Riktig mat & hälsa

Hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen?

I ett tidigare inlägg har jag berättat om basiska och inte basiska födoämnen.
Alltså födoämnen som basar kroppen eller födoämnen som gör din kropp sur. För att upprätthålla en bra PH-balans i kroppen måste vi äta mer av frukt och grönt och mindre av sånt som gör kroppen sur, som exempelvis socker och andra raffinerade födoämnen.
Om kroppen är för sur drar den på sig inflammationer och inflammationer är den främsta orsaken till sjukdomar.

Läs mer om syra/bas-balansen här

Jag fick frågor kring ämnet är hur citron kan verka basiskt i kroppen, så jag vill berätta mer om just citron.
Citron smakar ju surt, så man skulle kunna tro att citron är ett surt livsmedel även i kroppen. Men eftersom att den innehåller basiska mineraler blir den starkt basisk i kroppen när du äter den.

Citron blir alkalisk i kroppen därför att den innehåller basiska mineraler!
Man skulle kunna tro att citronsyra från citron skapar  surhet i kroppen. Men citronsyran och askorbinsyran i citronen är svaga syror som när de metaboliseras i kroppen tillåter mineralinnehållet i frukten att hjälpa kroppen göra blodet mer basiskt.
Citron innehåller nämligen basiska mineraler som kalcium, magnesium, zink, koppar,  järn och mangan.

Den innehåller även elektrolyter som natrium och kalium.
Kroppen använder sig av elektrolyter för att transportera vatten mellan cellerna och påverkar cellerna på ett mycket positivt sätt.
Kalium har en förebyggande effekt på bland annat njursten och kan reducera riskerna för högt blodtryck

Så även om citron smakar surt blir den alltså basisk i din kropp när du äter den.

Citron tillhör gruppen citrusfrukter.
Citron är en bra källa till C-vitamin och saponiner
C-vitamin är en stark antioxidant som stärker ditt immunförsvar och har en antiinflammatorisk effekt i kroppen samt förbättrar upptaget av järn. C-vitamin är också bra för friska ben, bindväv och brosk.
Saponiner har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att motverka förkylningar och influensa.
Citron innehåller även bioflavonoider- antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador.
Läs även här: Kriget kring antioxidanter och fria radikaler

Citron  har en kraftfullt antibakteriell egenskap som tar död på dåliga bakterier i kroppen och renar även blodet samt ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Den renar även levern och triggar organet att producera galla samt löser upp urinsyra och driver även ut andra giftiga ämnen ur kroppen. Därför använder man sig ofta av just citron i olika detoxkurer och ett glas citronvatten dagligen är en mycket bra vana för att föra ut gifter ur kroppen.
Ett glas ljummen citronvatten på fastande mage på morgonen gör så att kroppen reagerar direkt med att rensa ut toxiner.

Citronsaft kan naturligt lindra halsbränna och underlätta uppblåst mage då den även är bra för matsmältningen då citronsaften liknar saliv och saltsyran av magsafter.

Läs också: Matfusk, Citronsyra E-330

 

 

Ha det fint!

// Mia


25 comments on “Hur kan citron som är surt bli basiskt i kroppen?

  1. Pierre Hanell on

    Hej Mia, mycket bra och tydlig beskrivning av Vitamin C och dess betydelse för att stärka kroppens basiska nivå och därmed göra kroppen mer motstand kraftig mot bl.a. förkylningar mm.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Annika!
      Ur näringssynpunkt är ägg verkligen ett superbra livsmedel. Jag äter det varje därför att det innehåller massor av mineraler och vitaminer och en utmärkt källa till protein. Hela 7 gram protein får man ur ett enda ägg, vilket motsvarar ca en tiondel av det vi behöver dagligen.Vi behöver förstås proteiner som är viktiga byggstenar för vår kropp och för att bygga upp celler,bilda hormoner och enzymer. Olika livsmedel tas upp olika i kroppen beroende på vilka enzymer som livsmedlet bildar.
      När man mäter ett livsmedel tar man alla alkaliska( basiska) ämnen och mäter dess potentiella syrabelastning på njurarna. Många spannmål och de flesta animaliska proteiner syrabelastar våra njurar mer.
      Det som gör att ägg är försurande är just proteinet.
      Äter man en varierande kost med mycket grönsaker kan man motverka försurning i kroppen och vi behöver äta hela 70% basisk och 30% surt för att vi inte ska bli sjuka.
      Citron- citrusfrukter är sura livsmedel som innehåller citronsyra och askorbinsyra. Dessa syror är väldigt svaga syror som släpper igenom de basiska mineralerna och matsmältningsprocessen gör att de inte når ut i vårt blod som sura ämnen.
      Hoppas att du är nöjd med mitt svar.
      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  2. Owe Hägglund on

    Stort tack för kommentaren om ägg.
    Jag har under våren ätit enormt mycket ägg, och tyvärr ganska ensidigt med alldeles för lite grönsaker, (inser jag nu).
    Jag gjorde en hälsoanalys i juni och fick beskedet att PH-värdet var lågt. Jobbar med det nu och fick just rådet att ta ett glas citronvatten varje morgon samt öka på dosen grönsaker och framförallt bär.
    Kan det vara så att ett högt intag av protein av vilket slag det må vara kan försura kroppen? Tänker främst på proteintillskott vid hård styrketräning.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Owe!
      Visst kan surhet i kroppen bero på ett för högt proteinintag, även från proteintillskott, om man inte har kompletterat med basisk föda i form av grönsaker. Men surhet i kroppen kan uppstå av andra orsaker som stress, brist på sömn, sjukdom och kemikalier- exempelvis oekologisk föda.
      Man behöver ju absolut proteiner och om man tränar hårt,kanske ett tillskott, men man måste se till att väga upp med mycket grönt på tallriken som spenat, broccoli, gurka, bönor, och kål. Du kan ju göra en grön smoothie och tillsätta proteinpulver som ett exempel. Ett glas ljummet citronvatten varje morgon är utmärkt att ta.Drick gärna citronvatten eller gurkvatten till måltid också.Bär är att föredra framför frukt som innehåller mer fruktsocker även om frukt också är väldigt nyttigt.
      Basiska mineraler som zink, magnesium, kalcium kan man också komplettera med. Finns tillskott som heter just Basica.

      Med Vänlig Hälsning
      Mia

      Svara
  3. Sara Lindström on

    Tack för Information Mia! 🙂

    Jag undrar varför min urin inte blir baskisk efter att jag druckit ett glas ljummet vatten (3 dl), och jag har 1 pressad mellanstor citron i (och jag tuggar köttet som blir över), och jag äter inte frukost förns 40 min senare, men det kanske behöver gå 3 timmar innan urinen blir basisk?. Jag har sett av en slump att om jag inte äter på 3 timmar (efter att jag har ätit en måltid 3 timmar tidigare, då blir urinen basisk. Jag oxå precis i dagarna läst att det blir så efter 3 tim, att det verkar ta så lång tid för kroppen att bli basisk (oavsett vad kan kanske har ätet(?) att kroppen hinner basa sig själv om man inte äter något på 3 tim, så jag kommer inte äta mellanmål, men äta större portioner ist då (frukost lunch, middag).

    Hälsningar Sara!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Sara!
      Ja det var faktiskt en bra fråga tycker jag.
      Att man ska dricka ett glas, gärna ljummen citronvatten på fastande mage är för att kroppen har lättare att ta upp fruktens nyttoämnen på fastande mage. Citron underlättar också matsmältningen och antioxidanterna bekämpar även de skadliga fria radikalerna och C-vitaminet i frukten hjälper till att hålla bakterier borta.
      Det där med att mäta med pH- stickor är lite klurigt tycker jag.Jag har aldrig riktigt förstått mig på det, och har bara testat enstaka gånger. Det är svårt att veta vad som är mätbart då stickor kan visa fel.
      Men om du vill mäta, mät aldrig morgonurinet, då det oftast faktiskt alltid är surt. Det beror på att kroppen jobbar på högvarv under natten med att rensa ut skräp och slaggprodukter till våra njurar som sedan kommer ut genom urinet. Vi syresätter inte heller kroppen lika bra som vid vaket tillstånd.
      Det bästa du kan göra om du vill mäta pH i urin är att mäta dagens andra urin eller FÖRE du äter. De tillfällen kan vara minst en till två timmar innan måltid för att det ska bli rätt.Men det är faktiskt svårt att veta med dessa pH- stickor. Vid till exempel urinvägsinfektion är urin basiskt. Det är för att njurarana släpper mer kalcium vid infektion. Eller har du ätit kanske en massa skräpmat som godis eller snabba kolhydrater vill kroppen kompensera detta och släpper basiska mineraler för att kompensera, vilket också kan ge ett basiskt urin.
      Och jag tycker verkligen inte att du ska sluta äta mellanmål. En kvinna ska äta minst 5 gånger om dagen för att kroppen ska må bra. Tänk istället på att äta mycket grönsaker och nyttig mat! Den bästa måttstickan är att mäta är hur du mår själv. Mår du toppen, är du full av energi, magen funkar, du har fin hy och inte känner sug efter sötsaker- socker och skräpmat så är du garanterat i balans. Är du ofta förkyld, hängig, orkeslös, har eksem, akne, trög mage, inflammationer osv är du förmodligen sur. Det tycker jag är mer mätbart än pH-stickor.
      Varma hälsningar
      Mia

      Svara
  4. Lena Nyberg Johansson on

    När blir den sura citronjuicen basisk? Redan i magsäcken eller senare i systemet? Om den blir basisk redan i magsäcken så försvårar den ju matsmältningen, eller?

    Svara
  5. Eva Robèrt on

    Hej. Läser om detta då jag pga inflammerat urinrör/blåsa blivit ordinerad att inte äta o dricka sura ämnen som retar urinvägarna. Däribland ingår just citron ! Blir syran trots allt kvar i urinen eller har uppgiftslämnaren fel i sitt påstående. Tacksam för svar. Eva

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Eva!
      Citron liksom andra sura drycker gör att urinen blir sur och pH-värdet sjunker.
      Sura drycker är väldigt bra att dricka vid urinvägsinfektion. Till exempel tranbär och lingon som har förmågan att förlama bakteriernas tentaklar så att de inte får fäste i slemhinnan.
      Men om du däremot har en kronisk inflammation- kronisk urinblåsekatarr (interstitiell cystit) där sjukdomen inte orsakas av bakterier som vid en vanlig urinvägsinfektion ska du undvika att dricka sura drycker som kan reta och belasta slemhinnan i urinröret och i blåsan. Googla gärna på interstitiell cystit så hittar du sidor med bra tips på dieter för att minska dina besvär.

      Vänliga Hälsningar
      Mia

      Svara
  6. Anton Stoor on

    Hej. Det finns ingenting som heter basiska mineraler. Det finns syror och baser. En del ämnen kan omsättas i kroppen till ämnen med annat pH-värde. Framförallt är det olika processer som inte fungerar i matsmältningen som orsakar “sjuklig surhet eller alkali”, inte innehållet i olika livsmedel. Normalt förekommande livsmedel klarar kroppen av hantera utmärkt utan att man behöver fundera på balansen mellan sura och alkaliska livsmedel. Resonemanget om “basiska mineraler” är hemkokt, felaktigt och farligt nära mumbo-jumbo

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Anton!
      Normalt förekommande livsmedel som kött, mejeri och processad föda som innehåller socker och mycket kolhydrater är försurande för kroppen.Det skapar inflammationer. Inflammationer skapar sjukdomar.
      Med basiska mineraler menar jag att de blir basiska i kroppen och att dessa mineraler inte är försurande för kroppen.
      Hälsningar Mia

      Svara
  7. porn on

    Greate post. Keep writing such kind of info on your site.
    Im really impressed by your blog.
    Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg
    it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]