Riktig mat & hälsa

Jag bjöd in Johan Lundberg- proffskock till mitt kök, för att laga en GI-måltid till Kureras läsare!

Jag bjöd in min svärson Johan Lundberg, som är kock och jobbar med köksbemanning, att bistå med lite goda GI-recept i min blogg! Det ville han gärna! Jätte kul tycker jag!

Johan arbetar som ansvarig rekryteringskonsult, samt är VD och driver Chef United AB, ett kocknätverk med över 5000 kockar i Svergie och 1500 stycken i olika brodernätverk i Europa och USA.

Foto: Johan Lundberg

Foto: Johan Lundberg

 

Som VD i Chef United AB har han hela restaurangnäringen som sitt arbetsbord. Man kan också beställa hem honom med flera, till sitt eget kök, så lagar Johan eller andra kockar maten. Och!!! Tar hand om disken efteråt. Inte illa.
Anlita en kock: Johan@chefunited.se

Johan är en kille som brinner för sitt yrke och verkligen har stor passion för matlagning.
Jag glömmer aldrig när vi var på Gotland och han hade plockat strandkål, något som ortsborna gav till sina grisar förr. I allafall är det ju ingenting man tänker på som människoföda. Men han tillredde en jätte god kålstuvning av den som vi åt till grillat kött. Underbart! När Johan är med är det alltid fest. Han kan koka soppa på en spik ta-me-sjutton!!.

Han har en gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet, och har arbetat jorden runt, bland annat som eventchef och  även TV-kock/eventansvarig på restaurang Aquavit i New York. Han har varit köksmästare på Gyldene Freden i Stockholm, arbetat i Österriket och som headchef i West Indies. Han har också startat upp en restaurang från grunden i Thailand, bara för att nämna några arbetsplatser Man blir väldigt imponerad av hans arbetserfarenhet och arbetsdrift, då han är så ung. Nu är han gift med min dotter Jennifer, som också arbetar som kock. De fick en liten flicka i somras, så jag hoppas att vi får behålla dem på svensk mark ett tag.

Johan har ett hjärta av guld. Han var en av de kockar som drog igång insamlingar från restauranger och allmänheten till Stockholms hemlösa, och delade ut mat på 3 olika härbärgen kopplade till Statsmissionen förra julen. Ett kanonjobb! 🙂

Här vill Johan bjuda Kureras läsare på "Jerked" Kyckling, och har tilldelat 3 stycken tillbehör, så det är bara att välja det man tycker passar bäst. Eller varför inte bjuda dina vänner i helgen och köra alla tillbehören? 🙂

Foto: Johan Lundberg

Foto: Johan Lundberg

 

”Jerked” kyckling
1st färsk hel kyckling
1 påse ”jerkkrydda” ca 30gr (kolla så den inte innehåller socker)
1 dl Soya avredd med maizena
Svartpeppar

Marinera hela kycklingen med jerkkrydda, soya och svartpeppar över natten i en plastpåse. 2 timmar innan du ska äta kycklingen, lindar du in hela påsenmed kycklingen  i aluminium folie och gör ett paket.

Baka på 150c i 1 timme. Ta sen av folien och öppna påsen. Lägg upp kycklingen på ett galler med plåt under. Baka vidare, men nu på 225c, tills insidan av lårbenet har en temperatur på 68c.

Öppna ugnen och stäng av den. Låt kycklingen ”vila” tills låret har 82 c i temperatur.
Ta ut ur ugnen och servera med något av tillbehören.

Tillbehör:
Rose’sallad med jalapèno och rostade solrosfrön
1st huvud rose’sallad , brutet i munsbitar
2 msk avrunnen jalapèno på burk, hackad
1 st rödlök, skivad
1 st lime, pressad
1 st vitlöks klyfta, finhackad
4 msk olivolja
100gr solrosfrön,torrrostade i en stekpanna avsluta med flingsalt.

Blanda alltsamman och smaka av med lite salt och svartpeppar.

Foto: johan Lundberg

Foto: johan Lundberg

Rotsellerislaw
½ skalad rotselleri, tunnt hyvlad(ca 400gr)
4dl majonnäs(sockerfri)
2 st vitlöksklyfter finhackade
2 msk harissasås
½ apelsin, pressad

Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och vitpeppar

Foto: Johan Lundberg

Foto: Johan Lundberg

Foto: Johan Lunberg

Isbergsallad med grapefrukt, paprika och dijondressing
1 huvud isbergsallad, rivet i bitar
1 stor grapefrukt, skalad med kniv och köttet skuret i munsbitar
½ röd paprika,skuren i bitar
½ gul paprika,skuren i bitar
½ grön paprika,skuren i bitar
1 st rödlök, finstrimlad
Dressing:
2 dl cremefraiche
2 msk dijonsenap
2 msk osötad äppelcider
Salt och svartpeppar
Blanda grönsaker och dressing, servera på en gång.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]