Riktig mat & hälsa

Hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen?

I ett tidigare inlägg har jag berättat om basiska och inte basiska födoämnen.
Alltså födoämnen som basar kroppen eller födoämnen som gör din kropp sur. För att upprätthålla en bra PH-balans i kroppen måste vi äta mer av frukt och grönt och mindre av sånt som gör kroppen sur, som exempelvis socker och andra raffinerade födoämnen.
Om kroppen är för sur drar den på sig inflammationer och inflammationer är den främsta orsaken till sjukdomar.

Läs mer om syra/bas-balansen här

Jag fick frågor kring ämnet är hur citron kan verka basiskt i kroppen, så jag vill berätta mer om just citron.
Citron smakar ju surt, så man skulle kunna tro att citron är ett surt livsmedel även i kroppen. Men eftersom att den innehåller basiska mineraler blir den starkt basisk i kroppen när du äter den.

Citron blir alkalisk i kroppen därför att den innehåller basiska mineraler!
Man skulle kunna tro att citronsyra från citron skapar  surhet i kroppen. Men citronsyran och askorbinsyran i citronen är svaga syror som när de metaboliseras i kroppen tillåter mineralinnehållet i frukten att hjälpa kroppen göra blodet mer basiskt.
Citron innehåller nämligen basiska mineraler som kalcium, magnesium, zink, koppar,  järn och mangan.

Den innehåller även elektrolyter som natrium och kalium.
Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.
Kalium har en förebyggande effekt på bland annat njursten och kan reducera riskerna för högt blodtryck

Så även om citron smakar surt blir den alltså basisk i din kropp när du äter den.

Citron tillhör gruppen citrusfrukter.
Citron är en bra källa till C-vitamin och saponiner
C-vitamin är en stark antioxidant som stärker ditt immunförsvar och har en antiinflammatorisk effekt i kroppen samt förbättrar upptaget av järn. C-vitamin är också bra för friska ben, bindväv och brosk.
Saponiner har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att motverka förkylningar och influensa.
Citron innehåller även bioflavonoider- antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador.
Läs även här: Kriget kring antioxidanter och fria radikaler

Citron  har en kraftfullt antibakteriell egenskap som tar död på dåliga bakterier i kroppen och renar även blodet samt ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Den renar även levern och triggar organet att producera galla samt löser upp urinsyra och driver även ut andra giftiga ämnen ur kroppen. Därför använder man sig ofta av just citron i olika detoxkurer och ett glas citronvatten dagligen är en mycket bra vana för att föra ut gifter ur kroppen.
Ett glas ljummen citronvatten på fastande mage på morgonen gör så att kroppen reagerar direkt med att rensa ut toxiner.

Citronsaft kan naturligt lindra halsbränna och underlätta uppblåst mage då den även är bra för matsmältningen då citronsaften liknar saliv och saltsyran av magsafter.

Läs också: Matfusk, Citronsyra E-330

 

 

Ha det fint!

// Mia


21 comments on “Hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen?

  1. Pierre Hanell on

    Hej Mia, mycket bra och tydlig beskrivning av Vitamin C och dess betydelse för att stärka kroppens basiska nivå och därmed göra kroppen mer motstand kraftig mot bl.a. förkylningar mm.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Annika!
      Ur näringssynpunkt är ägg verkligen ett superbra livsmedel. Jag äter det varje därför att det innehåller massor av mineraler och vitaminer och en utmärkt källa till protein. Hela 7 gram protein får man ur ett enda ägg, vilket motsvarar ca en tiondel av det vi behöver dagligen.Vi behöver förstås proteiner som är viktiga byggstenar för vår kropp och för att bygga upp celler,bilda hormoner och enzymer. Olika livsmedel tas upp olika i kroppen beroende på vilka enzymer som livsmedlet bildar.
      När man mäter ett livsmedel tar man alla alkaliska( basiska) ämnen och mäter dess potentiella syrabelastning på njurarna. Många spannmål och de flesta animaliska proteiner syrabelastar våra njurar mer.
      Det som gör att ägg är försurande är just proteinet.
      Äter man en varierande kost med mycket grönsaker kan man motverka försurning i kroppen och vi behöver äta hela 70% basisk och 30% surt för att vi inte ska bli sjuka.
      Citron- citrusfrukter är sura livsmedel som innehåller citronsyra och askorbinsyra. Dessa syror är väldigt svaga syror som släpper igenom de basiska mineralerna och matsmältningsprocessen gör att de inte når ut i vårt blod som sura ämnen.
      Hoppas att du är nöjd med mitt svar.
      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  2. Owe Hägglund on

    Stort tack för kommentaren om ägg.
    Jag har under våren ätit enormt mycket ägg, och tyvärr ganska ensidigt med alldeles för lite grönsaker, (inser jag nu).
    Jag gjorde en hälsoanalys i juni och fick beskedet att PH-värdet var lågt. Jobbar med det nu och fick just rådet att ta ett glas citronvatten varje morgon samt öka på dosen grönsaker och framförallt bär.
    Kan det vara så att ett högt intag av protein av vilket slag det må vara kan försura kroppen? Tänker främst på proteintillskott vid hård styrketräning.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Owe!
      Visst kan surhet i kroppen bero på ett för högt proteinintag, även från proteintillskott, om man inte har kompletterat med basisk föda i form av grönsaker. Men surhet i kroppen kan uppstå av andra orsaker som stress, brist på sömn, sjukdom och kemikalier- exempelvis oekologisk föda.
      Man behöver ju absolut proteiner och om man tränar hårt,kanske ett tillskott, men man måste se till att väga upp med mycket grönt på tallriken som spenat, broccoli, gurka, bönor, och kål. Du kan ju göra en grön smoothie och tillsätta proteinpulver som ett exempel. Ett glas ljummet citronvatten varje morgon är utmärkt att ta.Drick gärna citronvatten eller gurkvatten till måltid också.Bär är att föredra framför frukt som innehåller mer fruktsocker även om frukt också är väldigt nyttigt.
      Basiska mineraler som zink, magnesium, kalcium kan man också komplettera med. Finns tillskott som heter just Basica.

      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  3. Sara Lindström on

    Tack för Information Mia! 🙂

    Jag undrar varför min urin inte blir baskisk efter att jag druckit ett glas ljummet vatten (3 dl), och jag har 1 pressad mellanstor citron i (och jag tuggar köttet som blir över), och jag äter inte frukost förns 40 min senare, men det kanske behöver gå 3 timmar innan urinen blir basisk?. Jag har sett av en slump att om jag inte äter på 3 timmar (efter att jag har ätit en måltid 3 timmar tidigare, då blir urinen basisk. Jag oxå precis i dagarna läst att det blir så efter 3 tim, att det verkar ta så lång tid för kroppen att bli basisk (oavsett vad kan kanske har ätet(?) att kroppen hinner basa sig själv om man inte äter något på 3 tim, så jag kommer inte äta mellanmål, men äta större portioner ist då (frukost lunch, middag).

    Hälsningar Sara!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Sara!
      Ja det var faktiskt en bra fråga tycker jag.
      Att man ska dricka ett glas, gärna ljummen citronvatten på fastande mage är för att kroppen har lättare att ta upp fruktens nyttoämnen på fastande mage. Citron underlättar också matsmältningen och antioxidanterna bekämpar även de skadliga fria radikalerna och C-vitaminet i frukten hjälper till att hålla bakterier borta.
      Det där med att mäta med pH- stickor är lite klurigt tycker jag.Jag har aldrig riktigt förstått mig på det, och har bara testat enstaka gånger. Det är svårt att veta vad som är mätbart då stickor kan visa fel.
      Men om du vill mäta, mät aldrig morgonurinet, då det oftast faktiskt alltid är surt. Det beror på att kroppen jobbar på högvarv under natten med att rensa ut skräp och slaggprodukter till våra njurar som sedan kommer ut genom urinet. Vi syresätter inte heller kroppen lika bra som vid vaket tillstånd.
      Det bästa du kan göra om du vill mäta pH i urin är att mäta dagens andra urin eller FÖRE du äter. De tillfällen kan vara minst en till två timmar innan måltid för att det ska bli rätt.Men det är faktiskt svårt att veta med dessa pH- stickor. Vid till exempel urinvägsinfektion är urin basiskt. Det är för att njurarana släpper mer kalcium vid infektion. Eller har du ätit kanske en massa skräpmat som godis eller snabba kolhydrater vill kroppen kompensera detta och släpper basiska mineraler för att kompensera, vilket också kan ge ett basiskt urin.
      Och jag tycker verkligen inte att du ska sluta äta mellanmål. En kvinna ska äta minst 5 gånger om dagen för att kroppen ska må bra. Tänk istället på att äta mycket grönsaker och nyttig mat! Den bästa måttstickan är att mäta är hur du mår själv. Mår du toppen, är du full av energi, magen funkar, du har fin hy och inte känner sug efter sötsaker- socker och skräpmat så är du garanterat i balans. Är du ofta förkyld, hängig, orkeslös, har eksem, akne, trög mage, inflammationer osv är du förmodligen sur. Det tycker jag är mer mätbart än pH-stickor.
      Varma hälsningar
      Mia

      Svara
  4. Lena Nyberg Johansson on

    När blir den sura citronjuicen basisk? Redan i magsäcken eller senare i systemet? Om den blir basisk redan i magsäcken så försvårar den ju matsmältningen, eller?

    Svara
  5. Eva Robèrt on

    Hej. Läser om detta då jag pga inflammerat urinrör/blåsa blivit ordinerad att inte äta o dricka sura ämnen som retar urinvägarna. Däribland ingår just citron ! Blir syran trots allt kvar i urinen eller har uppgiftslämnaren fel i sitt påstående. Tacksam för svar. Eva

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Eva!
      Citron liksom andra sura drycker gör att urinen blir sur och pH-värdet sjunker.
      Sura drycker är väldigt bra att dricka vid urinvägsinfektion. Till exempel tranbär och lingon som har förmågan att förlama bakteriernas tentaklar så att de inte får fäste i slemhinnan.
      Men om du däremot har en kronisk inflammation- kronisk urinblåsekatarr (interstitiell cystit) där sjukdomen inte orsakas av bakterier som vid en vanlig urinvägsinfektion ska du undvika att dricka sura drycker som kan reta och belasta slemhinnan i urinröret och i blåsan. Googla gärna på interstitiell cystit så hittar du sidor med bra tips på dieter för att minska dina besvär.

      Vänliga Hälsningar
      Mia

      Svara
  6. Anton Stoor on

    Hej. Det finns ingenting som heter basiska mineraler. Det finns syror och baser. En del ämnen kan omsättas i kroppen till ämnen med annat pH-värde. Framförallt är det olika processer som inte fungerar i matsmältningen som orsakar “sjuklig surhet eller alkali”, inte innehållet i olika livsmedel. Normalt förekommande livsmedel klarar kroppen av hantera utmärkt utan att man behöver fundera på balansen mellan sura och alkaliska livsmedel. Resonemanget om “basiska mineraler” är hemkokt, felaktigt och farligt nära mumbo-jumbo

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Anton!
      Normalt förekommande livsmedel som kött, mejeri och processad föda som innehåller socker och mycket kolhydrater är försurande för kroppen.Det skapar inflammationer. Inflammationer skapar sjukdomar.
      Med basiska mineraler menar jag att de blir basiska i kroppen och att dessa mineraler inte är försurande för kroppen.
      Hälsningar Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]