Historia
Körsbär har fått sitt namn efter den turkiska staden Cerasus och har odlats i Kina i mer än 4 000 år. Bäret var känt i den gamla grekiska kulturen och beskrevs år 300 f:Kr. av botanikern Theophrastes.
Körsbär har symboliserat oskuld sedan urminnes tider fram till våra dagar. Den röda frukten som omsluter ett frö/kärna symboliserade livmodern. Körsbärsstjälken har i folkmedicin använts för att bota njursjukdomar och för sin vätskedrivande effekt. I början av 1900-talet ordinerade amerikanska läkare juice av svarta körsbär för att eliminera njurstenar och vid gallblåsebesvär.
Form
Det finns 2 olika typer av körsbär: söta och sura. Körsbär finns i Asien, Europa och i Nordamerika. Kommersiell odling sker främst i Europa och i Nordamerika. Det finns flera hundra olika sorters körsbär. Odlade sorter av sötkörsbär kallas med ett samlingsnamn bigarråer, och äts mest som färsk frukt. Sötkörsbär kan vara gula, gulröda eller mörkröda, nästan svarta.
Kemi och botanik
Körsbär tillhör Rosaceae familjen.
Körsbär växer på träd och är en stenfrukt, som är släkt med plommon. Kärnan, som kan vara 0,5–1 cm stor, ligger inbäddad i bärets röda eller gul-röda fruktkött. Den sprids av fåglar och av människor som uppskattar den aromatiska frukten. Kommersiell odling sker främst i Europa och i Nordamerika.
Körsbärssäsongen är kort, men körsbär kan konserveras länge genom inkokning eller djupfrysning.
Funktion och terapeutisk användning
• Antioxidanter förebygger och reparerar skador som fria radikaler orsakar. Körsbär har en av de högsta antioxidantnivåerna av alla frukt och bär
• Njurstärkande samt motarbetar bildning av njursten
• Bakteriedödande
• Anticancerogen, eftersom den är rik på flavonoiden queritrin, anticancerogena fenolen ellaginsyra samt polyfenoler som är fytokemikalier
• Kolesterolsänkande – sänker LDL-kolesterol och motarbetar plackbildning i blodkärlen
• Förebygger artrit samt gikt genom att sakta ned enzymen Cyclooxygenas-1 och -2
• Hjälper mot migrän genom att minska inflammationer i kroppen tack vare bioflavonoider och antocyanosider, vilka har samma verkan som ibuprofren och aspirin
• Innehåller melatonin och förebygger således jetlag samt sömnsvårigheter
• Inflammationshämmande
• Förebygger träningsverk.
Näringsinnehåll
100 g körsbär (söta) innehåller i genomsnitt:
Energi 65/kcal /272 kJ
Vatten 82 g
Protein 1,9 g
Fett 1,0 g
Kolhydrater, totalt 11,9 g
Kostfibrer 12,7 g
Kalium 176 mg
Betakaroten 69 µg
C-vitamin 7 mg
100 g sura körsbär innehåller 58 kalorier jämfört med samma mängd söta körsbär som innehåller 65 kalorier. Sura körsbär innehåller 1000 enheter provitamin A/100 g, jämfört med söta körsbär som innehåller 110 enheter/100 g.
Dosering
1–3 koppar körsbär några ggr i veckan under säsong eller dagligen vid särskild reningskur för njurarna. Juice eller juicekoncentrat kan också användas vid kurer.
Toxicitet
Ingen känd.
Kontraindikation
Personer med njursjukdomar eller svaga njurar bör vara försiktiga med högt intag eller intensivkurer med körsbär.
Interaktioner
Inga kända.
Beredningsform
Frukt, fruktjuice, fruktjuicekoncentrat, kapslar och tabletter. Körsbär kanderas även och säljs som s.k. cocktailbär, inlagda i sockersirap. Bigarråer tillhör sötkörsbären, vilka mest äts som färsk frukt, men kan även gärna användas i smoothies. Surkörsbär används för olika typer av konservering.
Det är viktigt att tvätta körsbär noggrant då de tillhör de mest besprutade frukterna. För att undvika besprutningen helt – köp kravmärkta körsbär.
Synergister och antagonister
Körsbär kombineras bra ihop med vattenmelon och tranbär.
Exempel på studier, referenser
Körsbär i stekt kött minskar cancerogener
Journal of Agricultural and Food Chemistry, December 1998.
Körsbärsjuice före och efter träning minskar muskelvärk
Connolly D. British Journal of Sports Medicine, June 21, 2006; News Release, BMJ Specialist Journals.