Riktig mat & hälsa

Kör-rep och Syrade heta grönsaker! Kimchi

Foto: Mia Hagenmalm

Sitter och kollar videoklipp för visuell utvärdering av mig själv, sjungande i kören. Det är en sak vi också gör i RSC! Filmar alla för att vi ska se hur vi ser ut när vi sjunger. Har jag fejset på, hur gör jag koreografi? Rör jag mig för lite/ för mycket? Ser det ut som att jag vet vad jag sjunger om? Faktiskt är jag supernöjd med hur jag ter mig! 🙂 Vi ska bli EN körkropp! Vi ska se ut ungefär lika, göra samma rörelse samtidigt osv. Så jag/vi har ännu kvar att jobba på. När jag är klar ska jag skicka utvärderingen till en coach som ska ge feedback på mina kommentarer. Spännande!

I går kväll var det sista kör-repet innan jul med vår egen repertoar för nästa vecka strålar vi samman med the EntertainMen inför STJÄRNJUL! Ska bli kul att få sätta igång med både nya och gamla jullåtar. Fick för någon vecka sedan veta vem som ska vara våra konferencier i år, och det blir Carl-Jan Granquist och Alexandra Charles. Vår kapellmästare är ingen mindre än Mattias Bylund. Det vill bli bra. Eller: Det vill bli BÄST!

Dessutom har vi några kvartetter i vår kör, som åker over there för tävlingar i Denver nu i veckan! Stort Lycka till Remix Quartet och Vocality Quartet! Love you girls! Ni äger!

 

Jag har ju tjatat så väldigt om syra -basbalansen, så tänkte bjuda på ett recept på mjölksyrad kål. Eller rättare sagt kinakål eller salladskål. Detta är en koreansk rätt som heter Kimchi och är jätte nyttig, basisk, innehåller
bra med probiotikabakterier som stärker immunförsvaret, kan motverka magsjuka och har en PH-reglerande effekt på tarmen. Att syra sina grönsaker är ett jätte nyttigt sätt att konservera grönsakerna på, då alla vitaminer som C-vitamin och antioxidanter bevaras och faktiskt många nya komplexa näringsämnen bildas, så som aminosyror och B 12- vitamin. Du får i dig lika mycket nyttiga bakterier av 1 matsked syrade grönsaker som av 1 liter filmjölk. Förr, innan kyl och frys fanns var det så här man konserverade sin mat. Det är synd att vi inte fortfarande konserverar på det sättet, för numer får vi nästan bara i oss nyttiga syrabakterier från te x Yoghurt och fil genom den vanliga kosten.
Grönsakerna blir väldigt lättsmälta av syrningen så det är bra för matsmältningen. 

Kimchi är ganska kryddstark, innehåller massor av chili, ingefära, lök och vitlök. Nice! Jag gillar hetta! Den innehåller knappt några kalorier och dessutom kan de heta kryddorna öka fettförbränningen. Kimchi sänker GI för måltiden. Oj så många bra anledningar det finns till att göra detta nyttiga tillbehör. Visst är det värt att testa?

Det är lite pyssel med det här, men verkligen värt besväret. Och det sköter sig ju själv i det stora hela. Det blir så himla gott. Ha det som ett gott tillbehör till maten så kan den hjälpa till att balansera syra/bas-balansen. Gör mycket på en gång, så har du ett tag. Den håller någon månad i kylskåpet.

Kimchi
2 kg salladskål/kinakål
1 purjolök

Foto: M hagenmalm

Saltlake:
2 liter vatten
0,75 dl grovt havssalt

Kryddblandning:
4 msk färsk riven ingefära
4 msk chiliflakes
4 -6 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 msk agavesirap eller 2 msk sukrin

 

Dag 1:
Skölj kålen noga, blad för blad. Skär den sen på mitten och strimla den, eller skär i mindre bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor bunke och lägg ner kålbladen i den. Kålen ska ligga under vatten, så ställ gärna en tyngd  te x en tallrik på så att kålen pressas ihop, och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Häll bort saltlaken från kålen och skölj kålbladen väl under rinnande vatten. Gör kryddblandningen i en stor skål. Skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Blanda purjolök och salladskålen ordentligt med kryddblandningen.
Packa sedan kålen tätt, tätt i rena glasburkar, men inte ända upp till kanten. Förslut med lock. Låt stå på sval plats 1 dygn, sen i kylskåp i minst 4 dagar. Efter det är Kimchin färdig att servera. 🙂 Inte svårt, men det tar några dagar innan den är klar att ätas.

Jag fick en länk av Åsa som har en jätte fin hemsida: “Smarta maten”, där du kan läsa mycket bra tips om basisk föda. Dessutom finns det en lista på syrabildande respektive basbildande,  som du kan ladda ner gratis. Superbra! Tack så jätte mycket Åsa! http://www.smartamaten.se


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]