Annons
Annons

Värstingdruvor!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 maj, 2014

Du kanske har sett affischerna som Naturskyddsföreningen satt upp på tunnelbanan eller som en annons i veckotidningar? En bild på vindruvor med texten: Förvaras oåtkomligt för barn?

Och varför har man gjort en sån kampanj? Naturligtvis förstår man att det beror på att vindruvor är giftiga och besprutade. Men hur giftiga är de?

Vindruvor förestår hela 45 procent av all världens frukt som odlas och man odlar dem i alla världsdelar, och här i Svergie importerar vi ca 29300 ton färska vindruvor/år. Men även 7000 ton russin och 159,5 miljoner liter vin per år. Vindruvsodlingar har stora problem med skadegörare, till exempel olika former av mögelangrepp. Av den anledninge förebygger man med att bespruta redan INNAN man sett angrepp på grödan. Totalt i Europa använder man 220 000 ton bekämpningsmedel och 15 procent av dem står vindruvsodlingarna för.

Kemiska bekämpningsmedel som är framtagna för att döda oönskade växter och djur sprids i naturen och påverkar den biologiska mångfalden på ett mycket negativt sätt men även människors hälsa.

Annons

Man kan inte skölja bort bekämpningsmedel från druvor och frukt. Dessutom funkar vindruvor så att växten tar upp bekämpningsmedlet i själva druvan. Läs gärna mitt tidigare inlägg här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/01/10/giftig-cocktail/

Så välj ekologiska vindruvor
Välj vin producerat på ekologiska druvor
Välj ekologiska russin

Samt var noga med att skölja frukt och grönt då de kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

Och tänk på att välja ekologiskt iallafall till barnen!!!!.
Barn påverkas mer negativt av bekämpningsmedel under sin utveckling.
Läs mer om hur barn kan påverkas här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/30/hur-paverkar-hormonstorande-amnen-barnen/

Mia

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

 

Annons
Annons