Riktig mat & hälsa

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter.
Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna.
Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast på brister i kroppen, och jag är glad att det inte är onyttigheter jag har varit sugen på. Det kan nämligen vara så att är man mycket sötsugen kan det vara ett sätt för kroppen att tala om att den har brist på vissa näringsämnen. Om du har magnesiumbrist kan du faktiskt bli sugen på choklad eller om du blir jättesugen på bröd kan det tyda på kvävebrist.
Sötsug kan vara en brist på tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom så det är ju superbra att, om jag nu har någon brist, kroppen vill ha kål istället för godis, för kål är så nyttigt.
Läs mer om cravings Här

Kål är faktiskt riktiga hälsobomber och en grönsak vi borde äta mer av.
Vitkål till exempel är full av viktiga antioxidanter och vitaminer som exempelvis C-vitamin och vitamin K.
Vitkål kan du dessutom knapra i dig med gott samvete då den är väldigt kalorisnål och dessutom ger den en mättnadskänsla och minskar hungerkänslor då den innehåller mycket fibrer. Kål balanserar den upp ditt blodsocker så du slipper sötsug.
En annan bra grej är att vitkål är väldigt billig mat.

I det här receptet har jag använt spetskål som är lite sprödare och något sötare än vanlig vitkål,
Spetskål innehåller höga doser av C-vitamin och är också lite mildare i smaken så tyvärr innehåller den därför  inte lika många nyttiga ämnen som andra kålsorter. Men den är med sin mildare smak en bra nybörjarkål för dig som har svårt att tycka om kålsmaken. Spetskål är bara såå god att ha i sallad, eller som här ugnsbakad med olja, citron och örter. Man kan variera i det oändliga.
Gillar du inte svamp- kantareller som finns med i receptet, kan du byta ut den mot exempelvis rostade hasselnötter eller frön.

Ha det fint!

Mia

 

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesanost
4 portioner
Bas:
1 vit spetskålshuvud
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk färsk timjan
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Örtolja:
1 dl kallpressad olivolja
2-3 msk färskpressad citron
1 msk citronsest
1 dl hackad persilja
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping:
3 dl Smörstekta kantareller, 1/2 dl rostade pumpakärnor och riven parmesa

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Ansa kålen och ta eventuellt bort de översta bladen. Skär kålen i fyra delar och placera i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, timjan, flingsalt och svartpeppar och pensla kålen noggrant runt om. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter tills kanterna fått lite färg och kålen blivit mjuk rakt igenom.
Hetta upp en stekpanna och torrosta pumpakärnorna snabbt. Ansa och borsta bort jord från kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Hetta upp en gjutjärnspanna och lägg i den kalla  svampen och låt all vätska som bildas ångas av. Tillsätt smör och stek svampen i fem minuter. Salta och peppra.
Ta ut spetskålen ur ugnen. Ringla över örtolja, toppa med kantareller och pumpakärnor och hyvla över parmesanost.
Serveras som tillbehör till exempelvis vegetariskt eller kyckling


Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Våren anas!
I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är nästan nykär i livet när våren kommer och det märks även i mitt hem. Jag har drabbats av den årliga viljan att vårstäda och rensa ut en massa saker som jag inte vill ha kvar.
I slutet av 80 och i början av 90-talet inredde jag mitt hus i grått och rosa.
Till och med panelen utanpå huset målades i en blaskig ljusrosa färg efter överenskommelse på årsmötet i föreningen. Alla i grannskapet skulle ha lika färg på husen och alla ville ha rosa utom en som målade sitt hus gult. Den stackaren blev i det närmaste utfryst av resten i grannskapet. (Så omoget av vuxna människor). Jag tyckte att den gula färgen var bra mycket snyggare, men jag och min dåvarande man som var väldigt unga och  helt nyinflyttade lät  den stora massan välja färg på husen i området.
Trots att jag tyckte att den rosa färgen på huset var ful älskade jag  rosa och aprikos på den tiden. Men efter många år med denna färg på både tapeter, gardiner och mattor i hemmet, tröttnade jag ordentligt och har sen dess inte ens tittat åt något som går i rosa. Jag kunde inte ens föreställa mig att ha färgen i mitt hem igen.
Men man är inte sämre än man kan ändra sig. 🙂
Nu i helgen som var, har jag shoppat loss som mina döttrar säger.  Efter flera månaders velande och mycket övervägande och försiktig tveksamhet har jag köpt nya gardiner, kuddfodral, ljuslyktor samt en gosig pläd och en sittpuff i sammet till vardagsrummet. Och Allt går i färgen rosa! Det blev såååå snyggt med rosa detaljer  till min gråa soffa och ljusgrå tapeter. Grått och rosa är verkligen supersnyggt tillsammans.
Mättande soppa på utflykten.
Även om våren anas är det fortfarande kyligt och nu på sportlovet vill många vara ute i friska luften för olika aktiviteter. Då är det bra att ha  med något varmt och mättande i ryggsäcken.
Här kommer ett recept på en soppa med rostad palsternacka och äpple som är gott och passar bra att ha med  i termosen på utflykten.
// Mia
Vegetarisk palsternackssoppa med äpple
2-3 portioner

300 g palsternacka
1 äpple
1 gul lök
1 potatis
Olivolja
7 dl grönsaksbuljong
1 msk finhackad persilja
2 dl havregrädde
1 msk citronsaft. eko
örtsalt och vitpeppar
Gör så här:
Skala palsternacka och potatis och dela i mindre bitar. skala och kärna ur äpple och dela på mitten. Skala lök och halvera den. Lägg rotfrukter, lök och äpple i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja och strö på örtsalt. Sätt in formen i mitten av ugnen på 225 grader och rosta tills potatis och palsternacka är mjuka.
Koka upp buljong och persilja i en gryta och tillsätt de rostade rotfrukterna, lök och äpple och låt koka några minuter. Mixa soppan slät och tillsätt grädde. Låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med citronsaft, örtsalt och peppar.

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Det är kul och spännande att experimentera i köket.
Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/"rawfoodian" på heltid. 🙂
Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  inte vetat vad jag ska göra med. Jag har bara använt den i rotmos. Men sista tiden har jag nyfiket utforskat denna grönsak och gjort flera rätter av den. Den är inte så pjåkig faktiskt. Jag gillar den skarpt. Och kålrot har blivit lite trendigt efter att den serverades i en av menyerna  på nobelfesten 2018

Kålrot är både nyttig och billig i inköp.
Den är inte lika känslig som andra grönsaker och tål att lagras. Så passa på att införskaffa ett gäng kålrötter och förvara i kylskåpet (den gillar svalt), nu när de är i säsong.
Kålroten eller brassica napus är full av antioxidanter och innehåller mycket C-vitamin. Den kallas ofta för Nordens apelsin. Jättegod och krispig att äta rå som den är men ännu godare tillagad eller med tillbehör. (Återkommer med ytterligare ett smaskigt kålrotsrecept senare).

De små kålrötterna är mycket mildare i smaken än de stora.
När den tillagas får den en lätt nötaktig smak. Det finns också olika sorters kålrot. I detta recept har jag använt den gula svenska kålroten som har en mild, söt och lite pepprig smak och marinerat den samt rostat  i ugnen. Det blev fantastiskt gott med i stekpanna nygräddat tortillabröd och massor av goda tillbehör. Det ska vara gott! 🙂

Ha det fint!
Mia

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfri torillabröd
2 portioner
2 mindre kålrötter
Marianad
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chili
1 tsk spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk finhackad koriander
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk honung
1-2 msk olivolja
3 msk färskpressad citonsaft

Tortillabröd
ca 6 stycken
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 krm bakpulver
1 nypa salt
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1/2 msk rapsolja

Gucamole
2 avokado
1/2 chili urkärnad
1 liten tomat
1 msk färskpressad limesaft
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk hackad koriander
1 nypa salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Kålroten: Blanda alla ingredienser till marinaden. Skala kålroten och skär i klyftor eller stavar.  Gnid in kålrotsbitarna i marinaden och lägg dem på en klädd ugnsform
Sprid ut bitarna så de inte ligger på varandra. Rosta i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Tortillabröd: Blanda rismjöl, majsmjöl, bakpulver, salt och fiberhusk ordentligt i en bunke. Tillsätt vatten och rapsolja och blanda till en deg  Dela degen i 6 delar.
Kavla ut till tunna bröd och stek i en het och torr stekpanna.
Avokadomos: Kärna ur avokadon och mosa den. Finhacka chilin och kärna ur tomaten och skär smått i bitar. Blanda ner i avokadomoset och pressa ner en vitlöksklyfta och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Till servering:
Avokadomos ( eller gucamole) och tomatsås
Toppa kålrotsbitarna med exempelvis rostade cashewnötter  gurka, lök, tomater, sallad, rostad majs, groddar, jalapenjo och koriander. Servera på tortillabröd med mosad gucamole och- eller tomatsås.

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige var dessutom slut, så det var svårt att hitta svalka.
Så i år tycker jag på något sätt att det är skönt att hösten är här med den höga, klara luften som är lättare att andas. Och så älskar jag hösten för att det är skördetid.
Här har jag gjort en underbart god skördegryta av flera härliga rotfrukter.

Ha det fint!

Mia

 

Vegetarisk skördegryta
4 portioner
250 g  morötter
250 g palsternackor
100 g kålrot
1 gul lök
1 röd lök
1 litet blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
2 msk tomatpuré
1 tetra krossade tomater
2 lagerblad
3 msk honung
2 dl vatten
2 dl rött vin
2 msk citronsaft
2 tärningar grönsaksbuljong
ev tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka färsk timjan
3 msk kokosolja (neutral) till stekning
Ev. stora vita bönor

Gör så här:
Skala alla rotfrukter och skär palsternacka och morötter i slantar och kålroten i centimeterstora kuber. Skala löken och klyfta den. Dela blomkålen i mindre buketter. Hacka en vitlöksklyfta och chilifrukten i mindre bitar.
Hetta upp kokosoljan i en stekgryta och fräs först chili och vitlök någon minut. Tillsätt övriga  grönsaker och stek i oljan tills de mjuknat något. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpuré, lagerblad, honung, buljong och citronsaft. Pressa över den andra vitlöksklyftan. Tillsätt vatten och vin och rör om.

Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 30 minuter tills grönsakerna är något mjuka men med tuggmotstånd. Tillsätt stora vita bönor mot slutet om du vill tillsätta protein i rätten. Smaka av med salt och peppar och låt bli varmt. Ta av från spisen. Tillsätt timjan och rör om.
Servera med potatis eller ris och sallad.


Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol.

Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har jag grillad halluomiburgare, men salladen passar likväl till grillat kött. Pricken över i är en god krämig avokadoröra.
OBS! Vill man göra melonsalladen lite matigare kan man blanda med någon portion kokt quinoa.

Solgul honungsmelon och cantaloupimelon innehåller inga hårda fibrer och trots sin sötma väldigt lite fruktsocker vilket är perfekt för den med känslig mage, exempelvis vid IBS. Cantaluopimelon är rik på karotenoider vilket är bra för huden och ger huden fin färg i sommarsolen. Cantaluopimelon är den melon som innehåller mest kalium. Du kan även läsa om den nyttiga vattenmelonen här:  Vattenmelon: Hälsobomb och lusthöjare

Melonsallad på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Melonsallad med halluomi och avokadoröra
2 portioner
1 paket halluomiburgare 200 g
300 g melon, exempelvis cantaloupmelon, honungsmelon eller vattenmelon. ( jag blandade med två sorter)
1/2 rödlök
saft från 1/2 lime
150 g körsbärstomater
0,5 dl olivolja
150 g blandad sallad, gärna med ruccola
örtsalt och chiliflakes

Grillad Halluomi med avokadoröra och grillade limeklyftor på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Avokadoröra
1 avokado
1 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citronsaft
3 msk cream fraiche ( jag tog havrebaserad)
1 nypa ört- eller havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Dela melonerna, kärna ur och skär sedan fruktköttet i mindre bitar. skala rödlöken och strimla eller hacka den, samt dela körsbärstomaterna i halvor. Skölj salladen i vatten och lägg på ett större fat eller skål. Fördela tomat, melon och rödlök över. Blanda olivolja med limesaft, örtsalt och chiliflakes. Häll blandninge över salladen och blanda om ordentligt.

Mixa avokadon med pressad vitlök och blanda ner cram fraiche, citronsaft och kryddor.

Grilla halluomiburgarna och servera med melonsallad och avokadoröra samt eventuellt grillade citron eller limeklyftor.


Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Snart startar sportlovet ute i landet.
Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom - och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft!
För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen tonårsdotter är inget undantag. Tyvärr!

Tips på picknickmat
Vårrullar passar ju riktigt bra som picknickmat.
Det är riktigt mysig att ha med fika eller en matbit när man är ute i naturen och barn brukar älskad det!
Det gjorde iallafall mina när de var små. De ville ha picknick jämt.
Jag gjorde ofta sallad eller varm soppa att ha med när vi var ute. Eller så grillade vi korv över öppen eld.
Ett annat tips är att ha med kokta ägg i sitt skal. Det är enkelt att  packa med i picknickkorgen eller ryggsäcken. Ägg är ju även en mycket bra källa till proteiner och proteiner ger en lång mättnadskänsla.

Vårrullar kan man ju variera efter sitt eget tycke och smak, men här kommer mitt tips på fyllning.

Allt gott!

Mia


Vegetariska vårrullar

6 stycken
6 rispapper
Fyllning:
4 msk purjolök, tunt strimlad
1/2 mango i tärningar
1/4 gurka i stavar
50 g strimlad rödkål
1 liten morot i stavar
1/2 dl cashewnötter, hackade
6 kvistar koriander

Kokt vatten

Sås:
3 msk färspressad lime
1/2 dl tamari (soja)
1 msk koriander, finhackad
1 msk riven ingefära
1/2 urkärnad chili, finhackad
1 msk honung
1 msk sesamolja

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och ställ kallt minst 30 minuter.
Koka upp vatten och låt svalna lite.
Dela gurkan mitt itu och kärna ur den. Skär sen gurka och morot i smala stavar. Strimla rödkål och purjolök tunt och tärna mangon.
Grovhacka cashewnötterna.
Lägg ner rispapper, ett i taget i det varma vattnet ca 10-15 sekunder så det mjuknar och blir följsamt. Ta upp papperet och lägg på en ren kökshandduk och fördela fyllningen på mitten av papperet.
Vik först den nedre delen av rispapret över fyllninge och rulla sedan ihop till en rulle.
Dippa vårrullen i den goda såsen och njut! 🙂

 

 


Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska julbullar

Foto: Mia Hagenmalm

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte.

Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan var en sån där vecka då jag till slut inte visste vilken dag det var då arbete, repetitioner och konserter flöt ihop. Jag är ganska trött idag. Men premiären gick fantastiskt bra och nu längtar jag till i helgen då vi har ytterligare tre konserter.

Häromveckan testade jag att göra julbullar. Dessa är verkligen jättegoda och kommer att ingå på mitt julbord i år tillsammans med denna goda rödbetssallad:Rödbetssallad med passionsfrukt och kokos

Rödbetssallad med kokos och passionsfrukt

Foto: Mia Hagenmalm

Ha det fint!

Mia

Vegetariska julbullar ( glutenfria)
4 portioner
3 dl svarta bönor, kokta
2 dl mandelmjöl
5 dl vatten
1/2 dl fiberhusk
1 liten gul lök
1 ägg
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
olja eller smör till stekning

Gör så här:
Mixa eller mosa bönorna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Blöt händerna i vatten och forma smeten till ca 20 bullar. Provstek gärna en. Håller bullen inte ihop så ha i mer fiberhusk. Stek bullarna i smör eller olja runt om i ca 8 minuter,

 


Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Höstig kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren.  Jag tycker det blir så trist i oktober och november. Grått, kalt, kallt och mörkt. Och januari och februari är väldigt långa. Tänk om man kunde åka till varmare länder denna årstid och komma hem igen i mars! Sommar året om. Det skulle jag verkligen  gilla.

Ibland vill man att det ska gå snabbt att laga middag.  Jag har dessutom en förkylning i kroppen och då är jag inte särskilt hungrig men ändå måste man ju göra något ätbart. Soppa är lätt att tillreda och kan vara väldigt lyxig med rätt ingredienser. Som denna goda kantarell- och auberginesoppa. För att förhöja smaken ytterligare knaperstekte jag tunna skivor av morot som jag kryddade med lite salt och rökt paprika som tillbehör. Du kan göra soppan  helt vegansk om du vill. Ljuvligt gott!

Höstig kantarell -och auberginesoppa med rökig morot
ca 4 portioner
1 stor aubergine
250 g trattkantareller
1 gul lök
5 dl vatten
3 dl grädde ( jag använder havregrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
3 msk citronsaft
4 msk hackad gräslök
örtsalt och svartpeppar
Smör eller kokosolja till stekning

2 morötter
rökt paprikakrydda
salt

Gör så här:
Skala aubergine och skär i mindre bitar, finhacka löken. Rensa och putsa svampen. Bryn aubergine, lök och svamp i en större gryta i smör eller kokosolja tills blandningen får färg. Häll över vatten  samt smula ner buljongtärningarna. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Ta av grytan från plattan och mixa soppan slät. Ställ tillbaka på plattan, häll över grädden och låt det få ett uppkok på 5 minuter. Smaka av med citronsaft, örtsat och svartpeppar.

Skala morötterna och skiva tunt med potatisskalare. Hetta upp en stekpanna med smör eller kokosolja. Lägg ner morotsskivorna, salta dem lite och pudra över paprikakryddan. Stek på ganska hög värme tills skivorna blir knapriga. Toppa soppan med morotsskivor och hackad gräslök. Servera gärna bröd eller en sallad till.


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting.

Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en uppsjö av kokböcker och matmagasin. Dock har jag svårt att följa recept så egentligen har jag dem endast till att läsa  och inspireras av för att sedan själv skapa ideér som får ta form efter mitt eget huvud och smak. Jag har alltid  verkligen älskat att laga mat och experimentera fram nya smaker. Just nu har jag en period då jag nördat in mig på vegetariskt och  efter att ha tränat denna matlagningskonst ett tag vågar jag äntligen hänge mig mer och det är ju  då som man får till det lilla extra, som dessa fantastiskt goda vegoburgare som blev till igår
Jag gjorde en variant av burgarna förra veckan, men då höftade jag endast och efteråt blev jag sur på mig själv för att jag inte skrev upp recept på dem. Jag fick alltså återuppliva ingredienserna ur mitt minne och utvecklade dem även med lite nya kryddor och smaksättningar och faktiskt hade jag penna och papper och noterade mängd av allt jag hade i. De blev hur goda som helst och med tillbehör tog de smaklökarna till en ny nivå .
(Jag fick väl godkänt även av skeptiker som i vanliga fall inte äter vegetariskt).
Mosade även ihop en röra med avokado för att höja smaken ytterligare, och serverade burgaren i ett salladsblad istället för bröd. Med ytterligare tillbehör som  lökringar, skivad mozzarella och skivade tomater blev lyckan total.
Men absolut, variera efter ditt eget tycke och smak. Du vet själv bäst vad du vill ha på din burgare.
(Jag kör ekologiska ingredienser så mycket jag kan).
OBS! Är du nötallergiker kan du byta ut cashewnötterna mot exempelvis solrosfrön.

Ta hand om dig!

// Mia

Foto: Mia Hagenmalm

Vegoburgare med svamp och aubergine
Ca 10 st
250 g champinjoner,
300 g aubergine
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
125 g mozzarella
3 dl cashewnötter, naturella
2 msk tomatpure
1 krm sambal olek
1 msk spiskummin
1/2 msk rökt paprika
2 msk persilja, hackad
1/2 dl potatismjöl
1/2 buljongtärning upplöst i 1 dl vatten
Örtsalt, vitpeppar och svartpeppar efter smak

Gör så här
Skala, ansa och skär aubergine, svamp och lök i mindre bitar. Pressa över vitlök.
Stek alltihop i smör i en gryta tills det blir genomskinligt och fått färg. Salta och dofta över ett uns vitpeppar. Låt svalna något. Mixa cashewnötterna.  Skär mozzarella och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Tillsätt  svampröran tillsammans med övriga ingredienser och mixa allt slätt. Stek en liten provburgare för att kolla om den håller ihop, annars ha i lite mer potatismjöl. Stek burgarna ca 3 minuter sida och lägg över i en ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. (Ska du grilla, släng på burgarna på grillen nån minut så de får ta smak).Ta ut och servera med tillbehör te x klyftpotatis och rostad majs. Mums!

Avokadoröra
1 mosad avokado
några droppar  pressad citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
3 msk hackad persilja
1/2 tsk torkad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt och svartpeppar

 

 

 


Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande.
För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i den ljusa asfalten och den gråa husväggen och är i det närmaste omöjliga att upptäcka, i alla fall för mig som sömndrucket nästan just klivit upp ur sängen för att rasta kissnödiga hunden. Men hunden, pigg och ivrig som vanligt på morgonpromenaden, älskar att skrämma fåglar, så hon tog ett språng fram mot den skrikande måsungen och skällde som en tok. Stackars lilla mås! Detta innebar att mamma eller pappa mås som satt på hustaket och övervakade ungen på marken insåg faran och kom nedflygande mot mig och hunden. Och de är rejält stora, måsarna. Faktiskt större än min hund. Blixtsnabbt tar jag upp vovven i famnen och hukar för måsen som bara är några centimeter från mitt huvud. Jag kunde känna vinddraget. Och vi hade tur kan jag säga. Jag hann ta skydd innan nästa anfall. Måsar med ungar är ingen lek. De kan bli väldigt aggressiva har jag fått erfara ett flertal gånger. För några somrar sen fick jag fälla upp ett paraply för att kunna komma in i min bil då en måsunge spatserade omkring alldeles bredvid. Den måsens förälder lät mig inte komma ens flera meter i närheten av sin unge. Men så är det att bo i en sjöstad.

Men det var ju inte måsar detta inlägg skulle handla om. Jag tänkte bjuda recept på riktigt goda vegetariska burgare gjorda på tofu och grönsaker.

Tofu- och grönsaksburgare
4-5 st
300 g tofu
1 liten morot, riven
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatsås
1 tsk paprikapulver
2 tsk basilika
2 msk solrosfrön, rostade
1 1/2 tsk herbamare örtsalt
svartpeppar
1 krm chiliplver
2-3 msk potaismjöl

Gör så här:
Smula sönder tofun i en skål. Stek morotsriv och den hackade löken i kokosolja tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt paprikapulver och pressad vitlök och låt fräsa ytterligare någon minut. Blanda ner i tofun tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med örtsalt och peppar. Tillsätt potatismjöl och forma till 4-5 biffar. Stek på medelvärme tills de är gyllenbruna. Servera med exempelvis klyftpotatis och grönsaker.