Laktoferrin är ett värdefullt glykoprotein som förekommer rikligt i kroppsvätskor hos människor och djur, speciellt i bröstmjölk och i kolostrum från komjölk. Det tillhör järntransport-och-transferrin-familjen. Det förekommer rikligast i kolostrum och består av en proteindel som finns sparsamt i immunoglobuliner från vassleprotein. Laktoferrin fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och immunförsvar.
Funktion
Biologiska funktioner hos laktoferrin inkluderar följande:
• stimulerar lymfocytaktiviteten
• har inflammationshämmande egenskaper
• har antioxidanta egenskaper
• binder järn och hindrar att järn omvandlas till hydroxylradikaler
• fungerar som en källa till järn för spädbarn som dricker bröstmjölk
• hindrar fettperoxidation i tarmarna
• hämmar tillväxten av negativa bakterier och dödar bakterierna genom att absorbera järn från dem. Detta sker troligtvis p.g.a. laktoferrins förmåga att binda till järn. Människor kan absorbera mycket järn om det är bundet till laktoferrin men laktoferrrinbundet järn kan inte tas upp av patogena bakterier, svamp och parasiter. Laktoferrin ser till att patogena mikroorganismer inte får järn.
• hämmar tillväxten enligt dokumentation på: Escheirichia coli, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus aureus, Vibro cholerae, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae och Candida albicans
• skadar eller hämmar inte tillväxt av vänliga tarmflorabakterier. De t.o.m. gynnar tillväxt av bifidobakterier.
Dosering
50–250 mg dagligen, utspritt i flera doser. Små mängder av laktoferrin är naturligt förekommande i kolostrum eller vassleproteintillskott.
Exempel på studier, referenser
Virusdödande egenskaper hos laktoferrin
Laktoferrin verkar ha virusdödande egenskaper mot bl.a. hepatit C.
Ikeda M. et al. ”Characterization of antiviral activity of lactoferrin against hepatitis C virus infection in human cultured cells”. Virus Rex, 2000;66:51-63.
Bakterierdödande egenskaper av laktoferrin
Laktoferrin har starka bakteriedödande egenskaper.
Vorland LH. et al. “Antibacterial effects of lactoferricin“. Scand J Infect Dis, 1999;31:179-184.