Hur hittar man tillbaka till lusten? Här är Malena Ivarssons krönika om medias bild av sex, samhällets krav och många förhållandens desperata jakt efter passion. Här är också hennes tips och råd i frågan.
Stearinljusen håller på att brinna ner. Två vinglas med rött vin är halvdruckna och efterätten snart uppäten. Nu borde väl lusten infinna sig som den gjorde i början tänker du och minns hur ni då knappt hann få av er kläderna innan ni älskade på hallgolvet, i köket eller sovrummet. Det spelade ingen roll var ni var. Och maten, det räckte med att ni tänkte på varandra så blev du mätt.
”Nu är julen här: Då måste vi få till det”
Nu är det tvärtom. Det är middagen som är viktigare än att slita av varandra kläderna och det syns på midjan också.
Vart har passionen tagit vägen? Ska du vara helt uppriktig är den borta. Men det vågar du eller kan inte säga.
Du är rädd för att såra eller kanske snarare rädd för att om du säger det rakt ut så blir det en sanning.
Och sen undrar du. Hur kan alla på film tumla omkring i sängarna och både se snygga ut och ständigt vara upphetsade? Varför kan ni två inte få igång gnistan längre?
Borde jag köpa ”50 nyanser av honom” för att tända till? undrar du och sväljer den sista vinklunken. 40 miljoner kvinnor i USA verkar ha läst den och säger att de blivit tända av att läsa den.
Och nu är julen här. Då måste vi få till det.
Media ger en skev bild av vad sex är
Vad du inte tänker på är att bio, tv och reklam ger oss en skev bild av vad sex är för dem flesta av oss. I filmerna verkar alla älska runt i sidenlakan, ha vackra underkläder på sig och få orgasm hela tiden och på bioduken verkar det räcka med att de ser varandra djupt i ögonen för att det ska spraka till.
Växer man upp med en sådan diet tror man lätt att det är en själv det är fel på eller att det är livet som är fel eller att det är partnern som det är fel på.
Behov av att punktera myter
Vanligt raggsockssex kan nästan aldrig leva upp till den passion som porträtteras på bioduken. Sex är i den verkliga världen sällan perfekt och det slutar inte alltid med en jordbävningsorgasm. Bra sex behöver inte ens innebära orgasmer. När jag varit runt i Sverige i olika städer och mött människor så säger de flesta att det är närheten, ömheten, kramarna de saknar mest om de inte har sex. Varför tror vi då att bra sex måste vara lika med penetration och orgasmer? När det de flesta längtar efter känslomässig närhet och sensualism?
Det är en av de myter som man måste börja punktera för att man själv ska må bättre.
Om det sexuella inte fungerar behöver det heller inte vara fel på partnern – det kan vara jobbkraven eller kraven på ett perfekt hem och barn som spökar till det.
– Många äldre säger att de skulle önskat att någon hade sagt det till dem när de var medelålders. De skilde sig i stället, för de trodde att det berodde på att kärleken hade tagit slut.
Verktygen till bättre sex
Hur urvattnat ditt eget sexliv än är så kan det faktiskt bli bättre. Och verktyget har du redan: Ta reda på hur du skulle vilja ha det och säg det.
Många jag talar med säger att de vill ha tre saker: Mindre samlag. Längre förspel. Jämlikhet i hemmet.
Fundera över vad du behöver och skriv ned det på ett julkort och lägg under granen till din partner.
Jag lovar att det kan bli den bästa julklappen till er båda.
Av Malena Ivarsson, auktoriserad klinisk sexolog
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke eller en åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika? Då kontaktar du: webbredaktor@kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Malena Ivarsson är auktoriserad klinisk sexolog med mer än 30 års erfarenhet.
Hon är också Kureras krönikor i ämnet sex- och samlevnad.