Riktig mat & hälsa

Kanel&äppelmuffins utan vete och socker på kanelbullens dag

kanelmuffins på blått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Så var det kanelbullens dag i dag! Är det något som är gott, så är det ju nybakade kanelbullar. Men ack så farligt för min mage. Och för kroppen. Men ibland saknar jag nybakade hemgjorda kanelbullar, det gör jag!
Annars är jag egentligen ingefan av fikabröd, och har aldrig varit. Men jag tycker att det är kul att baka. Och visst äter jag kakor utan vete och socker, men bara vid festliga tillfällen eller när jag har gäster.

Förra året på kanelbullens dag, bakade jag kanelbullar med mandelmjöl, men i år gjorde jag muffins istället. Med kanel!
Och bara för att jag kunde plocka till mig lite äpplen på min promenad igårkväll, så fick det bli äpple i också. De som har äppelträd i sina trädgårdar här i Nynäshamn, brukar ställa ut lådor med fallfrukt så att förbipasserade kan ta för sig av det som annars skulle ha blivit slängt! En eloge till er alla äppelträdägare! 🙂

Kanel&äppelmuffins
12 stycken:
200g smör
6 ägg
2 dl sukrin melis
250 g philadelphiaost
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 1/4 msk kanel
3 tsk bakpulver
2-3 äpplen
Smör till stekning
2 msk kanel

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och sukrin pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål för sig. Se till att bakpulvret blir ordentligt blandat med mjölet.
Häll ner smör och ost i äggsmeten och rör därefter ner mjölblandningen. Skala äpplen och skär i små bitar. Rulla dem i kanel. Stek äppelbitarna försiktigt i smör.
Fördela 1-2 äppelbitar i  12 stycken muffinsformar. Häll över kaksmet men inte ända upp i formen. Grädda i mitten av ugnen på 220grader i ca 25-30 minuter. Pudra över lite sukrin melis

Ha en trevlig helg!/ Mia

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]