Att göra julgodis hör till jultraditionerna, och det är ju så gott. Men försöker man hålla sig från socker och vetemjöl vill man kanske inte göra för mycket avsteg från det – ens till jul.
Kurera har tagit fram recept som istället är sötade med agavesirap, björksocker eller torkad frukt och gjorda med nyttigt kokosfett, mörk choklad och nötter.
Frukt- & nötbollar
Detta recept kan man variera och göra om i all oändlighet beroende på vad man hittar i skafferiet. Några favoriter är fikon, aprikoser, tranbär, valnötter, pecannötter och pistagenötter.
Ingredienser
300 g torkad frukt
2 dl naturella nötter
1 dl kokosflingor eller 200 g mörk choklad
Gör så här
Lägg den torkade frukten och nötterna i en mixer.
Mixa till en jämn röra.
Forma massan till runda små bollar.
Rulla bollarna i kokosflingorna eller smält chokladen i ett vattenbad och doppa sedan bollarna med hjälp av två gafflar.
Låt dem stelna, förvara svalt eller i kylskåp.
Ingredienser
100 gram mörk choklad
50 gram kokosfett
Valfria nötter, frön eller torkad frukt som pumpafrön, solrosfrön, russin, mandel, hasselnötter.
Eventuell smaksättning som pepparmyntsolja, pepparkakskryddor eller rivet apelsinskal.
Gör så här
Hacka chokladen och kokosfettet och smält det i mikron.
Rör ihop blandningen och tillsätt eventuell smaksättning.
Häll försiktigt ut chokladröran på bakplåtspapper.
Vänta tills de stelnat till lite grann och häll sedan på nötblandningen.
Förvara i frys eller kyl.
Jultryffel
1 dl vispgrädde
25 g smör
25 g kokosfett
100 g mörk choklad
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 krm äkta vaniljpulver
carobpulver eller kakao
Gör så här
Koka upp grädden i en kastrull. Lägg i bitar av smör, kokosfett och choklad och låt det smälta på svag värme.
Tillsätt kryddorna. Låt smeten stå i kylen i cirka en timme.
Rör med jämna mellanrum så den inte skiktar sig.
Gör runda tryfflar med hjälp av en tesked.
Pudra över carobpulver (mildare smak än kakao) eller vanlig kakao.
Förvara i kylen.