Riktig mat & hälsa

Gotländsk lammstek på mitt sätt

Lammstek med Rosmarin, timjan och citron

 
Jag har mina rötter på Gotland och  lamm är ett måste på det gotländska påskbordet. På Gotland växer timjan och rosmarin vilt, vilket också är bete till lammen. Det är betet av örterna som ger gotländskt lamm dess speciella smak. Rosmarin har använts som medicinalväxt i flera hundra år och är mycket mer än bara  smaksättare. Visste du att den är bra för att motverka bildningen av fria radikaler i hjärnan?”
 

Lammstek med rosmarin, timjan och citron

 
Portioner: 4
1 kg lammstek
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rosmarin, finhackad färsk
1/2 dl honung
1 citron, rivet skal och saften av
Salt och svartpeppar

Rödvinsky till lammet:
25g smör
1 dl av stekspadet
3 dl fylligt rödvin
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning, ekologisk
1 krossad vitlöksklyfta
Svartpeppar, grovmalen
1 krm chiliflakes

Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader.
Putsa lammsteken från hinnor .
Ta en matsked salt i handen och gnid in steken runt om med det.
Bind upp steken med steksnöre så att den håller ihop.
Blanda honung med pressad citron, rivet citronskal och vitlökshacket, och pensla köttet noga runt om med blandningen.
Stek runt om tills köttet fått en fin gyllene stekyta.
Hacka och mortla örtkryddorna fint och krydda runt om steken.
Pensla lammet med honung, hackad vitlök och citron o rosmarin.
Sätt in lammet i nedre delen av ugnen och  efterstek. Använd köttermometer. Det tar cirka två timmar eller tills innertemperaturen är 70 grader.
Ta ut och låt vila en liten stund.
Skär upp köttet i tunna bitar. Garnera gärna med rosmarin.
Servera med rödvinssky.

Rödvinssky
Vispa ur långpannan med vatten ordentligt.
Sila genom en finmaskig sil.
Smält smöret i en kastrull och häll på rödvin och sky från lammet.
Låt sjuda  på svag värme cirka åtta minuter.
Smaka av med peppar och chiliflakes.

Glad påsk! 🙂 / Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]