Riktig mat & hälsa

Underbara mandel och Varför jag tjatar om basisk och syrabildande föda.

Jag får ofta frågan om vi har mandelmjölk till försäljning. Nej tyvärr inte! I alla fall inte i nuläget. Jag hittade mandelmjölk på tetra i mjölk-kylen på ICA för några veckor sen, men usch vad mycket socker det var tillsatt när man läste innehållsförteckningen. Blir så arg! Varför måste man söta en  produkt som nu ska var ett nyttigare alternativ?
Men allting går ju att faktiskt att göra själv. Och det är ju mycket bättre dessutom. Man slipper tillsatser. Det är mycket recept numer som innehåller mandel.

Mandel är ingen nöt, utan ett frö eller en kärna inuti en stenfrukt och växer på träd. Därför kan många nötallergiker äta den. Den är alkalisk -basisk och rik på enkelomättade fettsyror, E-vitamin antioxidanter och magnesium. En handfull mandlar varje dag kan dessutom reducera det onda kolesterolet och höja det goda. Bra att veta! 🙂

Foto: E.Hagenmalm

Mitt recept på mandelmjölk:

ca 4-5 glas
Blötlägg 4 dl mandlar i kallt vatten i ungefär 5-6 timmar
Sila av vattnet från mandlarna och mixa tillsammans med 1 liter nytt vatten. Sila mjölken i en silduk .Tillsätt ca 2 krm ekologiskt vaniljpulver eller någon tesked sukrin, och rör om. Mmmm! Jätte god mandelmjölk.

Jag dricker mandelmjölk som den är, men använder den även i smoothie. Den här smoothien är mineralrik och basisk!

Mineralrik, basisk smoothie
ca 2 glas
1 pressad citron. Även om citron är surt, har den ett bra PH-värde och är basisk.)
3 dl mandelmjölk
2 tsk clorella
4 msk vetegräs
4 msk goji-bär
Mixa till en slät smoothie. Strö gärna över lite sesamfrön på toppen.

Mandelsmör är också efterfrågat. Och vi säljer faktiskt Kung Markattas
ekologiska mandelsmör, och även cashewnöts, jordnöts och hasselnötssmör.

Mandelsmör

Foto:M.Hagenmalm

Vill man vara lite pysslig, kan man göra det själv, men sätt på hörselskydden innan du mixar, och gör det på dagtid så att du inte stör grannen.Det tar lite tid!

Mandelsmör:

5 dl ekologiska mandlar

Jag brukar rosta mina mandlar i ugnen i ca 5 minuter på 225 grader. Tycker att det blir godare så.
Kör mandlarna i en mixer ca 5 minuter. Stanna mixern och skrapa ner det som hamnat på sidorna.  Upprepa samma procedur ytterligare ca 2 gånger tills du sammanlagt mixat i ungefär 15 minuter. Du ser när smöret är färdigt på att nötmassan först blir klumpig men att det börjar frigöras olja och smöret ska vara slätt, följsamt och glansigt när det är färdigt. Det är viktigt att det ser ut så, annars är det inte klart och kan behövas mixas ytterligare en stund. Smaksätt med lite finmalen havssalt när smöret är färdigt. Vill man ha en söt variant tex till kakor, kan man när mandelsmöret är klart, tillsätta ca 2 msk agavesirap. Naturell är den jätte god att ha i smoothie, på smörgåsen eller i matlagning. Och den håller flera månader i kylskåp.

Varför sånt tjat om basisk föda? Jo det ska jag berätta:
Människan består av 70% vatten och vi blir  liksom våra sjöar också försurade :-(. Så kalk behövs även för oss människor. Föda kan vara basik eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, RAFFINERADE produkter som socker,vetemjöl (HUGA) te, AND Coffie!!!!. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker  och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i  skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. PHU!!! 🙁 🙁 För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt. Konstigt att vi mår som vi gör eller!?? Vad är då basikt? Först och främst kalcium och magnesium förstås. Det är bra att ta till. Vi kalkar ju våra sjöar! Eller hur? Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är som sagt sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Foto: M. Hagenmalm

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.


9 comments on “Underbara mandel och Varför jag tjatar om basisk och syrabildande föda.

  1. Carina on

    Hej Mia, hur mycket vatten är det som du använder för att lägga mandlarna i blöt? Eftersom det står att man skall använda det vattnet plus ytterligare en liter när man gör egen mandelmjölk.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]