Riktig mat & hälsa
Salmbär i snår

Plockar salmbär på Gotland

Vilka härliga veckor jag har haft på Gotland, men snart är det dags att åka hem.
Det är alltid med en viss vemod jag lämnar denna älskade ö, och längtan tillbaka är enorm några veckor efter att jag har lämnat Gotland. Det känns lika vemodigt som när sommaren är slut. För mig känns det väldigt tungt, trots att jag gillar hösten också. Jag längtar redan till nästa sommar då jag kan resa hit till mitt älskade Gotland igen.

Idag regnar det och det är första dagen med regn på min semester. Men luften blev lite svalare så idag ska jag plocka blåhallon- Rubus caesius på latin, eller salmbär som de heter på Gotland. Min moster har även hallonbuskar så vi har fått färska hallon nästan varje dag till morgonens smoothie.

Salmbär är en halvbuske som är besläktad med björnbär med “sammelfrukter” som påminner om hallon men de är mattblå i färgen. Bäret kräver kalkrik jord och det är ju kalkrik jord på Gotland därför kan man varje år plocka tonvist med Salmbär här på ön.
Jag har för avsikt att göra sylt på bären eller kanske vinäger. Det får jag se när jag kommer hem. Men det finns ju ingenting som är så gott som gotländsk saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt så jag kanske gör både och. 🙂
Recept på min saffranspannkaka hittar du här!

Bär är fulla av vitaminer och antioxidanter och viktigt för en bra hälsa. Därför ska du frossa i våra svenska bär när det är säsong.

Här kommer lite bilder från min tid på ön.

Ha det bra!

Mia

Fyrhuset på Hallshuk- Gotland

Foto: Mia Hagenmalm

Gotland- häger i strandkanten

Mia Hagenmalm

Solnedgång, Hallshuk Gotland

Foto: Mia Hagenmalm

Raukar Gotland

Foto: Mia Hagenmalm

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]