Spännande alternativ till svenska semlan:Danska fastelavnsboller i LCHF-tappning,

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
11 februari, 2013
Fastelavnsboller

Såg ett recept på danska semlor i tidningen och gjorde ett försök att göra en lite nyttigare variant utan vete och socker. Använde sukrin och mandelmjöl istället. Det funkade utmärkt. 🙂

Fastelavnsboller
Foto; Mia Hagenmalm

Jag kommer ihåg TV-programmet solstollarna där man hade danska wienerbröd med choklad, (med chokolade)Även deras FASTELAVNBOLLER, den danska varianten av semla är toppad med choklad istället för grädde. Och man anväder marsipan istället för mandelmassa, som man fyller bullen med innan man gräddar den. Dessutom är det ju så att faktiskt inte alla gillar grädde!

3 st LCHF-Fastelavnboller:

Annons

1 ägg
1/2 dl sukrin melis
1 msk smör
0.25 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl mandelmjöl
1 msk Bakepro
1 tsk bakpuver
1 tsk kardemumma
1/2 krm salt

Marsipan;
1 dl mandelmjöl
0,25 dl sukrin
1/2 msk vatten

Blanda mandelmjöl med sukrin och vatten. Rör samman.

Fyllning;
Ta ca hälften av marsipanen och blanda ut med 1 msk rumsvarmt smör och 1/2 msk sukrin

Topping:
35 g Choklad, 70%

Annons

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis pösigt. Tillsätt mjölk och smör och rör om.Blanda alla torra ingredienser och rör till en smet. Låt stå och svälla ca 10 minuter. När smeten blivit fastare, klicka ut smeten på ett bakplåtspapper, Lägg marsipanfyllning på toppen och lägg
ytterligare bullsmet över och” baka” in marsipanen i bullen. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter.
Ta ut och låt svalna. Smält chokladen och toppa bullarna. Smaskens! De var riktigt, riktigt goda! 🙂

 

 

3

8 februari, 2013 0
Laddar inför helgen med superenkel cheeskake& mandel/kokoscrunch i glas!

Så var det helg igen! Och nu blir det sjunga av! Min kör -Rönninge show chorus, ska bli coachade av fina Peggy Gram från USA. Riktigt spännande! Varför tar vi in coacher ända från USA kanske ni undrar? Det är där de allra flesta bästa coacherna kommer ifrån, även om vi har flera stycken riktigt bra i Sverige. Och man ska ju inte glömma att USA är landet där barbershop föddes. Det kommer bli mycket jobb nu in för tävlingarna i VM på Hawaii i höst. Ni kan följa oss på vår resa mot tävlingarna på: www.ronningeshow.com eller på facebook.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tjuvstartade helgen lite igår för jag tänkte bjuda mina läsare på en mycket smarrig och enkel efterrätt. Cheeskake i glas!
Istället för digestivekex gjorde jag ett crunch av mandel och kokosmjöl. Absolut en favorit!Jag använde hallon i min efterrätt, men det går ju att byta ut mot andra bär eller frukt efter smak.

Annons

Mandelcrunch:
50g smör
1,25 g mandelmjöl
0,25 g kokosmjöl
1 msk sukrin

Blanda alla ingredienser och bred ut det på ett bakplåtspapper, och grädda mitt i ugnen på 175 c tills det fått färg, ca 5-10 minuter. Kolla bara så att det inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Cheeskake på mitt sätt:
2 glas:

200 g philadephiaost
1 dl creme fraiche
1 dl kesella
1/2 citron, rivet skal av
1 dl sukrin mellis
1 1/2 dl hallon

Blanda allt till en smet. Smula sönder mandelcrunchet och bottna med det i ett glas. Häll över lite av ostsmeten och varva så några gånger. Dekorera gärna med bär. Servera genast.

Trevlig Helg! :-)/ Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
6 februari, 2013 0
Grönsakspytt med tofu

Februari månad är en trist månad tycker jag. Nu längtar jag till våren, till april! Det är så mysigt att se den första krokusen och den första tussilagon. Men i lördags var det fint. Tog en promenad vid havet med min dotter och hunden. Strålande sol men kallt. Och det var ljust ända till klockan var fem. Härligt! Visst är det konstigt ibland hur ens sinnesstämning stämmer överrens med vädret? Iallafall Jag blir uppåt när solen skiner, och lite mindre uppåt när det regnar och är grått.

I dag har jag skickat efter ett mjöl- durramjöl, som en kund frågade efter. Jag har aldrig hört talas om det, så nyfiken som jag är måste jag ju kolla vad det är och vart man kan få tag på det. Hittade en länk på nätet. Ska bli spännande av testa. Det är glutenfritt och passar ju bra om man vill utesluta vete. Recept på bröd kommer så fort jag fått hem det och bakat med det.

Jag försöker att äta vegetariskt minst en gång i veckan, och igår testade jag att göra en pytt-i-panna eller wok på tofu och grönsaker när jag kom hem från mitt arbete. Blev riktigt gott faktiskt. Jag serverade den med glasnudlar som jag hade värmt i grönsaksbuljong för att få lite smak på nudlarna som är ganska smaklösa annars, och eftersom jag skulle sjunga hela kvällen behövde jag något som ökade min mättnadskänsla.

Tofu är baserat på soja och man kan faktiskt göra den själv, men det hade jag inte tid med, så jag köpte färdig. Tofu smakar ingenting, så jag brukar marinera den lite innan jag tillagar den.

Annons

Varje gång blir det olika marinader beroende på vad jag gör med den. Det är ju lite kul för då kan man variera smaken efter vad man tycker att den ska smaka.

Marinerad Tofu
275g naturell tofu
1/2 dl japansk soya, jag använde tamari
1 msk sesamfrö
1 tsk riven färsk ingefära
1 klyfta riven vitlök
1/2 tsk chiliflakes
2 msk citronsaft

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär tofun i bitar/tärningar och lägg i marinaden. Ställ kallt och låt den stå och dra åt sig i kylen minst 30minuter.

Grönsakspytt med tofu och nudlar
Foto: Hagenmalm

Bilden blev lite suddig. Såg inte det förrän jag skulle ladda upp den. Tyvärr. 🙁

Grönsakspytt med tofu och glasnudlar
1-2 msk kokosolja med smak
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 msk riven ingefära
200 g röd paprika skuren i bitar
1 liten zucchini, skivad
275 g marinerad tofu
örtsalt och ev svartpeppar

Annons

Gör så här:
Hetta upp kokosoljan och bryn grönsakerna ca 5 minuter. Tillsätt tofu, ingefära, sesamfrön och kryddor
och stek ytterligare 5- 10 minuter beroende på hur àl dente du vill ha dem. Koka nudlar enligt anvisning
på paketet i lite grönsaksbuljong. Servera! 🙂

 

Dela inlägget
Annons
4 februari, 2013 0
Kryddiga köttbullar med lingon

 

Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Jag vill gärna laga all min mat från grunden, och slippa halvfabrikat. När jag gör mat, brukar jag göra stora satser för att kunna frysa in och ta fram vid behov när tiden inte räcker till för att stå vid spisen. Vissa dagar när jag kommer hem från jobbet och är trött, kan det kännas lite tungt att behöva laga middag som tar tid.

Gjorde köttbullar igår som jag kryddade lite extra med spiskummin och vitlök för att få till hetta och annorlunda smak. Lite tacoinspererade smaker. Uteslöt ströbröd och använde pofiber istället. Serverade med råa lingon. Väldigt gott tyckte även min 12-åriga dotter!

Annons

4 portioner:
500 g nötfärs
1 dl grädde
2 msk pofiber (finns att köpa på livsmedelsbutiker).
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 msk spiskummin
0,5 dl hackad persilja
2 st vitlöksklyfor
1 gul lök
1 st ägg
1 msk rapsolja/ smör till stekning

Blanda grädde med pofiber och låt svälla ca 5 minuter. Blanda ner alla kryddor tillsammans med riven lök och vitlök. Jag brukar riva lök istället för att hacka den. Min dotter brukar annars sitta och peta ut löken. (Men naturligtvis kan man hacka den också. I så fall bryner man löken lite innan man arbetar in den i färsen) Arbeta in allt ordentligt i köttfärsen tillsammans med ägget. Blöt händerna i vatten och rulla till medelstora bullar. Stek i rapsolja och smör på medelsvag värme. Skaka pannan så de får färg runt om. Servera med färska eller frysta lingon, råkost och eventuellet potatis och sås.

Dela inlägget
Annons
1 februari, 2013 0
Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Kyckling är tacksamt att variera. Här har jag marinerat fileèr i kryddig marinad och sedan grillat dem i ugnen. Till spetten gjorde jag en såå underbart god jordnötssås. (Stod och surplade i mig hälften med sked. 🙂 )

Det tar också lite tid att tillaga den här rätten, för kycklingen ska marineras 1 timme och såsen koka i ca 30 minuter. Så det gäller att vara ute i god tid.

Jordnötter innehåller lite många kolhydrater dock, men samtidigt mycket av nyttigt enkelomättat fett och väldigt rik på E-vitamin. Den är också rik på B-vitaminer, järn, kalium, magnesium och zink.

Annons

Oerhört gott blir det och riktigt festligt till helgen. Kycklig på fredag? 🙂

Kycklingspett 2 portioner:
250 g kycklingfilè
Marinad:
saft och skal av 1 citron
1/2 dl japansk soya
1 msk fisksås ( Finns att köpa på flaska. Thai)
2 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek

Gör så här:
Tvätta citronen noga i vatten och vinäger. Vinäger gör att du får bort eventuella bakterier och kemikalier. Torka av den och riv skalet på ett rivjärn. Pressa ur saften. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg kycklingen i marinaden, gärna i en plastpåse. Ställt kallt i kylskåp minst en timme.
Lägg träspett, 4 stycken i vatten.

Glasering till grillspett:
1/4 dl flytande honung
1 tsk japansk soya
2 msk Furikake ( Japansk sesamfröblandning. Jättegod!) eller svarta sesamfrön.

Trä upp de marinerade kycklingbitarna på spett och grilla dem överst i ugnen ca 4-5 minuter/sida
i 250 c. Ta ut och pensla dem med glaceringen och strö över furikake eller sesamfrö. Grilla någon minut till.

Jordnötssås:
1/4 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör, ekologiskt
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1-2 msk kokosolja, gärna med kokossmak
200 ml kokosmjölk, helst på tetra
1/2 msk sukrin Gold ( som råsocker, finns att köpa på hälsokost)
1/2 tsk riven ingefära
2 tsk currypasta
1/2 msk fisksås
1/2 msk citronsaft

Annons

Gör så här:
Kör jordnötterna i en mixer. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i kokosolja. Häll på kokosmjölk, sukrin,
ingefära, smabal och currypasta och koka upp under omrörning. Rör ner jordnötter och jordnötssmöret
och rör om. Låt sjuda på svag värme ca 30 miuter. Rör om då och då så att det inte bränns. Jordnötterna stannar annars gärna på botten av kastrullen. Rör ner citronsaften på slutet.
Sedvanligt är att man serverar denna rätt med jasminris, men jag valde att göra en matig sallad med quinoa.

Dela inlägget
Annons
30 januari, 2013 0
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland kan ett tillbehör göra en maträtt lite mer lyxig. Jag är väldigt förtjust i fisk och det är tacksamt om man kan variera sig lite och inte köra samma tillbehör på tallriken. Jag stekte laxfileèr häromdagen som jag serverade med saffranskokt fänkål och sallad.

Fänkål är en växt som kan bli 1,5 meter hög. Den innehåller massor av bra eteriska oljor. Man kan äta både blad och stjälk, och naturligtvis blommornas frön. Den har en doft som påminner om lakrits.

Fänkål sägs vara bra för synen och förutom de eteriska oljorna den innehåller, är fänkål bra mot hosta, är kramlösande och underlättar matsmältningen. Dessutom kan fänkål öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Därför ingår den alltid i så kallade amningsteèr.

Annons

Jag tycker fänkål är ljuvligt gott! Lakritssmaken försvinner dock när man tillagar den.

Saffranskokt fänkål
2 portioner:
1 färsk fänkål
1 klyfta vitlök, finhackad
1 msk vitt vin
1 dillkvist
1 tsk dillfrön
1/2 citron
1 1/2 msk olivolja
4 -5 dl grönsaksbuljong

Ansa och rensa fänkålen. Fräs vitlöken försiktigt i olivolja. Häll över buljong, pressad citronsaft, vin, saffran och andra kryddorna. Se till att buljongen täcker fänkålen. Låt koka ca 15 minuter. Salta eventuellt. Dela fänkålen och servera.

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons