LRF-mjölk och Mjölkdeligationen har efter en omfattande utredning beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder.
Man har därmed lämnat över bollen till mejeriföretagen.
Det meddelar Jordbruksaktuellt i sina nyheter den 14/4-2014.
Anledningen till att man häver policyn beror på den ökade kostnaden av GMO-fritt foder som läggs på Lantbrukaren.
Nu är det upp till berörda medlemsföretag att fritt själva införa en egen policy. Lantbrukare och Mejerier får alltså själva avgöra om man vill fortsätta använda GMO-fritt foder i sin produktion.
-Vi bygger våra policyer på en enighet från mjölkföretagen. LRF-Mjölk lämnar nu GMO-frågan bakom oss och nu ser vi fram emot att se hur mejeriföretagen agerar, avslutar Jonas Carlberg, VD för LRF-Mjölk.
Glädjande kan jag berätta att Norrmejerier fortsätter att utfodra sina djur med GMO-fritt foder.
–Vi har sedan länge certifierat alla våra mjölkgårdar enligt kvalitetssäkringssystemet IP Sigill, och i och med det är det inte tillåtet att använda GMO-foder som utsäde, säger Henrik Wahlber, styrelseordförande på Norrmejeri.
Efterfrågan av GMO-fritt ställer också Arla oförändrad när det gäller GMO-foder. Däremot stödjer Arla LRF-Mjölks beslut att ta bort branschpolicyn rörande GMO-fritt foder. Man kommer dock att varje år utvärdera vår position, säger Inger Myrsten , Kommunikationschef Arla Sverige.
-Sverige är ett mycket viktig marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär, säger Henri de Sauvage, Vd för Arla i Sverige.
Jag har även, efter att ha twittrat om detta inlägg på Twitter, fått besked från LRF-Mjölk att Falköping, Gefleorten, Gäsene och Skånemejeri har beslutat om fortsatt GMO-fritt foder till svenska mjölk-kor.
Grisföretagarna däremot, välkomnar GMO-foder!
Ingemar Olsson, styrelseordförande i branschorganisationens Svergies Grisföretagare, riktar kritik mot Arlas reaktion och säger:
-Jag har svårt att se hur Arla kan reagera som de gör. Det blandas redan GMO inom koncernen och flera av deras mejeriprodukter är redan idag producerade med GMO-foder. Ska Arla ha GMO-fri positionering måste de i så fall börja tillverka all ost och annat i Svergie igen, tycker han.
Enligt vår uppfattning är det viktigare att sojan är hållbart producerat än att den är GMO-fri . Vi värdesätter därför att sojan är certifierad säger Ingemar Olsson.
Han säger också att Sveriges konsumenter redan har visat vad de tycker om GMO! Genom importen har marknaden länge signalerat att GMO-frågan inte är avgörande. 50 procent av köttet vi äter i Serige idag är ju redan producerat med GMO-soja. Vidare stoppar vi dagligen i oss GMO-producerad frukt och grönt utan att en debatt lyfts, avslutar han.
Vad tycker du om att man har släppt på GMO-policyn i Sverige?
Ge gärna kommentarer här på min sida.
Mia