ANNONS Innehåll från Alpha Plus

Hårmineralanalys – optimerar din näringsstatus

Stressar du mycket, tränar hårt, äter en obalanserad kost eller tar kosttillskott eller läkemedel? Kanske mår du dåligt och känner dig ur balans, eller vill optimera din hälsa? Då kan en hårmineralanalys passa dig!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
30 mars, 2025
Ett par händer håller i en analysrapport med färgglada grafer på ett bord

Näringsterapeuten Christin Jarl driver Näringsmedicinska Kliniken i Helsingborg, där hon tar emot klienter både på plats och på distans. I grunden är hon utbildad civilekonom och systemvetare och har tidigare arbetat som företagsledare i IT-branschen. Men efter att ha lämnat den branschen kom hon i kontakt med funktionsmedicin, genom sin egen hälsoresa.

– Jag blev väldigt intresserad av det här området och valde att fördjupa mig genom att utbilda mig till näringsterapeut, vid dåvgarande Näringsmedicinska skolan i Stockholm. 2015 startade jag min klinik och har sedan dess arbetat på heltid med funktionsmedicin, där hårmineralanalys är ett mycket värdefullt verktyg i arbetet med mina klienter, berättar Christin Jarl.

Vad är en hårmineralanalys?

– Det är ett vävnadsprov som används för att mäta mängden av olika mineraler i kroppen och balansen mellan dem. Analysrapporten består av grafer som visar nivåerna av mineraler och viktiga mineralrelationer. Därtill kommer en förklarande rapport, kostförslag samt förslag på kosttillskott för näringsbalansering.

 Ett underlag för att optimera hälsan

Christin Jarl förklarar vidare att analysen ger en långsiktig insikt i vårt mineralmönster och hur kroppen hanterar mineralerna. Den får oss även att förstå hur vår näringsstatus påverkar oss och ger ett underlag för att kunna optimera den och på så sätt stödja hälsan.

– Mineralerna i kroppen påverkar inte bara varandra utan samverkar även med andra näringsämnen. När vi optimerar mineralerna inverkar det även på vitaminer, proteiner, kolhydrater och fetter. Och i sin tur påverkar de här näringsämnena också vår mineralstatus. Exempelvis kan D-vitaminbrist leda till brist eller obalanser i nivåerna av kalcium, magnesium och fosfor.

Annons
Annons

Kan du ge exempel på hur du kan tolka ett analysresultat?

– Jag börjar alltid med att titta på helhetsbilden. Sedan ställer jag mig frågor som: Hur ser graferna ut och var har vi de viktigaste obalanserna, med utgångspunkt från vad klienten upplever? Visar analysrapporten på någon exponering från omgivningen i form av förekomster av spårämnen och metaller? Känner individen igen sig i mönstret som syns, och är nuvarande livsstil och kosthållning optimal utifrån mineralmönstret? Till sist tittar jag på vilka näringsämnen som det finns mest behov av. Utifrån detta har jag som terapeut ett bra underlag för att kunna handleda klienten för att stötta kroppen på bästa sätt i fråga om livsstil, kost och näringsbalansering.

Vem passar en hårmineralanalys för?

– Alla har nytta av att göra den, men de personer som har mest nytta av den är de som stressar mycket, tränar för mycket eller för hårt, har osunda och obalanserade mat- och dryckesvanor eller som intar kosttillskott eller läkemedel. Rent allmänt rekommenderar jag den till dem som upplever att de mår dåligt och till dem som vill optimera sin hälsa.

Christin Jarl är näringsterapeut och driver Näringsmedicinska Kliniken i Helsingborg.

Enkel och smärtfri provtagning

Bland de som söker sig till Christin Jarls klinik för att göra en hårmineralanalys är det vanligast att man känner att man har kommit ur balans av olika skäl och vill komma till rätta med grundorsaken.

– Åldern varierar, men det är främst medelålders personer och framför allt kvinnor som är intresserade.

Hur går en hårmineralanalys till?

– Provtagningen är enkel och smärtfri. Hårprovet, cirka 150 milligram hår, klipps från olika ställen bak i nacken. Håret som används är det som finns närmast hårbotten, cirka 2–3 cm från skalpen. Huvudhår är att föredra, men om det inte är möjligt går det bra att använda annat kroppshår eller naglar.

Tänk dock på att inte använda behandlat eller färgat hår. Undvik också saltvattensprej och medicinska schampon före provtagningen, annars får man avvakta att nytt hår växer ut i 6–8 veckor, tipsar Christin Jarl.

Hur ser processen ut från att provet skickas in till att analysen är klar?

– Terapeuten skickar hårprovet till labbet, Trace Elements Inc i USA, som är certifierat av det amerikanska Department of Health and Human Services (HHS). Där utförs en avancerad analysprocess med högkänslig utrustning, och därefter skickas resultatet till oss terapeuter. Denna process tar tre–fyra veckor. Därefter meddelar terapeuten resultatet och gör en genomgång av det ihop med klienten.

Annons
Annons

Enkelt sätt att få koll på sin näringsstatus

Christin Jarl understryker till sist att hårmineralanalys är ett väldigt enkelt sätt att få kännedom om sin näringsstatus och hur den påverkar en över tid.

– Om du sedan vill göra uppföljande analyser kan du följa utvecklingen i kroppens hantering av mineraler utifrån de förändringar man har vidtagit efter den förra analysen.

Nyfiken på hårmineralanalys? Här hittar du mer information!

Fakta

Vad skiljer en hårmineralanalys från ett blodprov?

  • I akuta situationer är det i första hand ett blodprov du ska ta, men om du vill få en mer långsiktig bild av din näringsstatus är en hårmineralanalys bättre.
  • Kroppen eliminerar eller lagrar mineraler för att hålla balansen i blodet. Om kroppen inte eliminerar mineraler från blodet samlas de i lagringsdepåerna. Om blodet är i behov av ett mineral hämtar kroppen det från lagringsdepåerna.
  • Genom att kombinera blodprov med hårmineralanalys får du därför en mer omfattande förståelse för din näringsstatus och eventuella obalanser, vilket gör det möjligt att få en bättre handlingsplan för dig som individ.

 

Blodprov Hårmineralanalys
Ger en ögonblicksbild av mineralnivåerna vid den givna provtagningstidpunkten.

 

Ger en långsiktig bild av mineralnivåerna över tid.

 

Visar på akuta brister eller överskott i blodet av olika mineraler.

 

 Visar på brister eller överskott i kroppens lagringsdepåer av mineraler.

 

Mäter inte relationerna mellan mineralerna.

 

Mäter relationerna mellan mineralerna.

 

Identifierar inte ett mönster i brister och obalanser.  Identifierar ett mönster i brister och obalanser.

Analysrapporten består av grafer som visar nivåerna av mineraler och viktiga mineralrelationer.

Fakta

Vanliga brister, överskott och obalanser

De olika näringsämnena samverkar med varandra på komplexa sätt som kan leda till kedjereaktioner i kroppen. Det innebär att en brist eller ett överskott av ett näringsämne påverkar andra näringsämnen negativt eller positivt, beroende på deras förhållande till varandra.

2 vanliga brister:

Christin Jarl nämner två mineraler, magnesium (Mg) och zink (Zn), som hon ofta ser som absoluta brister, men också som relativa brister i förhållande till andra näringsämnen. De flesta människor äter mat som är mer rik på kalcium (Ca) än på magnesium. Och zink är svårt att ta upp från maten. Både magnesium och zink utsöndras i högre grad när vi stressar, tränar hårt och dricker alkohol.

Ett vanligt överskott:

Christin Jarl ser väldigt ofta ett överskott av kalcium (Ca), och det är ofta förhöjt i förhållande till fosfor, kalium och magnesium. Det behöver inte betyda att det finns för mycket kalcium i kroppen, utan att det helt enkelt inte utnyttjas på rätt sätt, förklarar Christin. Hon utvärderar då individens kosthållning, till exempel om hen äter mycket mjölkprodukter, för lite protein, har ett försämrat upptag av protein, äter för mycket socker och andra snabba kolhydrater eller för mycket fett. Är det till exempel så att klienten tar för höga doser D-vitamin eller får i sig för lite magnesium? Vid en sådan obalans är individen ofta trött, har problem med sömnen samt känner sig stel och nedstämd.

Vanliga obalanser

  • Ca/Mg-obalans 

Kalcium och magnesium arbetar både synergistiskt (= att de samarbetar) och antagonistiskt (= att de motarbetar) varandra. Exempelvis kan en överdriven konsumtion av kalcium i kosten leda till ett magnesiumunderskott. Detta leder till en kalcium- och magnesiumobalans. För näringsbalansering krävs då bland annat tillskott av magnesium.

  • Zn/Cu-obalans

För mycket kalcium i kosten kan även missgynna upptaget av zink. Vid låga nivåer av zink kan vi få ett överskott av koppar (Cu). Detta leder till en zink- och kopparobalans. För näringsbalansering krävs då bland annat tillskott av zink.