ HEM FRÅN JOBBET! och ta aldrig med jobbet hem- Hemma ska du vila. Om gränserna mellan jobb och fritid suddas ut alltför mycket kanske du måste byta jobb. Eftersom DU alltid är viktigare än jobbet.
    • En ”bra” utbildning kräver oftare mer av dig, du förväntas ställa upp på jobbet. Du förväntas vara borta från din familj, dina nära och kära.  Är det värt det?  Vi utbildas för att bli något som vi inte är.

    • Ta reda på vad som förväntas av dig.  Säg nej  / delegera om du inte kan / vill / hinner.  Inte snällt? Den enda som ska vara snäll mot är dig själv!

    • Kan du vara sjuk / ledig / vabba eller blir det en alldeles för hög arbetsbelastning när du kommer tillbaka – tänk över om det verkligen är rätt jobb för dig.
    • När vi jobbar har vi våra ”jobb-jag” och inte våra ”jag-jag” . Jobben kan göra att vi glömmer bort oss själva, vad vi vill, tycker är roligt och önskar oss. För mig är jobb något som vi ”lägger på”
    • Gå in i tanken att det är ditt jobb som gör dig sjuk – är din hälsa värt mer än ett jobb?

      Känns det svårt? Ja säkert. Jag tror dig. Vi känner ofta skuld och skam om vi inte gör våra jobb.

      Vi är inte våra jobb – vi är oss själva.


      Till dig som är chef:

    • Var ett gott exempel. Jobbar du lagom?
    • Fråga: Hur kan jag hjälpa dig?
    • Fråga  Vad är en lagom arbetsbelastning för dig, vad tror du att du klarar av?

    • Lägg in tid för friskvård på ARBETSTID, t ex 30 minunder längre luncher så alla har tid att ta en rask promenad, ”klockan 15 strech”  – Friskvård är att ta hand om sin personal innan de blir sjuka.
    • Personal som blir sedda, lyssnade på gör ett bättre jobb.
      De som är där mest ska ha det bäst”,
      tycker jag. Mår personalen bra =  mår kunderna bra.  Kunder som mår bra gör fler och bättre köp. Det vinner alla på.  Små saker som att städa i uppehållsrummen och inte bara i butiksytan / eller ytan är besökare / kunder vistas. Se till att personalen får det som de vill ha, som gott kaffe, te, varmchoklad, massage, bra stolar, skrivbord får tid till sig själva på arbetstid.

      Annons

      Ha en bra dag!

    Dela inlägget
    Annons
    4 oktober, 2016 0
    Uppblåsta rotsaker?

     

    Hej!

    Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det?

    Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska mycket morötter och gullök för 1 kronorna kilot men ingen av de smakade ”skördehöst” utan bara konstgjort framställt i en maskin. 

    Annons

    Jag tror att vi, konsumenter, förväntar oss överflöd av rotsaker under hösten och producenterna kanske därför fuskar för att vi ska få det vi vill ha.  Jag har ätit oekologiskt, men det här smakade värre.

    Jag tror dessutom inte att dessa rotsaker är nyttiga längre.

    Har du också märkt detta?  Vad tycker du?

    Dela inlägget
    Annons
    26 september, 2016 0
    Gott tillbehör med kikärtor

    Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast.

    Sallad med kikärtor och salladslök

    I burk kikärtor
    1 bunk salladslök, knippt
    Persilja

    Annons

    Olja
    Salt

    Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.

     

    Dela inlägget
    Annons
    16 september, 2016 0
    Köttfri lasagne med sås gjord på kikärtor

    Hej alla fina

    Jag vill bara tips om ett bra, gott och köttlikt recept jag gjorde.
    Det blev en pastasås med kikärtor som bas – mycket och gott och likt köttfärssås i färg, smak och textur.  Smakar alltså inte kikärtor alls.

    Passar bra till pasta eller i lasagne som vi gjorde.

    Annons

    ”Kikärtssås”
    1 gul lök, mindre
    svamp, helst champinjoner
    tomatpure
    vitlök
    oregano
    olja
    1 förpackning kikärtor, kokta och klara
    1-1,5 förpackning krossade tomater i burk
    späd ev med vatten

    Gör så här:
    Bryn löken i oljan, tillsätt tomatpure, vitlök, svamp och oregano. Låt mjukna. Tillsätt kikärtorna och tomatkross.  Koka upp och låt koka cirka 10 minuter.  Mixa sedan med mixerstaven tills såsen är helt slät.
    Låt koka upp igen, smaka av med salt, peppar och oregano. Såsen är klar. Kan serveras som den är eller till t ex en lasagne

    Lasagne
    Varva plattor med såsen och bechamelsås, lägg ost på toppen. Grädda enligt förpackningens anvisningar.  Vid servering toppa med persilja.

    Bechamelsås
    Smält smör, rör ner mjöl och tillsätt mjölk under vispning tills såsen tjockarna. Salta och peppra efter smak.

    Lycka till!

    Annons

    Dela inlägget
    Annons
    10 september, 2016 0

    Hej alla fina!

    Har ni tänkt på vilken komplex och spännande maskin livet är? Det är mycket som hänger i hop och påverkar varandra.  Den som vill banta kan äta 2 bananer, tänka elaka tankar om sig själv och sedan kuta gärnet.  Det är en metod som inte kommer fungera så värst bra.

    Jag har satt ihop 4 viktiga punkter som är viktiga att ha i bakhuvudet hela tiden. Det är basen i ditt liv. Bygg en bra bas så blir allt ”lätt”  – du är redan förberedd. Punkterna fungerar självständigt och gemensamt.

    Här nedan redovisar jag bara ett litet smakprov för jag tänker sätta ihop en självcoachingkurs i ämnet.

    Principen bakom:

    Annons

    Principen bakom punkterna bygger på DU ÄR VIKTIGAST i ditt liv. ( d.v.s inte jobbet, inte barnen, inte mannen / frun, inte dina saker…..)

    Annons

    Vad går det ut på?

    De fyra principerna bygger på medvetenhet och kanske aktiva val hos dig.  Inget är svårt eller kräver dyr utrustning. Du kan börja på engång.  Nu.

    Principerna 

    1. Maten
    2. Motionen
    3. Positivt tänkande – meditation – älska dig själv
    4. Återhämtning  1) Jobba lagom 2) Sov

     Maten

    Bli medveten om vad du äter, maten ska ge energi, inte ta. Maten är vår bensin, en av våra drivkrafter, det som ger oss energi. Vad ger du dig för energi?  Har du ingen koll, lite koll eller megakoll på vad du stoppar i dig?
    Mat ska ge energi inte ångest eller skuldkänslor . Vi ska äta kakan inte kommentera den eller fotografera den. Att veta att ett ägg innehåller xx många kalorier är oviktigt, det är bara stressande och pressande.

    Annons

    Jag rekommenderar Råvaror, alltså livsmedel i sin renaste form.

    Motionen

    Kroppen vill röra på sig. Här är det faktiskt vardagsmotionen som är viktigast. Rör dig i vardagen. Ta helst en DR ( dagens raska) om dagen. Om du rör på dig daligen, maratontränar, cyklar flera mil om dagen eller motsvarande blir din ”motion” att sitta still på en stol.   Jag får känslan av att många är jagade i samhället, jagade av prestation, stress, chefer,  eller av frun/ mannen. Eller vad som helst.

    Om du känner dig jagad? Vad skulle hända om det som jagade dig, kommer ifatt dig. Hur skulle du må?

    Positivt tänkande

    Annons

    Vilka tankar tänker du om dig själv? Älskar du dig själv? Ställ dig naken framför spegel och säg ” Jag älskar mig, jag älskar varje cell som utgör mig själv”  och mena det!

    Återhämtning

    Jobba lagom – Gå hem från jobbet! Ta aldrig med jobbet hem. Kom ihåg att det bara är ett jobb och att livet är där du spenderar dina dagar. Hur vill du ha det?

    Sov –  Vakna utvilad, för mig är antal timmar oviktigt.  5 timmars riktig sömn är viktigare än 8 timmars störd sömn.

    Allt hör ihop och påverkar vårt allmäntillstånd, hur vi mår och vad vi presterar.

    Föreställ dig att du sovit dåligt, då äter man dåligt (gärna fett, socker ) äter man dåligt orkar man inte röra på sig och det blir en ond cirkel med flera negativa tankar om sig själv.

    Ha en bra dag

    Dela inlägget
    Annons
    Annons