Markiz Tainton är matinspiratören (tillika Eurovision-ikonen Loreens syster!) som för tio år sedan kom på tredje plats i Sveriges mästerkock, och därefter återkommande har synts laga mat i TV4, och på Instagram. Nu är hon aktuell med ”Vardagsfavoriter med en twist” (LB förlag): en kokbok där hon samlat tips för att kunna laga mat på ett snabbt, enkelt och inte minst väldigt gott sätt. Du får bland annat tips på hur du kan planera dina inköp och organisera skafferi, kylskåp och frys. ”Mindre stress och mer njutning” är ledorden.
Enkel mat med mycket smak
Matintresset har funnits med ända sedan Markiz var barn. Även om det på den tiden inte alltid handlade om att laga mat utan snarare om själva ätandet.
– Jag har alltid älskat att äta mat, och det ledde till att jag började laga mat för att kunna ge mig själv det jag var sugen på, berättar Markiz.
Hur skulle du vilja beskriva din egen matlagningsstil?
– Hmmm… svår fråga, men jag skulle säga att den är en blandning av alla världens kök, med mycket smak och framför allt enkelhet. Det ska vara avslappnat och fritt! Man ska känna sig fri. I min kokbok ger jag massor av tips och hacks som ska göra dig till en friare matlagare. Kunskap ger självförtroende, och självförtroende ger mod att utforska och testa nytt.
LÄS OCKSÅ: Tess Medina: ”Jag lagar min egen ’sjuksoppa’ när jag är hängig”
Vad innebär det egentligen att du har ”twistat” till recepten i boken?
– Twisten består av flera saker. Jag har använt råvaror som vi i Sverige äter till vardags, som färs, lax och kyckling, och lagat dem med en twist, men ändå på ett enkelt sätt. Tipsen och hacksen i boken är också en twist och de kommer från mina år på TV4, där jag tidigt lärde mig att försöka ge tittarna något som gör dem till bättre matlagare. Jag vill inspirera både med recept och kunskap.
Hur kom du på idén till boken?
– Idén bygger på mina 10 år i branschen och alla människor jag har mött på vägen, oavsett kanal, samt de utmaningar som finns med att få ihop vardagspusslet – och framför allt maten. Vi äter i genomsnitt 5-7 rätter, och när vi väl går utanför dessa känns det ofta svårt. Många tänker: ”Vad ska jag göra med resterna?”, ”Det tog för lång tid” eller ”För många ingredienser”. Utifrån dessa utmaningar föddes idén till boken.
I boken tipsar du om olika sätt att organisera i köket för att kunna laga mat smidigare. Vilken av dessa tycker du är viktigast och varför?
– Nummer ett är att ha koll och organisera så att du får en bra överblick. Då vet du vad du har hemma. Var snäll mot dig själv, världen och plånboken – det minskar både matsvinn och slöseri med pengar. Nummer två är att börja storhandla.
Vilka genvägar är dina personliga favoriter för att underlätta den stressiga vardagsmatlagningen?
– Jag har många, men att storhandla och ha ett organiserat kök är avgörande. Det underlättar och ger en helt annan glädje i matlagningen när du bara behöver bestämma dig för vad du ska laga med det du har hemma, och slipper springa till affären för att handla något som kanske inte ens finns. Du får landa lugnt i ditt kök, samla dig och din familj. Det är livets bästa yoga – du får andas, vara närvarande och samtidigt njuta av de härliga dofterna från maten du lagar.
Slutligen: Vad lagar du helst en ruggig och kall vinterdag?
– Den här frågan är alltid svår för mig. Jag lagar det jag är sugen på, och det beror helt på vad jag har sett eller känt för doft den senaste timmen. Men den här tiden på året älskar jag varm och billig mat. Så ragu, ramen, chorizopasta och alltid potatisgratäng. Och för att inte tala om ”krubbilurer” en lördagsmorgon när man har tid!
Foto: Mattias Södermark

Markiz Tainton
Ålder: 38 år.
Bor: I en hemtrevlig och mysig lägenhet med mina två prinsessor. Vi spelar mycket spel, men framför allt sjunger vi karaoke i timmar.
Gör: Matinspiratör – i alla sammanhang där mitt jobb tillåter det inspirerar jag det svenska folket med mat från världens alla hörn.
Familj: Jag, Liora, 7 år och Sade, 5 år. Kan inte skriva ut alla mina syskon (sju stycken) med mamma och pappa – det blir för långt.
Så mår jag bra: När jag känner att jag kan vara mig själv, och när jag ser och känner att den jag är påverkar min omgivning positivt.