Annons

KURERA TESTAR: Kan rött ljus mildra min värk?

Vecka 3: Jag läser om att rött ljus kan påverka smärta och inflammationer. Studier visar att rödljusterapi aktiverar en rad inflammationsdämpande effekter i kroppen. Tänk om mina stela ryggmuskler kan mjukas upp? I tredje veckans test har jag suttit med ryggen vänd mot ljuset och fått mersmak.

Anna Flodberg

8 februari, 2024
Collage: Närbild på kvinna bakifrån som håller om nacken, och infälld bild på Anna Flodberg + texten "Kurera testar rödljusterapi"
Dela inlägget

Smärta och inflammationer i kroppen tyder oftast på att något inte står rätt till. Det kan bero på stress, artros, en autoimmun sjukdom där kroppen attackerar sig själv eller en dålig arbetsställning som orsakat en värkande rygg. Det finns många orsaker till smärta och det begränsar oss ofta i vår vardag. Jag gick med svår ryggvärk under många år och när varken rehabträning och diverse alternativa terapier hjälpte blev det till slut en steloperation där två kotor skruvades ihop i ländryggen. Jag skrev faktiskt en blogg om min operation och tiden efter. Om ni är nyfikna kan ni läsa den här!

Rött ljus som komplettering

Det finns mycket man kan göra vid smärta och inflammationer både vad gäller kost och livsstil, rehabträning och smärtstillande mediciner. Men det kan också vara en fördel att komplettera med rött ljus, det har flera studier visat. Och det som skiljer smärtstillande mediciner från rödljusbehandling är att det senare inte blockerar vår uppfattning om smärta.

Fungerar på cellnivå

Forskning visar att ljusterapi fungerar på cellnivå för att främja cellulär hälsa och minska inflammation, vilket sedan minskar smärtsignaler vid källan. En annan fördel med rödljusterapin är att det ökar kollagenproduktionen, vilket kan hjälpa till att läka skador på brosket i knät och andra leder. En naturligare behandling går ju knappast att få, även om det inte ska ersätta traditionella medicinska terapier, utan vara ett komplement såklart.

De röda strålarna omfamnar mig

Tillbaka till min bråkiga rygg. Efter operationen för fyra år sedan har jag i stort sett varit värkfri i ländryggen, men det senaste året har jag till och från ibland fått smärta i bröstryggen och jag är ofta väldigt spänd i nacke och axlar. Och när jag nu ändå testar rödljusterapi har jag den här veckan suttit med ryggen vänd mot panelen. Självklart har jag inte förväntat mig några underverk på så kort tid, men det har känts väldigt bra att låta de röda strålarna tränga sig in i kroppen och omfamna mina celler.

Upplevs som träningen går djupare

Det är också en skön känsla när värmen från panelen sprider sig över ryggen. Och det fungerar utmärkt att jobba framför laptopen samtidigt. Jag har också gjort ryggövningar medan jag utsatt mig för ljuset och det upplevdes som träningen gick djupare då. Jag kommer definitivt fortsätta utsätta min rygg för de röda strålarna och förhoppningsvis mildrar det min värk på sikt.

Tips! Har du inte läst de tidigare delarna i denna artikelserie? Då hittar du dem här:

KURERA TESTAR: Varför är rött ljus så bra för hälsan?

KURERA TESTAR: ”Det röda ljuset påverkar min sömn”

Annons

KURERA TESTAR: ”Rött ljus får fart på energin

Vill du veta ännu mer om rödljusterapi?  Lyssna på detta avsnitt av Kureras podcast, där vi intervjuar Fredrik Paulún om det röda ljusets hälsoffekter!

Fakta

Rött ljus lika effektivt som NSAID-medicin

I en stor reviewartikel gick man genom forskningen – och av 22 studier kunde man se att 19 visade på en effekt. Studien slog bland annat fast att rödljusterapi var lika effektivt som NSAID-preparat (t ex ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra). Artikelns slutsats var att rödljusterapi kan påverka de inflammatoriska processerna och att det var effektivare att behandla lite längre och kraftigare. 

Källa: Nutrilight 

Annons