Funktion
Lecitin är ett vitaminliknande ämne som främst består av kolin och inositol, och används även som en tillskottskälla för dessa ämnen. Det finns i varje cell i såväl växt- som djurvävnad. Vår nervvävnad innehåller rikligt med lecitin och hjärnan består till 40 procent av lecitin. Lecitin utgör också en beståndsdel i det goda HDL-kolesterolet. Det framställs kommersiellt ur sojabönor, majsolja eller äggula. Lecitin är en lipid bestående av kolin, inositol, fosfatider, fosfor och fettsyror. Animaliskt lecitin innehåller främst mättade och enkelomättade fettsyror, medan vegetabiliskt lecitin innehåller fleromättade. Lecitin är en utmärkt källa till linolensyra, en essentiell fettsyra som kroppen behöver vid ämnesomsättningen av kolesterol, triglycerider och andra fetter.
• Lecitin har visat sig sänka serumkolesterolet.
• Lecitin sänker den skadliga LDL-formen av kolesterol, medan den höjer mängden av den goda HDL-typen. Det kan på så sätt förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
• Lecitin bildar en del av myelinskivorna runt nervtrådarna.
• Lecitin medverkar till att förhindra fettinlagring i levern.
• Lecitin förebygger gallstensbildning.
• Lecitin är känt för att kunna förbättra korttidsminnet.
• Lecitin sänker för höga triglyceridvärden.
• Lecitin förbättrar blodvärdena och är allmänt uppiggande.
Bristsymtom och terapeutisk användning
Muskelsvaghet, balansstörning, talsvårigheter, rörelsesvårigheter, tardiv dyskinesi, psoriasis, hjärt-kärlstörningar samt lever- och gallstörningar.
Bästa källorna för lecitin (mg/100 g)
Vete 2 820
Sojabönor 1 480
Annons
Jordnötter 1 113 Majs 953 Lever 850 Havre 650 |
Kött 650
Öring 580
Annons
Polerat ris 580 Ägg 350 Smör 150 |
Dosering
RDI: inte känd.
ODI: 0–1000 mg.
TDI: 1 000–6 000 mg. 2 000–6 000 mg för äldre personer.
Nyckelorgan
Hjärna, lever, galla och blod.
Beredningsformer
Tillskott av lecitin kommer oftast från soja eller från ägg och förekommer i tabletter, kapslar, granulat, vätska eller i greensprodukter.