Annons
Annons

Nyttig alkoholfri glögg på granatäpple och rawfood saffransbollar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
2 december, 2015
Granatäppleglögg i glas stående på en grå bricka på en rödrandig duk, samt ett halvt granatäpple
Raw saffransbollar rullade i kokos på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Det gäller att vara om sig och kring sig när tiden inte räcker till. Denna vecka tänker jag vara lite fräck och köra repriser på recept med juliga smaker, då jag har fullt upp med andra saker. Att baka något hinns inte med helt enkelt. Jag kommer bara vara hemma för att sova, några dagar nu. Sent i säng och upp tidigt. Julkonserten Stjärnjul står för dörren och har premiär nu på lördag.

Idag vill jag bjuda på supergoda rawfood saffransbollar och en hemgjord nyttig glögg av granatäpplejuice.
Kanske kan det passa bra som ett alternativ till saffransbullar för den som inte äter vetemjöl och socker på söndag den andra advent eller till lucia nästa helg?

Annons

Denna glögg gjorde jag av ekologisk granatäpplejuice och den innehöll julens goda kryddor! Supergod blev den! Jag använde absolut ingenting av sötningsmedel, för det behövs verkligen inte. Denna glögg är väldigt naturlig, läskande och fräsch i smaken. Jag tycker för övrigt inte om sötsliskiga drycker. Alla kryddor i glöggen är för övrigt ekologiska!

Granatäppleglögg
1 liter granatäpplejuice, jag hade Kung Markattas ekologiska
1 kanelstång
5 st kryddnejlikor
3 st stjärnanis
1 apelsin, skal av

Till servering: 1/2 granatäpple och hackade mandlar eller hasselnötter

Gör så här:
Koka upp granatäpplejuicen med alla kryddor. Ta av och låt stå svalna! Låt drycken sedan stå och dra, gärna flera timmar. Innan servering,sila bort kryddorna och värm upp ”glöggen”, Häll upp i värmetåliga glas eller koppar. Lägg i granatäpplekärnor och nötter! Servera!

 

10 st Raw Saffransbollar
1 dl mandel, naturell, EKO
1 dl cashewnötter, naturell, EKO
0,5 g saffran
1 msk vatten, hett
1 msk kokosolja utan smak, EKO
4 osvavlade aprikoser, EKO
1/2 dl russin, EKO
1/4 dl riven kokos, EKO
1 citron, skal av, EKO
1-2 msk citronsaft, EKO
40 g hasselnötter, grovt hackade, EKO

Till garnering: Riven kokos eller hackade nötter

Gör så här:
Mixa mandel och cashewnötter fint. Lös upp saffran i en matsked hett vatten och låt svalna. Tillsätt den torkade frukten, saffran, riven kokos och citronskal, saft och mixa till en jämn deg. Testa att de går att rulla till bollar. Vänd sedan ner hackade hasselnötter och jobba in dem i degen. Smaka av! Tillsätt mer citronsaft om du tycker att det behövs. Rulla till bollar och garnera med kokos eller hackade nötter

 

Annons
Annons