Annons

Rawfood glass av björk- och myntablad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
9 maj, 2015
Rawfood glass av björk- och myntablad

Åh vad jag älskar tiden just nu, när trädens blad just slår ut!
Jag tycker att det är som vackrast från nu, fram till midsommar med alla blommor och denna skira grönska. Det är helt underbart!

Och visst är det underbart att man kan bara gå ut i naturen och plocka in växter och äta? Som nässlor till exempel! Så himla nyttigt. Man får passa på att njta av naturens nyttiga skafferi.

Härom kvällen när jag kom hem från jobbet tog jag en promenad för att plocka björkblad. Jag brukar gå ut varje vår och plocka för att torka och ha till te. Bäst är att plocka när bladen precis slått ut, då de är så där ljusgröna- musöron, för då är de som sötast och inte så ”hårda” som de blir senare.
Läs mer här om den nyttiga björken.björkblad/ och

Annons

björksav för bra hälsa/
Både björkens sav och blad är otroligt nyttigt. För att inte tala om sprängsticka eller Chaga som den också kallas. Chaga är en parasit/svamp som växer på björkens stam och har en svart skrovlig yta, men inuti är den gulaktig eller orange. Man maler ner sprängsticka till ett pulver/korn som man kan använda i te. Jag brukar ha chagate som en bas i smoothie, för jag tycker inte riktigt om smaken. Sprängsticka innehåller höga halter av antioxidanter, naturliga vitaminer och spårämnen och sägs vara bra för diabetiker och har effekt på psoriasis. Den sägs också ha en bra effekt på tumörer, samt är antiinflammatorisk, förbättrar immunförsvaret och är starkt adaptogenisk. Så björken har faktiskt många bra egenskaper.

Jag var sugen på glass igårkväll och tänkte först göra en raw på banan och blåbär, men tänkte att jag kanske kunde ha i lite björkblad också.
När jag googlade hittade jag ett härligt recept på youtube: Mindfully Raw av Tanja, en sprudlande underbart glad tjej som visade hur hon gjorde glass av banan, björk och mynta. Det bara måste jag ju testa. Jag modifierade lite efter min egen smak.
Hade så gärna vela länka till youtubeklippet, men idag vet jag inte var jag hittade det. 🙁 Men googla gärna om du vill.

Raw björk och myntaglass
1 portion
1 stor banan, eko
4 dl björkblad
1 dl mynta, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko
1 msk lime, eko
3 msk kokosfett, smält
1-2 droppar eterisk pepparmyntaolja

(Eventuellt Blompollen som strössel! 🙂 )

Gör så här:
Kör bananen i en mixer, ganska länge. Blanda ner bladen av mynta och björkblad, smält kokosolja, limesaft och vaniljpulver och mixa tills bladen blandat sig ordentligt. Smaka på smeten och avgör om du vill ha i pepparmynta. Ställ i frysen och frys ca 2 timmar.

Annons

 

7 maj, 2015 0

Coop Sverige AB har ju gjort en mindre undersökning huruvida en övergång från konventionella till ekologiska livsmedelkunde ge en mätbar effekt av halten växtskyddsmedel i kroppen. Läs mer om det här:coops film/

Jag har tagit del av IVL Svenska Miljöinstitutets rapport som fick uppdraget att göra denna undersökning säger att resultaten från undersökningen visar tydligt att vissa bekämpningsmedel tas upp i kroppen genom föda. Genom att välja ekologiskt kan man till stor del undvika att få i sig dessa kemikalier. Jämfört med när familjen åt konventionell odlad mat så sjönk koncentrationen av bekämpningsmedelsrester med i genomsnitt med en faktor 6-7 under perioden då familjen åt ekologiskt.

I ett prov från det yngsta barnet i familjen påträffades ämnet klormekvatklorid (CCC) vilket är ett tillväxthämmande ämne som används som stråförkortningsmedel i odling av spannmål i högst halt. Det yngsta barnet hade ätit mer spannmålsprodukter så som gröt, bröd och pasta, än den övriga familjen.

Det uppmätta halterna i urinet visade att bekämpningsmedel fanns i kroppen men att halterna var låga som vid omräkningar hamnade under acceptabelt dagligt intag- ADI vilket är det den största mängd en människa kan få i sig under hela sin livstid utan hälsorisk!???

Annons

Dock är det system som idag används för riskbedömning av kemikalier anpassad för ett ämne i taget. Alltså finns det ingen godkänd bedömning av att göra en samlad bedömning av effekten av så kallad coctaileffekten, det vill säga den samlade effekten av flera olika kemikalier i kroppen.

Samtliga urinprover hos familjen analyserades med avseende på förekomst av 12 olika bekämpningsmedel.

TCP vilket är en nedbrytningsprodukt till klorpyrifos, en insektsincid som används inom frukt och grönsaksodling fanns i samtliga 20 prover. På den svenska marknaden finns inget växtbekämpningsmedel som innehåller klorpyrifos, men väl inom EU.
Kloropyrifos är giftig vid förtäring och mycket giftig för vattenlevande organismer med långtidseffekt som följd.

Mepikvat som är ett tillväxthämmande medel och används inom spannmåls och kaffeodlingar fanns i samtliga 20 prover och i högst halt hos det yngsta barnet.
Mepikvat är skadligt vid förtäring och ger skador med långtidseffekt på vattenlevande organismer.

(CCC) Klormekvatklorid vilket är ett tillväxthämmande medel fanns i 18 av de analysernde proverna. CCC är skadlig vid förtäring och vid hudkontakt.

Annons

3-PBA fanns i 19 av 20 analyserande provtagningar.
3-PBA som är ett nedbrytningsprodukt till flera pyretorider som används mot insekter inom jordbruket och hemmabruk. Det finns misstankar om att ett högt intag av pyretorider kan ha en hormonstörande effekt

3,5-DKA hittades över deklarationsgränsen i 15 av de 20 analyserande proverna. 3,5-DKA är en metabolit från flera olika fungicider, vilka är förbjudna i Sverige men användsinom vissa EU-länder. 3,5-DKA används i odling av grönsaker så som tomater, sallad och vindruvor. 3,5-DKA misstänks kunna orsaka cancer och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

2,4-D hittades över deklarationsgränsen i 13 av de analyserande proverna. 2,4-D är ett ogräsbekämpningsmedel som inte är godkänt i Sverige, men däremot i flera EU-länder.
2,4-D är skadlig vid förtäring och kan orsaka allergiska hudreaktioner, orsaka allvarliga ögonskador, irritation i luftvägarna och har skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.

Propamorkab som används vid grönsaksodlingar där två godkända produkter är godkända i Sverige, hittades i sju av de analyserande proverna. Är skadlig vid förtäring.

 

Annons

Man fann Etylenbisditorkarbamater (ETU) som är ett bekämpningsmedel som finns i exempelvis vindruvor, vin och russin, vilket är en nedbrytningsprodukt och används mot bladmögel, endast hos de vuxna.
ETU Misstänks kunna skada det ofödda fostret, kan orsaka allergiska hudreaktioner och är mycket giftig för vattenlevande organismer.

Källa: SLU,

Dela inlägget
Annons
6 maj, 2015 0

Man kan ju tro att glassarna man köper i frysdisken ska innehålla grädde och äggula enligt traditionellt recept, men icke!
Glassarna är fulla av tillsatsämnen som skummjölk, glucossirap, mjölkfett, stabiliseringsmedel, emugleringsmedel, syntetiska aromämnen och en hel rad E-ämnen.
Det finns alltså inte ett spår av äkta vara i glassarna som istället är utbytta mot olika substitut.

”Äkta vara” har gjort en genomgång av GB:s sommarglassar och den visar att merparten innehåller mellan fem till nio tillsatser. Värstingglassarna på deras lista är ”Callipo Shots Lemon &Cola.

-Den innehöll massor av sötningsmedel och färgämnen, och i princip bara aromämnen, så onaturlig den kan bli, säger Ivar Nilsson på Äkta Vara.

Annons

Den enda glass i serien GB som är näst intill äkta är Marabous Schweiserpinne som har genomgående grädde. Även Ben & Jerrys Cinnamon Buns innehåller grädde och även äggula.

Så kan man verkligen kalla detta jox för glass undrar jag!?
Men enlig Livsmedelsverket finns det inga regler för vad glass ska innehålla för att få kallas glass, så egentligen är det fritt fram för GB att stoppa lite vad de vill i glassarna, säger Anna Wederholm, Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket. Men om en produkt avviker från den allmänna uppfattningen av vad som är glass eller inte blir det inte längre en korrekt beteckning säger hon vidare.

Vad gäller de aromämnen som används i glassarna säger Dominika Hagborg, marknadschef på GB Glace att hon inte vet exakt hur stor andel som är naturliga respektive syntetiska, men vi har naturliga aromer till största del.

Som ett exempel innehåller GB:s glass, Sanwich, sex stycken E-ämnen, skummjölk, vetemjöl, kokospalmolja, skummjölkspulver, glucossirap, emugleringsmedel, stabiliseringsmedel, fettreducerad kakaopulver och E-ämnen.

Att olika aromämnen, E-ämnen, emugleringsmedel och stabiliseringsmedel påverkar våra och framförallt barns hjärnor negativt och kan ge allergier,hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter kan du läsa i mitt tidigare inlägg om godis och E-ämnen här:/

Annons

// Mia

Källa: Metro

 

 

Dela inlägget
Annons
6 maj, 2015 0
Se Coops film om gifterna i maten

Äntligen har man gjort en undersökning som visar hur stor skillnaden är och hur mycket gifter vi får i oss när vi äter oekologisk mat kontra när vi äter ekologisk mat!

Det är Coop faktiskt som har gjort en undersökning om vad som händer i kroppen när man övergår till att äta ekologisk mat.
Eftersom att resultatet blev så intressant vill man nu visa upp det på film. Man anlitade en familj som inte åt ekologisk mat och IVL Svenska Miljöinstitutet utförde tester på familjen.

I en vecka skulle familjen äta oekologisk mat
och lämna urinprov varje dag. Man hittade då massor av olika giftiga ämnen från bekämpningsmedel bland annat i urinet hos testfamiljen.

Annons

Därefter fick familjen äta endast ekologisk mat under två veckor, och även nu fick de lämna urinprov varje dag. Bara efter några dagar hade halterna av bekämpningsmedel dramatiskt minskat.

Det är bra att Coop går ut med detta med tanke på att bekämpningsmedel och gifter orsakar skador och sjukdomar som cancer, astma, ADHD, autism, Parkinson osv i våra kroppar och helst barnen som är otroligt känsliga under sin utveckling.
 

Dela inlägget
Annons
4 maj, 2015 0
Linsbiffar med ugnsrostade grönsaker på ett vitt fat
Linsbiffar med ugnsrostade grönsaker på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Vegetraisk måndag igen! 🙂
Jag äter mycket mindre kött än vad jag någonsin har gjort. Förr blev det en vegetarisk måndag och resten sovel, men nu är det nästan, nästan tvärt om. Men jag mår otroligt bra i kroppen av att skippa kött. Och jag är inte ens sugen faktiskt. Det finns så mycket gott man kan göra av vegetariska rätter. Och fisk!
Här har jag gjort supergoda linsbiffar med cashewnötter som är jätte enkla att göra och till det ugnsrostade grönsaker med smaksättning av balsamico.
Ha en trevlig dag// Mia

Annons

Linsbiffar med cashewnötter
ca 8 st
2 dl gröna linser, eko
4 dl vatten+ 1 dl
2 msk tomatpure, eko
1 grönsaksbuljongtärning, eko
2 st vitlöksklyftor, krossade, eko
1 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl potatismjöl
3 msk pofiber
1/2 tsk svartpeppar
Smör eller kokosolja att steka i.

Ugnsrostade grönsaker:
2 portioner
1 1/2 zucchini, eko
1 röd paprika, eko
1 gul paprika, eko
2 knipplök, eko
6 coctailtomater
olivolja
Flingsalt
balsamico

Ugnsrostade grönsaker, zucchini, paprika och lök i en lila ugnsform
Foto: Mia hagenmalm

Gör så här:
1.Skölj linserna noga och koka upp med 4 deciliter vatten och buljongtärningen. Låt koka ca 15 minuter eller enligt anvisning på paketet. Tag åt sidan och låt svalna.

2. Skala zucchinin och skär i mindre bitar. Gör detsamma med paprikan. Klyv löken på mitten och skär bort toppen och lite av skaftet. Skölj och halvera tomaterna. Lägg i en smord ugnsfast form. Krydda med herbamare örtkrydda och svartpeppar och ringla över olivolja. Ställ in i mitten av ugnen på 250 grader i ca 15-20 minuter, eller tills grönsakerna fått färg och mjuknat. Strö över flingsalt och ringla över balsamico.

3.Häll ner linserna i en mixer. Pressa ner vitlöksklyftorna, cashewnötterna, potatismjölet, svartpeppar och pofiber. Rör ut tomatpuren i 1 deciliter vatten och häll ner i linserna. Mixa. Se till att det inte blir för slät massa. Det får gärna vara grovmixat. Blir smeten för blöt, ha i mer potatismjöl, blir den för torr, ha i mer vatten. Forma till biffar. Du kan provsteka en liten biff för att se om den håller ihop. Gör den inte det, ha i mer potatismjöl i smeten. Stek på medelsvag värme ca 4 minuter sida så att biffarna får en fin stekyta.
Servera med grönsakerna en grönsallad och eventuellt en tomatsalsa.

Annons

Dela inlägget
Annons
2 maj, 2015 0
Rawfood halloncheesecake på ett vitt fat, dekorerad med jordgubbar
Rawfood halloncheesecake på ett vitt fat, dekorerad med jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm

När jag första gången såg boken Green Sweet&Treats tänkte jag Wow! Vilken underbar bok! Jag blev helt salig!
Den är genomgående vacker, vackra naturbilder och vackra bilder på rawfood. Amazing!

Erika Billysdotter som har skrivit boken, kom i kontakt med rawfood redan 2004 då hon bodde i San Francisco. Hon är rawfoodkock och har lagat mat på Sveriges första renodlade rawfoodrestaurang i Malmö. Nu för tiden lagar hon mat på yogaretreats och gör cartering till företag och privatpersoner.

Annons

Eftersom att det är helg fick jag äntligen tid över att prova ett av recepten i boken. En helt underbar halloncheescake! Nu hade jag inte svarta sesamfrön hemma så jag körde med ljusa.

Ha en fin helg! // Mia

 

Halloncheesecake
16 portionsbitar
3 dl svarta sesamfrön
20 st medjooldadlar
1 1/2 msk kokosolja

Fyllning
7 1/2 dl caschewnötter
5 dl mandelmjölk
3 msk pressad citronsaft
1 1/4 dl kakaosmör
1 tsk bourbonvanilj
2 nypor salt
3 dl hallon, färska eller frysta

Annons

Garnering
Fikon, eller något annat gott! Jag tog jordgubbar.

Gör så här:
Mixa sesamfröna i en mioxer. De ska slås sönder.Tillsätt dadlar och kokosolja. Det ska bli en massa som håller ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck ut massan i formen.

Fyllning:
Gör fyllningen genom att mixa cashewnötter, mandlemjölk, citronsaft, vanilj och salt till en slät massa. Mixa ner kakaosmöret.

Ta bort 5 dl av fyllningen åt sidan och häll resterande fyllning över botten. Mixa de 5 deciliter av fyllningen med hallon till en jämn smet.

För att skapa ett virvelmönster, klicka ut hallonsmeten över kakan och dra sedan ut smeten med en kniv så att den blandar sig med den vita cachewgrädden. Ställ in i kylen eller frysen tills kakan har stelnat.

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons