Riktig mat & hälsa

Underbara mandel och Varför jag tjatar om basisk och syrabildande föda.

Jag får ofta frågan om vi har mandelmjölk till försäljning. Nej tyvärr inte! I alla fall inte i nuläget. Jag hittade mandelmjölk på tetra i mjölk-kylen på ICA för några veckor sen, men usch vad mycket socker det var tillsatt när man läste innehållsförteckningen. Blir så arg! Varför måste man söta en  produkt som nu ska var ett nyttigare alternativ?
Men allting går ju att faktiskt att göra själv. Och det är ju mycket bättre dessutom. Man slipper tillsatser. Det är mycket recept numer som innehåller mandel.

Mandel är ingen nöt, utan ett frö eller en kärna inuti en stenfrukt och växer på träd. Därför kan många nötallergiker äta den. Den är alkalisk -basisk och rik på enkelomättade fettsyror, E-vitamin antioxidanter och magnesium. En handfull mandlar varje dag kan dessutom reducera det onda kolesterolet och höja det goda. Bra att veta! 🙂

Foto: E.Hagenmalm

Mitt recept på mandelmjölk:

ca 4-5 glas
Blötlägg 4 dl mandlar i kallt vatten i ungefär 5-6 timmar
Sila av vattnet från mandlarna och mixa tillsammans med 1 liter nytt vatten. Sila mjölken i en silduk .Tillsätt ca 2 krm ekologiskt vaniljpulver eller någon tesked sukrin, och rör om. Mmmm! Jätte god mandelmjölk.

Jag dricker mandelmjölk som den är, men använder den även i smoothie. Den här smoothien är mineralrik och basisk!

Mineralrik, basisk smoothie
ca 2 glas
1 pressad citron. Även om citron är surt, har den ett bra PH-värde och är basisk.)
3 dl mandelmjölk
2 tsk clorella
4 msk vetegräs
4 msk goji-bär
Mixa till en slät smoothie. Strö gärna över lite sesamfrön på toppen.

Mandelsmör är också efterfrågat. Och vi säljer faktiskt Kung Markattas
ekologiska mandelsmör, och även cashewnöts, jordnöts och hasselnötssmör.

Mandelsmör

Foto:M.Hagenmalm

Vill man vara lite pysslig, kan man göra det själv, men sätt på hörselskydden innan du mixar, och gör det på dagtid så att du inte stör grannen.Det tar lite tid!

Mandelsmör:

5 dl ekologiska mandlar

Jag brukar rosta mina mandlar i ugnen i ca 5 minuter på 225 grader. Tycker att det blir godare så.
Kör mandlarna i en mixer ca 5 minuter. Stanna mixern och skrapa ner det som hamnat på sidorna.  Upprepa samma procedur ytterligare ca 2 gånger tills du sammanlagt mixat i ungefär 15 minuter. Du ser när smöret är färdigt på att nötmassan först blir klumpig men att det börjar frigöras olja och smöret ska vara slätt, följsamt och glansigt när det är färdigt. Det är viktigt att det ser ut så, annars är det inte klart och kan behövas mixas ytterligare en stund. Smaksätt med lite finmalen havssalt när smöret är färdigt. Vill man ha en söt variant tex till kakor, kan man när mandelsmöret är klart, tillsätta ca 2 msk agavesirap. Naturell är den jätte god att ha i smoothie, på smörgåsen eller i matlagning. Och den håller flera månader i kylskåp.

Varför sånt tjat om basisk föda? Jo det ska jag berätta:
Människan består av 70% vatten och vi blir  liksom våra sjöar också försurade :-(. Så kalk behövs även för oss människor. Föda kan vara basik eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, RAFFINERADE produkter som socker,vetemjöl (HUGA) te, AND Coffie!!!!. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker  och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i  skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. PHU!!! 🙁 🙁 För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt. Konstigt att vi mår som vi gör eller!?? Vad är då basikt? Först och främst kalcium och magnesium förstås. Det är bra att ta till. Vi kalkar ju våra sjöar! Eller hur? Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är som sagt sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Foto: M. Hagenmalm

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.


9 comments on “Underbara mandel och Varför jag tjatar om basisk och syrabildande föda.

  1. Carina on

    Hej Mia, hur mycket vatten är det som du använder för att lägga mandlarna i blöt? Eftersom det står att man skall använda det vattnet plus ytterligare en liter när man gör egen mandelmjölk.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]