Riktig mat & hälsa

SELEN! Rostskyddsmedel för cellerna!

Läste någonstans att man driver ett forskningsprojekt angående om att man kanske har hittat ett biverkningsfritt alternativ till cellgifter inom cancervården. Då pratar man om selen. Selen har i laboratorieförsök, utan
att skada friska celler slagit ut tumörceller. Väldigt intressant tycker jag.

Jo visst har man hört förr att selen ska minska risken för prostatacancer och nu har forskning visat att det även gäller bröstcancer.

Jag som har många  vänner och nära och kära som senaste åren drabbats av cancer blir förundrad över att man inte gör något åt det!? Varför upplyser man inte människor mer, att äta Selen? Selen är svårt att få i sig via kosten.
I Svergie och i Norden, har vi selenfattiga jordar, och i Finland har man tillsatt selen i gödningsmedel sen början av 1980-talet, för att höja människors selennivåer via maten. Smart av finnarna.

Selen är inte bara bra för att förebygga cancer, det kan även bidra  till bra hjärthälsa, immunförsvar, förebygga diabetes  och bidrar till att skydda cellerna mot att oxidera.Se där! En bra antioxidant med andra ord. Bra källor till selen i kosten är nötter, mjölk, kött, ägg, fisk, bovete och linser som ett exempel.

Jag äter selen som kosttillskott och har gjort i många år. Blir glad att få bekräftat att jag gör rätt val.

Dagsdosen av Selen bör enligt EU:s rekommendationer inte överskrida 300 mikrogram. I USA kan dock människor få i sig upp till 600 mikrogram genom kosten utan några kända biverkningar. I Svergie rekommenderar livsmedelsverket 40 mikrogram selen till kvinnor och 50 till män. Vill också varna att för stora mängder Selen kan leda till förgiftning. Men att överdosera selen genom mat från Svenska livsmedel är i stort sätt omöjligt.


One comment on “SELEN! Rostskyddsmedel för cellerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]