Annons

Livsstilsfaktorerna som påverkar bröstcancerrisken

Här går vi igenom några av de viktigaste faktorerna som kan påverka risken att få bröstcancer – framförallt hos kvinnor under 50 år. Och vad du kan ändra själv i din livsstil för att minska denna risk!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 oktober, 2024
Breast cancer. Young african woman feeling menstrual cyclic breast pain, touching her chest, cropped. Close-up Of A Woman's Hand On Breast Showing Cancer Symptom

1 av 8 kvinnor – 2,3 miljoner globalt – drabbas av bröstcancer varje år vilket gör bröstcancer till den vanligaste cancerformen bland kvinnor.

Det finns flera anledningar till att bröstcancer ökar, särskilt hos yngre kvinnor under 50 år, även om drygt 80 procent som får bröstcancer är över 50 år – och dödligheten i bröstcancer totalt sett minskar .

Här är några av de viktigaste faktorerna som kan påverka den ökade bröstcancerfrekvensen bland yngre kvinnor, enligt Dr Marisa C. Weiss, amerikansk onkolog, specialiserad på bröstcancer sedan 35 år och grundare av sajten Breastcancer.org.

Faktorer som kan påverka bröstcancerrisken – inte minst bland kvinnor under 50 år

1. Exponering för miljögifter 

Bekämpningsmedel, plaster, parfym och andra typer av miljöfarliga ämnen är i många fall lipofila, alltså fettlösliga. Om du exponerades för ett bekämpningsmedel för flera år sedan, exempelvis DDT, kan du fortfarande ha rester av DDT i kroppens fettvävnad, vilket kan öka risken för bröstcancer. För att minska denna exponering, undvik produkter som innehåller parfym och laga inte mat i plast.

2. Övervikt och fetma

Att hålla sig till en hälsosam vikt minskar risken för bröstcancer och risken för återfall om du har fått diagnosen. Att bära på övervikt ökar nämligen inflammation i kroppen, vilket kan öka sannolikheten att en cancercell uppstår. Extra vikt i ung ålder kan även leda till en tidig pubertet, vilket är en riskfaktor för bröstcancer. En studie visade att det finns en koppling mellan en 30 procents förhöjd risk att få bröstcancer efter klimakteriet hos kvinnor med fetma, jämfört med kvinnor utan fetma.

Annons

3. Alkoholintag 

Nyligen har studier visat att det inte finns någon säker nivå för alkoholkonsumtion, vilket betyder att allt alkoholintag kan öka risken för bröstcancer. Och ju mer alkohol du dricker, desto högre är risken. Så om du dricker, begränsa mängden.

4. Hormonella preventivmedel

 Ju längre tid man använder sig av hormonella p-piller desto högre är risken för bröstcancer. Och risken ökar med stigande ålder. Även hormonspiral ökar risken för bröstcancer hos kvinnor mellan 15 och 49 år, jämfört med de som inte använder hormonspiral, även om det rör sig om en förhållandevis liten ökning. Risken är störst för kvinnor över 38 år. Detta enligt en ny dansk studie av drygt 157 000 kvinnor, utförd av Center for Cancer Research som publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA nyligen.

Av 10 000 kvinnor som hade använt hormonspiral i fem år, utvecklade enligt studien 14 fler kvinnor bröstcancer, jämfört med de som inte använt spiral. Forskarna hade även uteslutit andra riskfaktorer som rökning, p-piller och övervikt. Så försök hitta icke-hormonella preventivmedel, som en hormonfri spiral.

LÄS OCKSÅ: Viktigaste näringsämnena för att fajta bröstcancer

11 saker du kan göra själv för att minska risken för bröstcancer

  • bibehålla en hälsosam vikt
  • träna regelbundet
  • äta en mestadels växtbaserad kost (Medelhavsdieten)
  • begränsa eller sluta helt med alkohol
  • minska din exponering för miljögifter/föroreningar
  • överväga ett icke-hormonellt preventivmedel
  • sluta röka
  • sova bra
  • umgås med andra
  • överväga så kallade BRCA-gentester för att identifiera ärftliga genmutationer som ökar risken för cancer
  • överväga ytterligare tester, såsom ultraljud, om du har täta bröst

Källor: VG, Cancerfonden, Healthline, Breastcancer.org

Annons

Fakta

Hälsosamma levnadsvanor minskar cancerrisken

  • Drygt 16 000 cancerfall i Sverige kan förebyggas varje år, främst genom förändrade levnadsvanor.
  • Cirka 30 cancerformer uppskattas ha en viss koppling till faktorer som går att påverka. 
  • Ofta är det genförändringar som uppstår under livets gång som orsakar cancer. Dessa  kan påskyndas eller orsakas av bland annat våra levnadsvanor, exempelvis vad vi äter och dricker, hur mycket vi rör på oss och om vi röker.
  • Hälsosamma levnadsvanor minskar risken att drabbas av flera olika cancerformer.
  • Det finns inga garantier för att inte drabbas även om vi lever hälsosamt, eftersom det är många faktorer som påverkar insjuknandet.

Källa: Cancerfonden

Annons